Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7332844 www.bgdnes.bg

Румен Зиновиев - скалният приключенец

Открива каменни феномени с помощта на сателити

С новата ни рубрика "Невероятните хора" всяка седмица ви запознаваме с хора, които имат интересни хобита.

Днес ви срещаме с Румен Зиновиев. Той открива скални феномени в планините.

Румен Зиновиев спокойно може да бъде наречен българският Индиана Джоунс. Бившият държавен служител е истински приключенец - той открива невероятни скални феномени.

Реклама

Зиновиев запечатва всяка среща със скалните светилища в снимки. Съвсем скоро ще издаде и албум, за да може всички да разберат какви невероятни места има по нашите ширини.

Той може да ви заведе до скали, които приличат досущ на крокодил, жаба, сателитна чиния, очи, човешка глава и мозък. Румен кръщава всеки един феноменален камък. И за да може да запечата в снимка невероятните гледки, той се катери по скалите.

"Не ви трябва да видите Гранд каньон, нито Колорадо. В България има къде-къде по красиви места. Ние си имаме всичко. Витоша е невероятна планина. Ние много малко я познаваме", категоричен е Румен.

Бившият държавен служител се запалва по скалните феномени преди три години. Приятели му показват фигури на камъни над Стрелча.

"Видях едни скали, по които имаше човешка намеса. Тогава си казах, че има нещо много по-истинско, по-различно и по-трайно от ежедневието, в което живеем. И реших да се занимавам с това, да го изучавам. Превърна се в моя страст. Най-вероятно са светилища от древността. Изчел съм много", обясни Зиновиев.

Реклама

Румен открива скалните фигури чрез сателитни карти. Той не дава координатите на тайнствените светилища, тъй като се страхува от набезите на иманяри, които може да търсят съкровища, заровени под тях.

Повечето от скалните феномени, които Румен открива, са от родния му Кюстендилски край. Той е наясно, че в Родопите и Странджа също има много уникални образувания, но засега иска да опознае своя край.

"Обектите са на стотици хиляди години - категоричен е Румен. - Природата ги е оформила, но има и много човешка намеса. Повечето сигурно са били олтари", заключава българският Индиана Джоунс.

Зиновиев изживява всяко едно откритие. Той крещи от радост, щом намери поредния скален феномен. Определя чувството като неописуемо и невероятно.

"Много хора преминават през тези скали, но не се заглеждат. В планината човек усеща свободата и щастието", добавя Румен.

Изследователят често е подвеждан от навигацията и се губи в гората, търсейки скалните фигури.

"Взимал съм приятели с мен. Но те бързо се отказват. Ходи се цял ден, докато стигнеш до заветната цел. Случвало се е да стане тъмно в планината и аз да не съм открил още целта си. Хващало ме е шубето. Затова не е хубаво да се ходи сам в гората", казва Румен.

Реклама
Реклама
Реклама