Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7303027 www.bgdnes.bg

Смядово пред смъртна заплаха

В града на луканката цъка взрив

Кметицата алармира: Роми без оръжие и образование пазят боеприпаси за милиони

Смъртоносна бомба от години цъка в Смядово. Вместо военни роми без оръжие и образование пазят боеприпаси за милиони.

Реклама

В своята история фаталният склад има две взривявания - през 1942-1943 и през 1949 година. Тогава е имало жертви, а много гранати и снаряди са били пръснати из дворовете на хората, тъй като складът е в края на Смядово.

За проблема алармирмираха пред вестника както местни хора, така и кметът на общинското градче Иванка Петрова. На няколко пъти тя е сигнализирала МВР и военния министър Красимир Каракачанов за надвисналата опасност от трети фатален взрив заради несериозната охрана.

"Дават им се заплати под минималните, нямат разрешително за оръжие и не носят, а някои от тях нямат и 8 клас. Това е несериозно! Още е болезнен споменът на двата взрива, при които има и жертви в същия склад в Смядово. Писала съм до много институции, но засега няма никакъв резултат", сподели пред "България Днес" Иванка Петрова и добави, че по същия начин от една и съща частна охранителна фирма се охраняват складове за боеприпаси в Павликени и Стражица.

Опасността за местните жители се удвоява и от химически завод в Смядово, който е частен, купен от испанска фирма преди години. Там се произвежда динамит, който се използва в минното дело в забоите. В същия завод се произвежда ТНТ-тротил, в който се използват киселини. На територията на завода има подземни тунели с киселинни води - киселина, примесена с тротил и е възможно да се получи пропадане.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама