Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7333518 www.bgdnes.bg

Общинар и адвокат в афера с 220 бона

След решение на съда в Пазарджик

2 г. в пандиза ще лежи бившият зам.-кмет на Ракитово Момчил Арнаудов, а "колегата" му Лука Бельов отнесе петилетка на топло

Пет години в затвора ще лежи пазарджишкият адвокат Лука Бельов забъркан в афера за над 220 хил. лева. Компания в килията за скромните две години ще му прави и скандален шеф в родопската община Ракитово, става ясно от решение на окръжния съд в Пазарджик. След присъдата Момчил Арнаудов трябва да напусне поста си на зам.-председател на общинския съвет в градчето, който заема въпреки основното си образование.

Реклама

Любопитно е, че през 2009 г., когато започва аферата, Арнаудов е избран да замества отсъстващата кметица Емилия Еленкова. Верният кадър на ДПС заема високия пост въпреки течащото срещу него дело за представена пред властите фалшива диплома за завършено средно образование.

Едно от първите решение на Момчил Арнаудов, след като поема общината, е да сключи четиригодишен договор за правна помощ с кантората на адвокат Лука Бельов. При изготвяне на клаузите завършилият едва 8-клас и.д. кмет не смята за нужно да се консултира с юрисконсулта на общината. В резултат в контракта има клаузи, директно ощетяващи общината, твърди прокуратурата. Според договора адвокат Бельов месечно възнаграждение от 1030 лева, а отделно за всяко явяване на дело са му изплащани хонорари между 250 и 22 763 лева. Интересно е и условието, че веднага след влизането в сила на договора на юриста трябва моментално да се плати възнаграждението за целия 4-годишен период. Последващият отказ на властите да преведат парите води до завеждане на серия дела. Следват запори на сметки, а след намеса на съдия-изпълнител платената от Ракитово сума стига до 76 454,58 лева, което е пряка вреда според съдебното решение.

Малко след подписването на договора Момчил Арнаудов е осъден на 10 месеца пробация заради подправената диплома и губи поста си на зам.-кмет, припомнят хора от градчето.

Наетият от него адвокат Лука Бельов продължава работата си. Един от казусите, с който юристът се занимава, е водено от общината дело срещу частна фирма. То е за разваляне на договор за строеж на подпорна стена, който пловдивската "Инжстрой инвест" не извършва докрай. След шумен процес строителната фирма губи делото и е осъдена да възстанови на община Ракитово близо 150 бона. Спорът за парите, консултиран от адвокат Бельов, стига до частния съдия-изпълнител Величко Апостолов. При контактите си с Апостолов една от задачите на юриста е да уточни начина на връщане на парите.

Вместо да му даде номера на банковата сметка на общината, Бельов посочил своята собствена. В нея съдия-изпълнителят съвестно превежда 144 550 лева, мислейки, че си е свършил коректно работата.

При последвалото разследване се изяснява, че малко след превода Лука Бельов прехвърля парите на части към друга своя сметка. Впоследствие ги изтегля. За да не се налага да декларира произходът им, това става на малки части, пише в обвинителния акт приет от съда в Пазарджик.

Реклама
Реклама
Реклама