Сабина Радева, българката, адаптирала Дарвин за деца: В 19 страни по света книгата ми е бестселър

Приятел
Автор: Любен Димитров

Сабина Радева, българката, адаптирала Дарвин за деца:
В 19 страни по света книгата ми е бестселър

Сабина Радева

Малчугани и възрастни четат еволюцията през илюстрации

Коя е тя?

Сабина Радева е родена в Русе, но израства в Родопите. През 2008 г. завършва магистратура по молекулярна биология в института „Макс Планк“. През 2009 напуска науката и започва да работи като графичен дизайнер. Мести се в Англия, където започва магистратура по илюстрация. Адаптацията на книгата й за труда на Дарвин е преведена на 19 езика по света от най-големите издателства.

- Г-жо Радева, кога и как ви хрумна гениалната идея да адаптирате труда на Дарвин за деца?

- Като илюстратор и бивш учен живо се интересувам от проекти, които обединяват науката с изкуството. Преди три години попаднах на "Произходът на видовете", изброена сред десетте най-важни научни книги, и реших да я прочета в оригинал. Езикът на Дарвин е много поетичен и изразителен. Веднага ме вдъхнови с идеи за илюстрации, които могат да предадат смисъла му. Теорията на еволюцията е сложна за разбиране и много хора дори не вярват в нея. Затова такава детска адаптация може да бъде много полезна и по привлекателен начин да увлече деца и възрастни да я прочетат.

- Как от молекулярната биология се прехвърлихте върху илюстрациите. Откривате ли връзка помежду им?

- Още от детските ми години биологията и рисуването живо ме влечаха. Аз съм родена в Русе, но израснах в едно градче в Родопите. Там се зароди интересът ми към природата и животните, които обичам да рисувам и до днес. През 2008 г. завърших магистратура по молекулярна биология в института „Макс Планк“. През 2009 реших да напусна науката и да работя като графичен дизайнер, което беше голяма изненада за семейството и колегите ми. След това се преместихме в Англия, където започнах магистратура по илюстрация. Преподавателите ме посъветваха да намеря повече проекти, които обединяват наука и изкуство, за да се възползвам от всичките си познания и умения и по този начин да се отлича от други талантливи илюстратори.

- Колко време ви отне да направите адаптацията и илюстрациите на труда на Дарвин?

- Около две години.

- За каква възрастова група е подходяща книгата?

- Подходяща е от 5 години до 14 години. Също много възрастни хора си я поръчаха като декоративна книга. Докато работих по този проект, си представях една книжка с картинки, която щеше да ми хареса като дете, но и която щях да ценя като възрастна.

- Кой ви помогна най-много в осъществяването на проекта?

- В този проект помогнаха много хора. Съдържанието го провериха различни учени за коректност на фактите. Редакторката ми Ана Барнс от "Пингвин" изигра голяма роля. Имаше цял екип от хора, които провериха дали са написани правилно имената на всяка пеперуда и гълъб в книгата. Тъй като работих 2 години по проекта, приятелите ми също чуваха редовно за него и ми даваха съвет. Разбира се, най-значим беше приносът на семейството ми. Съпругът ми се грижеше за децата, когато е възможно, за да мога да пиша и рисувам на спокойствие. Голямата ми дъщеря, която е на 8, също ме консултира и критикува текста и илюстрациите. По неин съвет добавих повече прилагателни, "за да не е толкова скучен текстът" (например вместо "Много учени забелязаха .." стана "Много любопитни и наблюдателни учени забелязаха").

- Какви трудности срещнахте, докато осъществявахте проекта?

- Още в началото се консултирах с редица учени, които ми казаха, че тази книга не е подходяща за деца, защото материята й е прекалено сложна. Също така в книгата се говори за смърт, борба и оцеляване - теми, които нормално не се поднасят на малките читатели. Но мисля, че постигнах добър баланс oт достъпен, лесен за разбиране текст с привлекателни илюстрации, които събуждат любопитството на децата.

В книжките с картинки голяма част от информацията е закодирана в самите илюстрации, които заедно с минимален текст конструират съдържанието. Трябваше да използвам различни подходи, за да дестилирам най-важната информация в толкова малко страници. Развих визуален език, който поднася съдържанието на слоеве - книгата включва диаграми, мотиви, класически описателни илюстрации. Дори включва и цитати от оригиналната книга.

- Очаквахте ли подобен огромен интерес към труда ви?

- Първият успех на книгата беше в Кикстартър. Това е платформа, където хора финансират проекти, които имат нужда от подкрепа, за да се осъществят. Отначало идеята ми беше да напечатам около 40 бройки от книгата и си представях, че предимно биолози ще се заинтересуват да я закупят за децата си. Проектът надмина всичките ми очаквания, когато над 1200 бройки се продадоха предварително. Това привлече вниманието на издателя "Пингвин", който публикува книгата през февруари т.г. Само седмица след като излезе на британския „Амазон“, книгата направи рекордни продажби и спечели знака на бестселър. Това може би се дължи също на вниманието на медиите на Острова, които писаха за нея. Не очаквах такъв успех и все още съм изумена, но и щастлива, разбира се.

- Книгата ви е преведена на 17 езика. Получихте ли вече предложения от българска страна и как си обяснявате, че досега не е имало интерес?

- Вече получихме предложения след внимание от медиите и много се надявам книгата да излезе на български през есента. Всъщност тя вече е преведена на 19 езика. Отначало не ни беше ясно защо българските издатели се колебаят да я поемат. Може би защото на българския пазар има предимно книжки с картинки с приказки или детски енциклопедии. Такъв формат като тази книга почти няма. Но форматът на детските книги с картинки е всъщност много полезен за обясняване на сложна информация. Съчетават се красиви илюстрации с минимален текст. И такива научни детски книги са в момента много популярни на Запад. Надявам се скоро да се появят и на българския пазар.

Дарина Павлова води Пласидо Доминго на Марта и Владо

Дарина Павлова води Пласидо Доминго на Марта и Владо

ВИП вдовицата гледа "Травиата" с БГ актьорите  Ето на това му се вика хайлайф - Пласидо Доминго! Световноизвестният 78-годишен тенор е в обичайната за него атмосфера - "Травиата", Милано, "Ла Скала", шал и риза... и разни приятели. Необичайното е, че тези приятели са от България, но не са нито Христов или Гяуров (лека им пръст!

5-етажна сграда се срути в Индия, над 150 души са под руините

5-етажна сграда се срути в Индия, над 150 души са под руините

Най-малко двама души са загинали, а десетки вероятно са затиснати под руините, след като сграда се срути в индийския щат Карнатака, съобщават АФП и БГНЕС. Спасителните екипи и линейки са пристигнали в Дарвад, който е на 700 км северно от столицата на щата, където е паднала 5-етажната сграда. „Към момента е потвърдена смъртта на двама души.

Не пускат у нас зетя на Развигор Попов

Не пускат у нас зетя на Развигор Попов

Не сме в Шенген и той не може да дойде, казва композиторът Композиторът Развигор Попов и невероятната Мими Иванова чакат зетя си Крис да дойде от Ямайка и да ги навести. Това обаче е трудно, тъй като страната ни не е в Шенген и административните проблеми са много. "Ние си гледаме момиченцето цяла зима, помагаме на дъщеря ми и сме много щастливи.

Боян Радев: Не съм бил в болница!

Боян Радев: Не съм бил в болница!

"Не съм бил в болница. Наистина имаше лек инцидент, но нито съм падал, нито съм бил под наблюдение в "Пирогов". В момента ме намирате на кафе с приятели и всички ме питат как съм здравословно. Ами добре съм, всичко е наред". С тези думи големият Боян Радев опроверга писания, че вследствие на инцидент се е спънал, загубил равновесие и паднал,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данни за укрити данъци, финансови измами и злоупотреба с еврофондове във фирма, свързана с Ветко Арабаджиев, засича ревизия на НАП. Това става ясно от решение на Административен съд - Пловдив. С него магистратите запорират сметки на туристическа агенция "Виктория Холидейз", чиито управител е дъщерята на фамилията Александра.

Кулагин избяга в Дубай

Кулагин избяга в Дубай

Скандалният гримьор Валентин Кулагин забягна в Дубай! От около месец той се подвизава в емирството. Този път посещението му там не е само с цел почивка, както беше преди това. Кулагин, който се прочу със скандалните си изказвания за БГ звездите, се надява да се установи в Дубай, издадоха го негови познати.

Амебата облажил от жриците на Чолата

Амебата облажил от жриците на Чолата

Промоутърът Иван Несторов-Амебата е ползвал услугите на проститутки на сводника Росен Чолов-Чолата! Това става ясно от мотивите към присъдата, с която преди два месеца съдия Андон Миталов осъди Чолата и студентката Полина Иванова. Двамата получиха по три години условно с 5-годишен изпитателен срок за това, че са се сговорили през 2014 г.

Бомбен ад в Обзор

Бомбен ад в Обзор

Два пъти един след друг гори пицарията "Мама Мия" на плажа в Обзор. Известното заведение не е на случаен собственик, а на Рали Пенков - един от създателите на най-мощната охранителна групировка по морето - Първа частна милиция. Още при първия палеж една от версиите е опит за сплашване, тъй като двама от доверениците на несебърския бос Митьо Очите

Зак Ефрон луд по плувкиня

Зак Ефрон луд по плувкиня

Само преди няколко седмици се появиха информации, че Зак Ефрон има връзка със Селена Гомес. Е, изглежда, че това изобщо не е така. Друга жена е завладяла сърцето на един от най-сексапилните актьори. Това е плувкинята Сара Бро. Датчанката е на 23 години, с 8 по-малка от Ефрон. Двамата са почти неразделни в последно време.

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Любимецът на малки и големи, актьорът Сашо Кадиев, си изхвърли фаса на земята, видя "България Днес". Актьорът и телевизионен водещ се видя със свой приятел в центъра на столицата. През цялото време Кадиев настървено дърпа от цигарката, която дори няма време да изтръска. Преди да се качи в колата на дружката си,

Жената на Марселиньо с най-големи бомби

Жената на Марселиньо с най-големи бомби

Звездата на "Лудогорец" Марселиньо може да се похвали с жената с най-пищен бюст в отбора. 34-годишният бразилец има брак с чаровната румънка Изабела. Тя е неговата най-голяма фенка и го мотивира, за да е на високо ниво толкова години. Именно Марселиньо вкара първия гол за "орлите" при победата над "Левски" с 2:0 на "Герена".

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа и семейството му в момента се подготвя данъчна ревизия. Тя трябва да установи дали имуществото и стандартът на живот на Семерджиеви отговаря на доходите им. Особено внимание се очаква да предизвика многомилионната инвестиция за столичния хотел "Мег - Лозенец". За строителството на бутиковата сграда в центъра на

Дете намери и върна 1000 лв. пари за пенсии

Дете намери и върна 1000 лв. пари за пенсии

Денис вижда бял плик на улицата, докато кара колело Денят е 8 март. 10-годишният Денислав Иванов от врачанското село Курново кара колело след училище. Времето е слънчево и четвъртокласникът се радва на топлия петък. Докато се вози с велосипеда си, вижда на улицата бял плик. В първия момент през ума му минава, че са изгубени документи.

Дерменджиев се отметна

Дерменджиев се отметна

Треньорът на "Левски" Георги Дерменджиев промени мнението си за селецията в клуба за около месец начело на тима. Когато пое "сините" той обяви, че на "Герена" повече няма да идват футболисти, гледани само на видео. "Аз никога няма да се съглася в отбора да дойдат футболисти, които единствено са гледани на компютъра.

Най-коментирани

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа и семейството му в момента се подготвя данъчна ревизия. Тя трябва да установи дали имуществото и стандартът на живот на Семерджиеви отговаря на доходите им. Особено внимание се очаква да предизвика многомилионната инвестиция за столичния хотел "Мег - Лозенец". За строителството на бутиковата сграда в центъра на

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данни за укрити данъци, финансови измами и злоупотреба с еврофондове във фирма, свързана с Ветко Арабаджиев, засича ревизия на НАП. Това става ясно от решение на Административен съд - Пловдив. С него магистратите запорират сметки на туристическа агенция "Виктория Холидейз", чиито управител е дъщерята на фамилията Александра.

Кулагин избяга в Дубай

Кулагин избяга в Дубай

Скандалният гримьор Валентин Кулагин забягна в Дубай! От около месец той се подвизава в емирството. Този път посещението му там не е само с цел почивка, както беше преди това. Кулагин, който се прочу със скандалните си изказвания за БГ звездите, се надява да се установи в Дубай, издадоха го негови познати.

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Любимецът на малки и големи, актьорът Сашо Кадиев, си изхвърли фаса на земята, видя "България Днес". Актьорът и телевизионен водещ се видя със свой приятел в центъра на столицата. През цялото време Кадиев настървено дърпа от цигарката, която дори няма време да изтръска. Преди да се качи в колата на дружката си,

Синът на Шамара проби в Ел Ей

Синът на Шамара проби в Ел Ей

По стъпките на баща си  Записва сам музиката си, прави дуети с рапъри  Синът на Мишо Шамара - Лил Ша, проби на звездния небосклон, разбра "България Днес". Наследникът на рапъра сам пише песните си, а отскоро записва и с една от изгряващите звезди в Ел Ей - Иънг Спаз. Дуетът им е пуснат в края на 2018 г.

11 моделки въртят дупета за "Локо" (Пд)

11 моделки въртят дупета за "Локо" (Пд)

На уникална подкрепа от трибуните се радваха футболистите на "Локомотив" (Пд) при гостуването си на "Витоша" (Бистрица). Цели 11 топманекенки, облечени с фланелки на отбора, викаха за "смърфовете" от трибуните. Мацките са призьорки в конкурсите "Мис България", "Мис Свят" и "Мис Вселена". Те се изявяваха като талисманки и дори обърнаха дупетата си

Камелия и Михаела Филева си мерят краката

Камелия и Михаела Филева си мерят краката

В спор коя е по-секси и с по-дълги крака влязоха певицата Михаела Филева и колежката й Камелия. Двете са жури в предаването "Гласът на България", а за всяка тяхна поява се чудят колко по-оскъдни дрехи да облекат. Въпреки че се правят на приятелки пред камерите, зад кулисите има напрежение, издават от екипа.

Бомбен ад в Обзор

Бомбен ад в Обзор

Два пъти един след друг гори пицарията "Мама Мия" на плажа в Обзор. Известното заведение не е на случаен собственик, а на Рали Пенков - един от създателите на най-мощната охранителна групировка по морето - Първа частна милиция. Още при първия палеж една от версиите е опит за сплашване, тъй като двама от доверениците на несебърския бос Митьо Очите

Тони Стораро харчи 50-левки на шопинг

Тони Стораро харчи 50-левки на шопинг

Фолкаджията Тони Стораро отиде на семеен шопинг със съпругата си Валя, видя "България Днес". Двамата посетиха столичен мол, където щедро пазаруваха. Още преди влизането в търговския център съпрузите извадиха 50-левки, с които да плащат. Тони Стораро впечатли с тийнейджърски дънки с шарки на дяволско куче, докато жена му беше доста семпло облечена.

Джулиана Гани ексклузивно:
Не съм проститутка!

Джулиана Гани ексклузивно: Не съм проститутка!

Полицията не ме търси, няма да стъпя в съда "Не съм проститутка! Нямам нищо общо с хората, за които се твърди, че са мои сводници. Дори не ги познавам." Това ексклузивно признание направи пред "България Днес" силиконката Джулиана Гани. Брадърката е категорична, че няма да ходи в съда, тъй като не се чувства длъжна.

"Байерн" изкушава Бейл

"Байерн" изкушава Бейл

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Д-р Ковачев се озърта за фенки

Д-р Ковачев се озърта за фенки

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело

Антон Радичев яхна колело

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.

Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

Ромина Тасевска е Мис България 2010. Омъжена е за халфа на "Славия" Дарко Тасевски. Двамата имат три деца - дъщеря Дария и синове Давид и Антонио. През последните осем години тя се бе посветила на семейството и последва съпруга си в Израел и Тайланд. Сега взеха решение да се завърнат в България. - Ромина,

Певец нагъва мазен дюнер

Певец нагъва мазен дюнер

Певецът Светозар Христов, познат като Зарко, нагъва мазен дюнер, видя "България днес". Зарко, който набра популярност в "Шоуто на Слави", бе видян в центъра на столицата, да яде от вредната храна, докато чака трамвай. Изпълнителят на песента "52 ле'а разходи" е напълно неразпознаваем, нахлупил зимна шапка с козирка.

Национал се раздели с волейболния секссимвол

Национал се раздели с волейболния секссимвол

Една от най-популярните актуални спортни двойки се раздели! Футболният национал Васил Божиков и най-сексапилната и успешна волейболистка в последните години Ева Янева вече не са заедно, научи "България Днес". Защитникът на "Слован" (Братислава) и състезателката на полския "Девелопрес Скайрес" изненадващо са сложили край на над 2-годишната си

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Продължава издирването на изчезналото 2-годишното дете край бургаското село Равнец. Второ денонощие продължава операцията по издирването на момчето, съобщи bTV. Малкият Юлиян е в неизвестност от вчера следобед, когато играел с други деца на рожден ден в покрайнините на селото. Вечерта майка му, която има още 13 деца, забелязала, че го няма.

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

Холандската полиция задържа заподозрения за стрелбата в Утрехт, при която бяха убити трима души и трима бяха ранени, съобщава Ройтерс. От прокуратурата в Холандия потвърдиха, че заподозреният е стар познайник на полицията. От там допълниха, че мотивите за нападението все още не са ясни, като може да става дума за семейна вражда.

Външно: Няма информация за пострадали българи при стрелбата в Утрехт (Снимки)

Външно: Няма информация за пострадали българи при стрелбата в Утрехт (Снимки)

Към 13:30 ч. българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в град Утрехт, Холандия, при който неизвестен, засега, извършител откри стрелба в трамвай. Това съобщава МВнР на страницата си във Фейсбук. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията.

Кристо зорко охранява гаджето

Кристо зорко охранява гаджето

Рапърът Кристо остави луксозния си джип и разхожда гаджето си с такси из центъра на София, видя "България Днес". Кристо не излиза от образ дори и на улицата, като сполучливо прилича на напомпан гангстер, зорко охраняващ половинката си дори от бегли погледи на