Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7353719 www.bgdnes.bg

Анастасия Попова от Габарево: Седях в скута на принцеса Анастасия

Княгиня Романова живее в село Габарево под името Нора Крюгер

"Споменът за тази невероятна жена никога няма да избледнее. От нея лъхаше не само най-чисто благородство и аристократизъм, а висше човеколюбие. Стояла съм стотици пъти в скута на г-жа Нора Крюгер, както тя се представяше от страх за живота си. Любопитно е, че тя бе единственият човек в село Габарево, който ме наричаше с пълното ми име - Анастасия, а не Сийче или Сийке, както всички останали. Когато тя го произнасяше, винаги се усмихваше по един тъжен начин. Та просто искаше да чуе истинското си име, защото г-жа Нора беше принцеса Анастасия Романова", с треперещ от вълнение глас споделя пред "България Днес" г-жа Анастасия Попова.

Сега на достолепна възраст и живееща от години в Бургас, възрастната дама е израснала в казанлъшкото село Габарево. Именно в него се твърди, че са живеели до последните си дни княгиня Анастасия и брат й, наследникът на трона на последния руски император Николай II княз Алексей Николаевич Романов. В предишен брой ви разказахме за 25-годишните прочувания на бившия следовател Благой Емануилов, който е категоричен, че в селото през 1922 г. пристигат единствените оцелели наследници на руската корона. От страх да не ги застигне съдбата на баща им, император Николай II, и семейството им, разстреляни от болшевиките през 1918 г., принцеса Анастасия и царевич Алексей се скриват зад имената Елеонора Албертова Крюгер и Георгий Павлович Жудин, заживявайки в изгнание в китното българско селце.

Реклама

"Майка ми Василка Попова бе изключително начетена и образована жена и общите интереси веднага я сприятелиха с г-жа Нора. Двете разговаряха само на френски език, организираха вечеринки и свиреха на пиано. Нора, или Анастасия, се грижеше за всички деца в селото. Учеше ни на чужди езици. Тя знаеше френски, немски, английски и руски, разбира се. Преподаваше ни рисуване и музика", разказва Анастасия Попова.

Тя ярко си спомня хрипавия глас на Крюгер и вечно увитото около врата й кадифено-копринено фишу. По думите й тя го е носела, за да прикрие раната си там. Историята разказва, че при бягството си от червеноармейците, при качването на кораб на пристанището в Одеса принцеса Анастасия била простреляна именно във врата. Съименничката на принцесата си спомня и безпределната обич, която тя изпитвала към Георгий - Жорж и как не можела да скрие сестринската си обич към него. Принцесата потънала в дълбока покруса, след като вечно болният Жорж починал от хемофилия през 1930 г. Любопитни са и калиграфското увлечение на Крюгер и начинът, по който тя изписвала буквите "А" и "Н".

"А-то го изписваше по немски тертип, както я е учила майка й императрица Александра Фьодорова, която е била германска принцеса. Н-то, на баща й Николай, беше по типично руски начин. Сантиментът, който влагаше, беше очевиден за всички ни", споделя г-жа Попова. По думите й колкото и да пазела смъртната си тайна, Елеонора Крюгер веднъж споделила на жената на местния свещеник Христо Няголов – Делка, коя всъщност е тя. Попова е категорична, че Нора и Жорж са били царските престолонаследници, но тази истина ще остане завинаги неофициална заради политическите сътресения, до които ще доведе.

С умиление Попова се сеща и за фиктивния спътник в живота на Елеонора Крюгер. Както тя, така и всички живели по онова време в Габарево са били убедени, че бракът между Нора и д-р Пьотър Алексеев е бил сключен, за да не се буди подозрение върху самоличността на Крюгер. Графиня Елеонора се венчава за д-р Алексеев в църквата през есента на 1924 г. В църковната книга тя е записана като 25-годишна вдовица. По-късно през годините малката тогава Анастасия ще бъде около трапезата на аристократите и ще слуша с удивление шеговитите руски песни за виното, пети от д-р Алексеев.

"Помня, че много обичаше следния тост: "Да пием за любовта и лицемерието - вечните спътници в живота". Силно впечатление ми бе направила и грузинската поговорка, която казваше от време на време, тъй като звучеше по-скоро като прокоба. Беше нещо от сорта на "да се затреви и запустее пътеката към твоя гроб!", споделя Анастасия. Тя тълкува мрачните слова на доктора по-скоро като алюзия за надмогването на човека на личната трагедия за собствената му участ. Все пак всички те са били в изгнание, обречени на забрава и живот в тайна.

Емануилов крие костите

Следователят Благой Емануилов скрива костите на императорския престолонаследник принц Алексей и велика княгиня Анастасия още през 1997 г. В ковчега на Жорж намира амулет с иконка, на която бил изрисуван Исус Христос. Така по времето на царска Русия погребвали само висшите аристократи.

Емануилов взема костите, които и до ден днешен са скрити някъде. Пред "България Днес" той категорично заявява, че ако върне костите, до ден те ще бъдат откраднати, тъй като никой не иска да разбули мистерията. Емануилов няколко пъти е правил опити да се извърши ДНК експертиза, но високопоставени лица винаги са му попречвали. Същото било и положението с молбата му да бъде направена съпоставителна графологична експертиза на дневниците на Нора Крюгер с тези, които си е водела малката принцеса Анастасия.

Реклама
Реклама
Реклама