Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463311 www.bgdnes.bg

Риба се пули с човешко лице

Вместо перки има крака 

Гюнтер мрази себеподобни

Доли Тачева

Риба с човешко лице се пули срещу посетители!

Странното създание прилича на сърдито старче и обитава аквариум в Природонаучния музей в Пловдив. Екзотичният хищник изненадващо се оказва, че е риба жаба. Носи името Гюнтер и вместо перки има крака, с които да се прикрепва за дъното. Виждайки я първоначално, човек може да помисли, че това е много добре издялкан камък. Оказва се, че това не е случайно.

"Интересно за нея е, че може да си променя украсата. Това е риба, която ловува от засада. Нейният трик за това да бъде добър хищник е да се слива добре с околната среда и да бъде незабележима, за да може да изглежда като камък. Когато някоя риба премине покрай нея, тя изключително бързо атакува", разказват пред "България Днес" от музея.

Реклама

Друг хитър номер, който подобните на Гюнтер владеят, е да примамват плячката си с видоизменената перка на главата си. Повечето риби се заблуждават, че това е скарида, и тъкмо когато са готови да си похапнат сладко, рибата жаба изяжда тях. Гюнтер и всички от неговия вид са известни и с непоносимостта си към своите. Изключително много ги изнервя присъствието на себеподобни.

"Интересното в нашия аквариум е, че когато рибата се приближи прекалено близо до стъклото и види своето отражение, започва да атакува и напада себе си, мислейки си, че това е друга риба от неговия вид", допълват от музея.

Рибата с човешко лице съжителства с още няколко вида, с които няма проблем, защото интересите им се разминават. Ако Гюнтер е дънна риба и причаква плячката си, то морските лъвове преследват плячката си и не са му конкуренция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама