Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7376928 www.bgdnes.bg

Футболист и гълъбар в канал за оръжия

Бивш футболист и известен гълъбовъд са сред задържаните при акцията за нелегална търговия с оръжие, разкриха разследващи. Шестима души са взети на мушката за канал за износ на оръжие от завод "Арсенал".

Задържан е служител на завода. Той е бил на ниско ниво, но е опитал да вербува други работници, които да му помагат за изнасянето на частите. Хванат с предварително белязани пари, разследващите са имали информация за предстоящата сделка. Няма данни да са изкарвани цели оръжия, но такива са се сглобявали от различни части и компоненти. При поръчка се плащало предварително.

Реклама

Разследването по случая тече от август м.г. Антимафиоти и спецпрокурори натръшкали участниците в Казанлък, Крън и село Енина. Белезници са закопчали ръцете на Красимир Тонев–Джуджето, сочен за легенда на казанлъшкия футбол. Той заработвал в един от заводите на оръжейната фабрика и е водел футболния отбор на завода във вътрешното фирмено първенство. Другият, взет на мушка от спецченгетата, е гълъбовъдът Ерол Алендаров.

Той е дългогодишен член на Клуба на отглеждащите спортни гълъби в Стара Загора и е участвал в множество състезания, дори на международно ниво. От известно време мъжът работел в старозагорска фирма за хидравлични мотори и кормилни управления, разказват запознати. Името на Алендаров нашумява покрай бизнеса на съпругата му, която има аптека в село Енина. Преди няколко години селяни възроптават срещу новопостроената аптека, като твърдят, че е незаконна. Алендаров показва документи и обвинява съседите си. Кметът на селото Веселин Андреев заяви пред "България Днес", че отдавна не е виждал Ерол Алендаров, но местните го познавали.

Освен Тонев и Алендаров при операцията на ГДБОП и спецпрокуратурата са заподозрени още четирима за незаконната схема. Акцията, която започна от неделя вечерта, е за незаконно съхранение и търговия с оръжие, разследва се престъпна банда, действала в района на Казанлък. При тараша са открити автомати, пушки и пистолети, уточняват от полицията. При претърсванията е намерен и разсад марихуана, като някои от членовете ще се сдобият и с обвинения за наркоразпространение.

С акцията се пресича канал за търговия с оръжия, основно автомати, които излизали незаконно от завода, похвалиха се антимафиоти. Разследва се и дали бойният арсенал е попадал в ръцете на терористи, като засега няма такава информация.

Освен с пушкалата участниците в схемата се занимавали с незаконен отстрел на диви животни в Стара планина, разкриха разследващите. При претърсванията в жилищата на част от задържаните са намерени мечи кожи. Автомати със заглушители са се търсели от бракониери, които са се занимавали с незаконен лов, потвърдиха от прокуратурата. По всяка вероятност притежателите на животинските кожуси ще се сдобият и с обвинения за убиването на защитени животни.

При подобна акция в края на миналата година в София и край Казанлък беше открито огромно количество оръжия. Тогава службите предположиха, че автоматите и частите за тях са излизали нелегално от оръжейния завод в Казанлък. При спецоперацията в началото на декември бяха открити 65 автомата "Калашников", 37 "Скорпион", 43 пистолета от различни марки, 8 кг черен барут, два сандъка със запалки за гранати и фалшиви документи. Рекордното количество боеприпаси бе представено пред медиите в присъствието на премиера Бойко Борисов. По повод находката той коментира, че това е повече от снаряжението на една рота: "Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 хиляди патрона, те понеже до 40 хиляди могат, и сега наново. Повече са".

Реклама

Тогава разследващите обявиха, че нищят афера, свързана с изнасяне на автомати от завод "Арсенал". Някои от автоматите бяха открити в павелбанското село Габарево, в имота на Айдън Джафер. Покрай операцията са разбити още една оръжейна банда и група за фалшиви документи. В Казанлък е задържан мъж, който се оказал свързващото звено между двете престъпни организации. Според разследващите именно в печатницата се изработвали и документите, с които оръжието е изнасяно и реализирано в различни страни.

След анализ на уликите ще се изследва дали оръжията съвпадат с тези, открити при акцията през декември.

Находка в гараж

Паралелно с тараша в Централна България антимафиоти изненадаха мъж, докато влиза в гараж в софийския кв. "Редута", натъпкан с боен арсенал. Запознати разкриват, че помещението е наето от столичния адвокат Ивайло Попов. Името му лъсна преди време покрай акция на полицията, при която бяха открити 50 автоматични пистолета "Узи". Оръжията са вкарвани легално у нас с намерение да бъдат деактивирани и пласирани като колекционерски. Вместо това са заличавани серийните им номера и са пласирани на черния пазар, разкриха криминалисти. Според разследващите Попов е купувал оръжието и е доказвал по документи, че то е обезопасено. Съхранявал и го продавал обаче в комплект с торбичка с всички нужни части, за да се приведе в бойна готовност. Юристът е осъден на първа инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама