Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7455162 www.bgdnes.bg

Скатов тренирал на Боянския водопад

Изкачването на върхове тръгва от лед

Адвокат пръв на Канчендзьонга

В най-големия студ през зимата алпинистът ни Атанас Скатов години наред е изкачвал замръзналия Боянски водопад, признават пред "България Днес" негови колеги.

Вчера Скатов изкачи Канчендзьонга (8586 м) - третия по височина връх на планетата, обявиха от екипа му.

Реклама

"На върха съм". Това съобщение е изпратил той от СПОТ устройството си в 04.43 ч. българско време на 15 май.

Българският алпинист е постигнал целта след 15-часов преход, се посочва в информацията.

"Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол", добавят от екипа.

Алпинистите се подготвят през зимата на витошката забележителност, защото водата замръзва в отвесни и странни форми, а катерачите с удоволствие приемат мразовитото предизвикателство, разказва алпинистът Лъчо, с когото са се подготвяли за различни изпитания.

Разбира се, Скатов е тренирал с години в планините Рила и Пирин без страх от измръзване. Макар често да се случва да ти премръзнат пръстите, както на ръцете, така и краката, въпреки екипировката, коментират негови колеги, страдали от мраза.

След кратка почивка и възстановяване в средата на юни Скатов ще се насочи към опити за изкачване на върховете Гашербрум I и Гашербрум II в Каракорум.

Българинът вече е изкачил седем от 14-те осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест. На 13 май 2018 г. той стъпи на Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.

Реклама

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, изкачил седемте континентални първенеца, припомнят от екипа му.

Наско, който е веган, се разболя няколко пъти по време на изкачването, но здравословните проблеми не го отказаха да преследва докрай задачата си.

"Веганството е проблем във височинния алпинизъм, защото организмът има нужда от доста повече калории - обясняват приятели на Скатов пред "България Днес". - Разбра се, че е ползвал и кислород, което не е чудно. Но и не омаловажава постижението му."

Връх Канчендзьонга е 7-ият покорен от Скатов по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14-осемхилядника на планетата.

Първи за деня е стъпил столичният адвокат Стефан Стефанов. По сателитния телефон той съобщи за БНР, че се намира в лагер 4, след като е изкачил върха за по-малко от 12 часа от последния височинен лагер. Самият Стефанов, който е бивш джудист, казва за себе си, че не е алпинист и няма амбиции да бъде такъв, изкачва върховете (миналата година стъпи на Еверест) с помощта на шерпи и допълнителен кислород.

Реклама
Реклама
Реклама