Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7364533 www.bgdnes.bg

Мама ми се обади след 18 г.

Хасан изоставен от родителите си 

Пише им картички всяка година, накрая получава отговор 

Хасан открива родителите си, след като след раждането му преди 18 години майка му го изоставя.

През цялото си детство момчето не губи надежда, че може да намери мама и тате, и накрая усилията му се отплащат. Щастливата развръзка със сюжет за филм се разиграва в пазарджишкото градче Ракитово.

Реклама

Хасан е възпитаник на училище интернат "Ангел Узунов", където учат само момчета от 1-ви до 12-и клас. Преди това той е настанен в Център за деца от семеен тип, тъй като майка му се отказва от него, и след това следите на родителите му се губят. През годините той постоянно се опитва да установи контакт с тях, след като инспектор от Детска педагогическа стая от неговия район успява да намери предполагаем техен адрес.

С подкрепа на класната си възпитателка Цветана Добрева момчето само изработва картички и мартенички за родителите. Хасан ги изпраща на майка си за 8 март, а на баща си за първа пролет. И тази година чудото се случва - майката се обажда и казва, че иска да говори със сина си.

"Хасан беше много щастлив! Това, което се случи, е чудо. В миналото сме опитвали да намерим родителите, но без успех. Сега се случи най-хубавото. Постоянно си говорят по телефона и момчето ми споделя, че е обнадежден, че ще има връзка с майка си", разказа пред "България Днес" Георги Янушев, директор на училището интернат. Той е благодарен на полицията, която е помогнала за откриването на родителката.

Майка, баща и син все още не са се виждали очи в очи, защото се подготвят за срещата. Тя ще бъде съвсем скоро, а вълнението за нея е много голямо. Хасан научава, че има и по-малка сестра, която живее с родителите му. Наскоро той навършва 18 години и събирането на семейството е най-големият подарък за него. Разказва, че многократно си е представял как звучи гласът на майка му и си е наумявал какво да говори, но когато я чува, се развълнува изключително много.

"На фона на тягостното положение в държавата това е една много добра новина. Признавам си, че и аз съм щастлив, че успяхме да ги съберем. Надявам се и други момчета, които са при нас, да имат късмета да открият родителите си", завърши с надежда в гласа Янушев.

80 момчета са в интерната

Около 80 момчета в момента се обучават и възпитават в интерната в Ракитово. Всички битови дейности, отнасящи се до храненето и хигиената на помещенията, са отговорност на възпитаниците. През повече от половинвековното си съществуване вратите на "Ангел Узунов" са прекрачили над 2000 ученици. Базата на училището е с дванадесет сгради, като включва училищна сграда с физкултурен салон, общежитие, столова, работилници, физкултурна площадка, зали за тенис на маса, музей, библиотека, зала за провеждане на групови занимания на психолога и др. В интерната работят 33 педагози.

Реклама
Реклама
Реклама