Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7426737 www.bgdnes.bg

Гаф спасява съдийка от дело за лихварство

След милостива присъда за подправени документи

Неясно написан обвинителен акт прекратява процеса срещу Люба Петрова

Куп нарушения от страна на прокуратурата са на път да минират делото за лихварство срещу съдийката от Раднево Люба Петрова. Заради калпаво написан обвинителен акт процесът е прекратен от Софийски градски съд. Мотивите на съдебния състав са, че умотворенията на държавното обвинение пречат на Петрова да разбере в какво точно е обвинена и как да се защитава. Така след три години протакане делото срещу скандалния магистрат няма никакъв шанс да стартира дори и на първа инстанция.

Аферата със заемите според прокуратурата е от 2011 г. По това време приятелка на Люба Петрова закъсва сериозно с парите и й споделя, че има намерение да продава семейни имоти. От своя страна съдийката обяснява, че няма нужда да стига до крайности, и предлага да помогне. Така в продължение на няколко месеца отпуска шест заема на своята приятелка на обща стойност 89 000 лв. По време на разследването от спецзвеното "Антикорупция" обвиха, че Петрова е искала огромни лихви от своята близка. Така в нарушение на Закона за кредитните институции по техни изчисления е прибрала 47 895 лв.

Реклама

Твърденията на прокуратурата така и не са конкретизирани в обвинителния акт. В него дори няма и посочен точният процент лихва или конкретна получена сума от оскъпяването. Затова съдът прекратява делото с мотив, че по закон престъпление е не самото даване на заеми, а само когато се иска лихва.

Заради калпавия обвинителен акт пропада и обвинението в измама срещу радневската съдийка. Според твърденията на прокуратурата повод за него са поискани и получени от нейна приятелка 5 хил. лв., за да уреди излизането от ареста на сина й. За да прибере парите, Петрова излъгала своята позната, че срещу младежа има повдигнато тежко обвинение за търговия с дрога, а парите са предназначени за "почерпка" не прокурора.

Малко след като разтревожената жена предава съгласно инструкциите парите, младежът е освободен. В разговор с майка си той казал, че ченгетата го задържали за незначителен случай и никой не е искал 5 хил. лв. за свободата му. При разпити самите криминалисти и наблюдаващият прокурор отричат да са искали рушвет и разказват, че дори не познават съдия Люба Петрова.

Преди месец приключи и друго дело срещу съдия Петрова. По него тя бе обвинена в документно престъпление заради това, че си е измислила цяло съдебно заседание.

Фалшификацията е по дело за пускане от лудницата на болна жена. На самото заседание адвокатът отсъства, а прокурорът закъснява. Без да се впечатлява от това, Петрова провежда заседанието и решава да пусне у дома болната жена въпреки заключенията на лекуващите я лекари. В съставения след това лично от нея протокол тя включва думи на липсващия адвокат и прокурор, който уж се съгласили с пускането на жената. Според документа е проведен и разпит на самата психично болна.

Първоначално Петрова бе осъдена условно заради фалшификацията. Впоследствие Върховният касационен съд прецени, че подобно наказание е изключително тежко. Затова замени условната присъда с едногодишна пробация. Причина за намаленото наказание е обжалването на решението от страна на прокурора, който уж се е съгласил с него.

Реклама
Реклама
Реклама