Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7428880 www.bgdnes.bg

Ало бандата на Бобито остава в ареста

Авторът на най-модерната схема Кольо Николов-Мишинито и до днес е на свобода

За постоянно в ареста остават петима от задържаните в Горна Оряховица ало измамници, реши спецсъдът. Магистратите не се впечатлиха от твърденията на защитата, че мургавите бандити са невинни и няма нужда да стоят в килията. От определението стана ясно, че събраните доказателства срещу една от най-мощните групи за телефонни измами са изключително солидни. Очаква се до дни в български арест да се озоват и двамата тартори на бандата Борислав Димитров-Бобито и Васил Рогото, които бяха арестувани в Букурещ. По време на мярката стана ясно, че Бобито е имал забрана да напуска страната, след като е осъден на първа инстанция заради съучастие при измама за над 500 бона. Както е обичайно у нас, забраната е чисто формална и никой не следи за нейното спазване. Независимо че към днешна дата Борислав Димитров има поне пет присъди за измами и още няколко течащи дела. Така Бобито без проблеми се изнася в Румъния. Според запознати помощ при бягството на Димитров оказват и хора на високи позиции в органите за сигурност в Горна Оряховица. За тях се твърди, че имат основна заслуга ало бандата на Бобито да действа необезпокоявано години наред. В замяна босът пренасочва част от плячката към ченгета и магистрати. По време на избори тарторът гарантира и гласовете в ромската махала на политически партии, които му гарантират допълнителна защита. Отделно десетките сигнали за огромните къщи и скъпи коли на официално безработните цигани потъват без резултат.

Реклама

На свобода според запознати е и друг от босовете на ало мафията в Горна Оряховица - Кольо Николов-Мишинито. За него се твърди, че е автор на най-актуалната схема "полицейска акция", по която действа бандата на Бобито. При нея мургавият измамник звъни на произволни номера, докато попадне на възрастен човек. В разговора се представя за "инспектор от МВР" и иска съдействие под формата на оставени на улицата пари за залавяне на бандити.

Според ченгета схемата е измислена от Мишинито, докато излежава поредната си присъда за измами. Щом главата му ражда брилянтната идея, той моментално я прилага на практика, макар в затвора официално телефони да са забранени. От няколко години Кольо Мишинито е на свобода и лично обучава т.нар. въртачи, чиято задача е да говорят с жертвите, твърдят криминалисти. Като истински богаташ ромът живее в огромен палат, а в двора му са паркирани свръхлуксозни лимузини.

За Мишинито се твърди, че също има солиден гръб във властта. Ало измамникът се прочу преди две години след репортаж на Нова телевизия. При опит на журналистката Тина Иванова да снима луксозната му къща Кольо и жена му Керана пробваха да я набият, въоръжени с дървени цепеници. След избухналия скандал властите бяха принудени да се намесят и арестуват семейството на бабаити. Проведеното тогава разследване от МВР според хора от града ясно показва отношението на ченгетата към ало измамниците. Макар кадрите ясно да показваха как Кольо и Керана нападат и удрят журналистите, ченгетата пробваха да им наложат само дребни глоби по Указа за борба с дребното хулиганство. Едва след категоричната съпротива на съда да одобри смешните наказания срещу ромите започна реално разследване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама