Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7301756 www.bgdnes.bg

Търговец на оръжие иска споразумение

20 кг се стопил зад решетките

Ивайло Попов нарича "колекция" десетки автомати, пистолети и 8 кг барут, достатъчни за две роти

Готов да признае вина и да сключи споразумение с прокуратурата за по-лека присъда е адвокатът Ивайло Попов, спипан с автомати, картечници и пистолети, достатъчни за въоръжаването на две роти.

Реклама

Това обяви самият той пред магистратите пред Апелативния спецсъд, които решаваха каква да бъде мярката му за неотклонение.

Юристът влезе за пръв път в криминалните хроники, след като през ноември 2016 г. антимафиоти откриха 50 автомата "Узи", подготвени за пласиране на черния пазар. Търговецът на оръжия Ивайло Попов бе задържан отново и през декември м.г., след като ченгета атакуваха нает от него склад в столичния кв. "Редута". В хода на операцията са иззети десетки обезопасени автомати, картечници "Скорпион", пистолети, както и торби с части за тяхното привеждане в действие, множество боеприпаси. Открити са и 8 кг черен барут, чието количество е достатъчно за унищожаването на цялата жилищна кооперация, където се е помещавал складът, разкриха тогава криминалисти.

"След приключване на разследването желая да се споразумея с прокуратурата и да призная за придобитите и съхранявани от мен оръжия", обяви мъжът.

По думите му в кориците на делото липсват доказателства, че той е видоизменял и търгувал с огнестрелни оръжия, а огромният боен арсенал, който бе открит в наетия от него гараж, той нарича "колекция".

"Всички изделия от колекцията ми съм ги придобил във вида, в който бяха иззети от ГДБОП. Дал съм показания, че част от оръжията са годни за употреба, а другите са деактивирани", категоричен е Попов.

Направената експертиза на иззетите 29 пистолета "Макаров" показва, че нито един не е бил в състояние да произведе изстрел. Само 3 от 10-те автомата "Калашников" били годни за употреба, твърди обвиняемият.

Реклама

"Такива оръжия се използват за театрални възстановки на боевете при Шипка или Априлското въстание", убеден е служебно назначеният адвокат Стоянов.

Той обяснява, че се касае за една "слабост" и клиентът му просто колекционира опасните оръжия.

"Всичко това (разследването срещу Ивайло Попов - б.а.) идва от човек конкурент, тъй като фирмата на моя клиент е развивала доста голяма дейност", твърди адвокат Стоянов.

Откакто попада зад решетките, адвокатът оръжейник Ивайло Попов е свалил 20-ина килограма. Причина за драстичното му отслабване се оказва пъпна херния. Именно с мотив, че не може да се лекува в затвора, чрез своя адвокат той поиска да бъде облекчена мярката му за неотклонение.

"В затвора той е подложен на принудителна гладна стачка. Храната и хигиената зад решетките са противопоказни за неговото заболяване. Имал е припадъци в ареста. Всеки момент хернията му може да се перфорира", разкрива адвокат Стоянов. Той настоява клиентът му да бъде настанен незабавно в частна столична клиника и да му бъдат извършени пълни изследвания.

"Не разполагам с парични средства, ако може, да бъда настанен в МВР болницата, а не в частна. Нямам средства нито аз, нито съпругата ми", изненадващо обяви самият Ивайло Попов пред магистратите.

В крайна сметка спецсъдиите решиха, че не е наложително незабавното отвеждане на обвиняемия в болница, но ако той пожелае, може да бъде планувано да бъде опериран.

"Моля за по-лека мярка, например "домашен арест", да ми бъде сложена проследяваща гривна. Цялата ми колекция беше иззета, имам постоянен адрес. Юрист съм, вписан съм в Софийска адвокатска колегия и мога да работя от вкъщи", помоли се задържаният за по-лека мярка. Спецмагистратите обаче решиха той да остане в ареста до началото на делото срещу него.

3 г. затвор за 50 бр. "Узи"

Три години затвор получи адвокат Ивайло Попов от спецсъда през 2018 г., Той е признат за виновен, че внася у нас 50 картечни пистолета "Узи", които декларира, че ще бъдат деактивирани и продадени на колекционери. Вместо това Попов, заедно с още петима, заличава номерата на опасните оръжия и ги подготвя за пласиране "на черно". Бандата бе разбита през ноември 2016 година. Освен изключително опасните "Узи"-та, които се използват само от спецчастите, са открити още картечници "Скорпион", пистолети, пари и голямо количество боеприпаси. Делото срещу Попов тече на втора инстанция - Апелативен специализиран наказателен съд.

Само преди дни ГДБОП разби бандата на Тихомир Нинарски-Тихия. Открити са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, боеприпаси и пълнители. Седемчленната група се е снабдявала от склада на адвокат Попов, разкриха ченгета на брифинг след акцията.

Реклама
Реклама
Реклама