Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7380942 www.bgdnes.bg

Мачката оправдан като член на "Килърите 2"

Цветомил Петров-Мачката стана първият оправдан от "Килърите 2"! В понеделник соченият за член на бандата бе оневинен от съдия Николай Димитров от спецсъда, научи "България Днес". Магистратите не намират доказателства, че Мачката е участвал в групата на монтанския кикбоксьор Мартин Антов и кримигероя Валентин Янев - Вальо Бореца.

Според обвинението престъпната организация се състояла от 13 души, действала от началото на 2006 г. до края на юли 2013 г. и е била въоръжена с дълго автоматично оръжие. За изминалите почти шест години от акцията сочената като свирепа банда за мокри поръчки, грабежи и кражби се понижи до група, погната за грабеж на банка и опит за грабеж на джип. В гръмки изявления полицейски шефове обявиха, че "Килърите 2" са изпълнили поръчки за три убийства - на известния крадец Йордан Цонков-Джиджи в столичния жк "Люлин" през януари 2009 г., на Кочо Михайлов-Чочо през април 2010 г. и на лихваря Цветан Пантов във видинското село Капитановци през юни 2008 г.

Реклама

През годините спецпрокуратурата не открива достатъчно доказателства за мокрите поръчки и обвиненията падат. С обвинителния акт групата е подведена под отговорност единствено за грабеж на близо 200 бона от клона на ОББ в Студентски град и за опит за грабеж на джип "BMW X6" на ексшефа на "Информационно обслужване" Иво Николов.

Антов и Вальо Бореца са сочени за тартори на престъпната организация. Членували Валери Александров-Дабата, Иван Илиев - Ванко Волуешкия, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев - Митко Горнобанския, Ангел Мечкаров-Джампарето, Жечо Белясин, Николай Рангелов, Денислав Пеев и Пейо Карамихов.

Карамихов и Цветомил Мачката не са открити при спецоперацията. Затова материалите срещу тях са отделени и делото им се води задочно. Карамихов е заловен в Холандия и доведен у нас. Пред съда той признава, че живеел заедно с Мартин Антов, но се кълне, че не го е виждал да върши престъпления. Впоследствие Карамихов е включен в обвинителния акт на "Килърите 2". Там фигурира и кримигероят Емил Милев-Крокодила, за когото се твърди, че е участвал като гастрольор и е бил един от мотористите, ударили банката.

Разследващи подозират Цветомил Петров-Мачката за убийството край Капитановци и за два грабежа. Затова издават за него европейска заповед за арест. Той е открит в Испания и е екстрадиран в България през май 2017 г., но е погнат само за членуване в бандата. Заради отделените материали делото срещу Мачката се гледа отделно от големия процес "Килърите 2". Въпреки че редица заседания се отлагат заради съдебна заседателка, делото успява да приключи рекордно бързо. По този начин Мачката хем се отърва от белезниците при акцията, хем няколко години се разхожда на свобода, а за капак бе оправдан преди всички, коментират запознати.

Още по време на разследването част от подсъдимите възроптаха, че Мачката се измъква чист, защото е пропял. Затова е пуснат да си ходи, а не остава в ареста, ожалиха се хора на подсъдимата скамейка. Според тях Мачката е бил лична охрана на арестувания при акция "Октопод" Антон Петров–Хамстера и можел да разкаже какво е вършил босът му. Опасенията се оказаха напразни, защото обвиненията на Хамстера по делото за сводничество, т.нар. "Малък Октопод", бяха свалени.

Името на Цветомил Мачката изплува през март 2013 г. покрай разбит канал за крадени коли. Сочи се, че схемата действала от есента на 2010 г., но се оказва, че няма никакви доказателства Мачката е участвал в ударите лично. Връзката му с бандата ставала чрез собственик на автоморга в разговор на четири очи, а задачата на Мачката била да подава информация към апашите, твърдят разследващи. Заради косвените улики и липсата на телефонни разговори Мачката се разминава с ареста.

Не знаел, че го дирят

Не знаех, че ме издирват, заяви Цветомил Мачката пред вестника преди месеци. Той разказа, че от години работи и живее в Испания, семейството му било там. Тъй като го заключили набързо, дори не успял да си вземе нужните вещи. Затова с адвоката му тогава поискаха да отпадне забраната да напуска страната с цел да се върне и да си вземе нещата.

Реклама
Реклама
Реклама