Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7343213 www.bgdnes.bg

Полицията забрави Ставри Калинов

Убих мисълта, че ще намерят откраднатото

"Полицията ме забрави - нито ме търсят, нито ми се обаждат. Няма кой да ми каже дали са намерили откраднатото, но и аз вече не вярвам, че ще бъде открито."

Това заяви пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов. Неизвестни крадци отмъкнаха от него статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове, след като нахлуха с взлом в ателието му в столицата миналия месец.

Реклама

"Убих мисълта, че вещите ми може да бъдат върнати. Така живея по-щастливо и не се тревожа за глупости. От дете не мисля за материалното, други са важните неща в живота. Ако започна да мисля за задигнатите бронзови модели, ще се поболея. Затова и не го правя - важното е да сме живи и здрави. И все пак щеше да е хубаво полицаите да ми се обадят да ми кажат докъде е стигнало разследването", добави Калинов.

"Взели са само неща от бронз, за да ги предадат за скрап. Не знам колко точно статуетки са изнесени. Въпросът е, че са взели много скъпи неща, живота ми са откраднали. Крадците не са взели скъпи картини, защото ще ги хванат, ако решат да ги продават", каза още художникът, който работи в ателието в столичния квартал "Кремиковци" повече от 25 години. След обира той изнася всичките си останали вещи оттам и се премества в ново помещение, което предпочита да запази в тайна, за да не стане жертва на ново посегателство.

Калинов признава, че е очаквал такъв развой на събитията - разследващите да не могат да открият задигнатите статуетки и машини, но поне се надявал да заловят крадците, за да не посягат на други ателиета.

Художникът казва, че се е подготвял за пренасяне на друго място, но крадците са го изпреварили буквално с няколко дни. Той вече работи в новото си ателие.

Ставри Калинов е известен с портретите си на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони и е автор на множество статуетки за фестивали и конкурси. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от покойния вицепрезидент Тодор Кавалджиев.

"Все още няма задържано лице за извършеното престъпление. Разследването продължава", коментираха лаконично пред "България Днес" от СДВР.

Реклама
Реклама
Реклама