Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7350858 www.bgdnes.bg

Етиопският самолет поискал разрешение за рязко издигане и изчезнал от радарите

Самолетът на "Етиопиан еърлайнс", който катастрофира на 10 март и загинаха всичките 157 човека на борда, е летял с необичайно висока скорост след отделянето си от пистата и е поискал разрешение да се издигне бързо, след което е изчезнал от радарите. Това съобщи днес източник, запознат с записите в контролната кула, цитиран от Ройтерс.

Глас от пилотската кабина на "Боинг 737 МАКС" на полет 302 поискал изкачване на 14 хиляди фута (4267 м) над морското равнище, което е 6400 фута (1950 м) над нивото на летището, но изчезнал от радарите на височина 10 800 фута (3292 м), предава БТА.

Преди това машината направила завой надясно за връщане по причина, която пилотът определил като проблем с контрола върху полета. Малко преди маневрата диспечер от контролната кула комуникирал с друг самолет, но внезапно глас от полет 302 се намесил с думите "break, break" (прекъснете, прекъснете) - призив всички неспешни разговори да бъдат прекратени. Гласът на пилот звучал уплашено, каза източникът, пожелал анонимност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама