Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

д-р Магдалена Баймакова

Не го пипайте с голи ръце, а само с ръкавици или парче плат

КОЯ Е ТЯ

Д-р Магдалена Баймакова, д.м. е главен асистент в Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА-София. През 2008 г. завършва Медицинския университет в София. От януари 2014 г. е специалист по "Инфекциозни болести", а от февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен "Доктор" по научна специалност "Инфекциозни болести". От дипломирането си до този момент работи във ВМА-София. Носител е на наградите "Млад медик на 2015", "Млад медик на 2017", "Дигитално активен лекар на 2017", стипендиантка по програмата "За жените в науката 2018", носител на Дамски кръст 2 степен. Д-р Баймакова преминава специализация по инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland. Автор и съавтор е на над 60 научни публикации и на над 30 научни съобщения. Самостоятелен автор на монографията "Неясно фебрилно състояние или температура с неизвестен произход". С д-р Баймакова разговаряме за бума на кърлежи след като лекари извадиха над 50 от главата на дете, разхождало се в столичния Южен парк.

- Д-р Баймакова, в разгара на ухапванията от кърлежи как да се предпазим от тях?

- Превенцията е ключoва за инфекциозните болести. Още по-актуална е сега в сезона на активността на членестоногите, в случая на кърлежите. Превенцията е в няколко насоки. Първо е индивидуалната, при която всеки човeк е отговорен за собственото си здраве. Трябва да се използват репеленти, когато се посещават места, където има вероятност да има кърлежи - планини, паркове, високи треви. Репелентите трябва да се прилагат съгласно указанията на фирмата производител. На второ място много е важно облеклото. Не става дума за защитно или маскировъчно облекло, а идеята е да бъдем с дълги панталони и с чорапите обути върху тях. Идеята е кърлежът да няма досег до гола кожа и по този начин да се ограничи до минимум възможността за ухапване. Също така горната дреха е добре да бъде с дълги ръкави, добре закопчана до горе и да няма открита повърхност. Шапката трябва да бъде светла, за да може и най-малкото членестоного да бъде лесно откриваемо. Освен това има репеленти, които се поставят върху дрехите, но трябва да се внимава в тази насока. Трето много важно правило е след разходка като се приберем вкъщи да огледаме внимателно своето тяло. Акцентът трябва да бъде върху гънките зад коленете, зад ухото и шията. Всяка малка черна точица буди съмнение за кърлеж, така че трябва обезателно добре да се самоогледаме. Особено при децата трябва активно да търсим и в окосмената част на главата. Това не е от най-характерните места при ухапване от кърлеж, но трябва да го имаме предвид и то с повишено внимание. Четвърто, ако имаме вила или градина е препоръчително да поддържаме тревната площ добре окосена. Необходимо е често да се косят тревните площи, да се пръскат с необходимите превантивни препарати срещу кърлежи и комари.

- Можем ли да се доверим на репелентите да ни предпазят от ухапване от кърлеж?

- Трябва внимателно да се запознаем с инструкциите за употреба на всеки един препарат, защото не всички са еднакви. По принцип, при употреба на репеленти не би трябвало да се получи алергична реакция. В тази връзка репелентите предназначени за деца имат малко по различен състав от тези за възрастни. В аптечната мрежа има достъпни всякакви репеленти за всякакви възрастови групи. Добре е да знаем също така, че собствениците на домашни любимци (кучета, котки) е наложително през определен период от време да ги обезпаразитяват.

- Какво да направим ако вадим кърлеж? Можем ли сами да опитаме да го извадим или задължително трябва да го извърши специалист?

- Трябва да се отстрани възможно най-бързо, защото времето през което кърлежът престоява впит в нас е от изключителна важност. Ако човек няма опит и не е вадил кърлеж досега, а има възможност да посети специалист, е желателно да потърси лекарска помощ. Има някои тънкости при ваденето на кърлеж и може да се допуснат грешки. Но, естествено, когато нямаме бърз достъп до медицинска помощ (например когато сме продължително време в планината) можем да пристъпим към самостоятелно отстраняване на кърлежа.

- Какви са тънкостите?

- Добре е в раницата за планина човек да носи пинсета и медицински ръкавици. Никога кърлеж не трябва да се пипа с голи ръце. Кърлежът се отстранява с ръкавици, или с парче плат, но не и директно с голи ръце. Изважда се с леки и постепенни движения. Мястото на ухапване не се маже с никакви видове кремове, олио или други течности. Също така не трябва да се правят въртеливи движения. Перпендикулярно и бавно се опитваме да извадим кърлежа с пинсета.

- Какво се случва след това?

- Мястото на ухапване подлежи на проследяване. Най-често, средно за около две седмици, ако има заразяване с инфекциозен агент ще се появи специфично зачервяване в мястото на ухапване. Ако до един месец след ухапване от кърлеж се получи зачервяване и обрив в мястото на ухапване то тогава непременно трябва да бъде потърсен специалист по "Инфекциозни болести". Препоръчително е също така човек да следи и за общото си състояние - поява на температура, неразположение, увеличени лимфни възли, главоболие. При поява на такива симптоми също да се потърси специалист и да се съобщи за ухапването.

- Те често се забелязват трудно.

- Често пациентите не разбират, че са били ухапани от кърлеж и това е съвсем нормално, защото кърлежите отделят вещества, които потискат чувствителността на мястото на ухапване. Много често се случва когато разпитваме пациент за неговите симптоми да установим, че става въпрос за ухапване от кърлеж (за което той не е разбрал) и за развитие на Лаймска болест. Проблемът при тази първична изява на болестта е, че тя е много незабележима и не създава почти никакви неприятности на пациентите. А ако е на труднодостъпно място човек може и да не забележи. Като цяло Лаймската болест добре се повлиява от антибиотично лечение. Най-честата изява на това заболяване е появата на специфичен обрив на мястото на ухапване. След снемането на кърлеж същият може да бъде изпратен за изследване за инфекциозния агент причиняващ Лаймска болест. Така бихме могли да разберем дали кърлежът е бил инфектиран с причинителя на Лаймската болест.

- Много хора неглижират проблема и не търсят лекар, чакайки да мине от само себе си. Може ли да се стигне до по-тежки последици или фатален край?

- Впоследствие може да има засягане на сърдечно-съдовата система, нервната система и ставите. Това са вече по-далечни усложнения. Най-коректното поведение е да се потърси специалист по инфекциозни болести, а не дерматолог, както много хора правят. Инфекционистът ще прецени дали да се премине към антибиотично лечение, амбулаторна терапия или лечение в болнична среда. За фатални последици е трудно да говорим.

- Идва и сезонът на досадните комари. Как да се борим с тях?

- Препоръчително е в домовете си да имаме т.нар. "комарници". Климатиците също са метод за гонене на комарите. На тераси и открити площи да не се оставя вода и течности, които привличат комарите.

- Има хора, които са като магнит за комари, а други въобще не ги хапят. Защо се получава така? От кожата на човек ли е?

- Не са ми известни научни публикации, които да установяват такава зависимост. В практиката сме го виждали и вероятно има някакво обяснение, но науката трябва да излезе със значими резултати в тази насока, за да бъдем категорични. В тази връзка е добре тези, които знаем, че имаме способност да привличаме малките членестоноги да бъдем по-вниматeлни. Разбирам, че на 35-40 градуса е много трудно да бъдем с дълги панталони и ръкави, но поне да се опитаме нашите дрехи да бъдат в светли цветове, за да може по-лесно забелязваме членестоногите. Разбира се, силно е препоръчителна честата употреба на репеленти.

Петканова върти шопска салата и баница

Петканова върти шопска салата и баница

Солидни умения в приготвянето на традиционни български гозби демонстрира Александра Петканова. Моделката, която наскоро роди първородната си рожба, е истински майстор кулинар. Чаровната силиконка умело приготви баница и шопска салата за гостите си в "Черешката на тортата". В ролята на помощник на Алекс влезе половинката й Даниел Петканов.

Памела Андерсън: Последните 2 г. от живота ми са били лъжа, Адил ми е изневерявал

Памела Андерсън: Последните 2 г. от живота ми са били лъжа, Адил ми е изневерявал

"Трудно е да се приеме. Последните 2 години от живота ми са били една голяма лъжа. Вярвах, че любовта ни е голяма, докато не разбрах, че той живее двоен живот. Подиграваше се на останалите футболисти за това, че си имат любовници, и то в близост до съпругите си. Наричаше ги чудовища. Но неговото е по-лошо. Той лъга всички.

Щерката на Башмайстора Веска:
Благодаря на Чапа за барелефа на татко!

Щерката на Башмайстора Веска: Благодаря на Чапа за барелефа на татко!

"Благодаря на Чапа, който направи барелеф на баща ми - един от големите ни актьори Кирил Господинов - Байшмайстора. Днес донесох барелефа на изложбата на Чапа, за да го видят и други хора", сподели Веселина Господинова, дъщерята на Башмайстора. Ученичката на Стефан Данаилов написа книга със спомени за великия си баща,

Сестрите Тюркмен на лов за мъже

Сестрите Тюркмен на лов за мъже

Двете дъщери на покойния Фатих - Адриана и Александра, се забавляват повече от добре през лятната си ваканция в Ню Йорк, видя "България Днес". Мацките са на "лов за мъже", както пишат двете, а купонът им започва от сутринта с първите тостове. "Нямаме нужда от диета, но от добро настроение няма да се откажем", споделят красавиците,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Втори опит

Втори опит

Футболистите може да се пенсинират, косите им да посивеят и да поостареят, но това не им пречи да привличат млади красавици. Не един и двама дори срещнаха сродните си души, след като окачиха бутонките. Някои бяха ергени преди това, но за повечето младите жени са втори шанс за щастие. И футболистите го сграбчват с пълни шепи.

Най-старата дилърка пипна цистит от килията

Най-старата дилърка пипна цистит от килията

Свидетели се отричат от показания срещу баба Цветанка заради полицейски натиск С цистит от студената килия се сдоби най-възрастната жена, обвинена за наркодилърка! Престоя си в ареста няма да забрави 78-годишната Цветанка Чавкарска, която според спецпрокуратурата е участвала в банда за разпространение на дрога.

Най-нелепите контузии

Най-нелепите контузии

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Луд съм по Линда

Луд съм по Линда

Двукратният световен шампион във Формула 1 и победител в "24 часа на Льо Ман" отпреди дни Фернандо Алонсо за първи път проговори за гаджето. Той даде интервю, в което основната тема беше връзката му с моделката Линда Морсели. Оказа се, че манекенката е направила първата крачка в отношенията им. "Срещнахме се на Гран при на Монако и седмица

Брадли Купър гледа детето

Брадли Купър гледа детето

След грандиозната раздяла на манекенката и актьора Поредна холивудска двойка затвърди факта, че сред браковете на известните има всичко друго, но не и стабилност. Брадли Купър и Ирина Шейк вече месец са в списъка на бившите двойки. И на дневен ред идва въпросът какво ще се случи с 2-годишната им дъщеря Леа.

3 трупа на "булеварда на смъртта"

3 трупа на "булеварда на смъртта"

На асфалта се разчистват сметки, Фатик и банкерът Кюлев елиминирани в сребристи коли Четири знакови покушения превръщат столичния булевард "България" в "булеварда на смъртта"! Четирима известни бизнесмени и подземни босове падат жертва на асфалта на оживената софийска пътна артерия. Причините за разстрелите са различни - от разчистване на бизнес

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Актрисата Александра Костова: Страх ме е да снимам с Юлиян Вергов

Актрисата Александра Костова: Страх ме е да снимам с Юлиян Вергов

Едва на кино видях, че изглеждам добре Коя е тя Александра Костова е изгряваща млада актриса, която въпреки своите 18 години вече е заставала до имена като Юлиян Вергов и Васил Банов. Участвала е във филма "Маймуна". Александра влиза ролята на съвременната Петя Дубаров във филма на Николай Урумов "Петя за моята Петя",

Най-коментирани

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

ЛУЧАНО, ТОВА ТИ ЛИ СИ?

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Национал заби топманекенка на "Визаж"

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Специалистът Ернесто Нориега: Мълниите влизат през интернет мрежата

Специалистът Ернесто Нориега: Мълниите влизат през интернет мрежата

Църкви, стадиони и новите блокове нямат защита  КОЙ Е ТОЙ Ернесто Нориега е специалист по мълниезащита от над 20 години. Роден е в Хавана, Куба. Майка му е българка, баща му - кубинец. Завършва магистратура "Електрически системи" в родната Куба. Автор е на първата книга за мълниезащита в България. От 13 години живее у нас и е обучил над 500 наши

Теди Кацарова се закотвя в Турция

Теди Кацарова се закотвя в Турция

В Турция ще прекара цялата си лятна почивка Теди Кацарова. Певицата призна, че ще отседне в курорта Бодрум. "Целия август ще съм там", отсича Теди. Дъщерята на Силвия Кацарова обожава да пътува. През няколко месеца тя е на екзотична дестинация, но през лятото задължително се закотвя в Турция. Според нея там е най-изгодно, а условията,

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Vоlkѕwаgеn АG e взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият зaвoд в Изтoчнa Бългapия дa бъдe в Typция, твъpди гepмaнcкoтo дeлoвo издaниe Наndеlѕblаtt, цитирано от money.bg. Paзгoвopитe oбaчe вce oщe нe ca пpиключили. B нaдпpeвapaтa зa инвecтициятa, кoятo ce oчaквa дa бъдe в paзмep нa нaд €1,3 милиapдa и дa oтвopи нaд 5 000 paбoтни мecтa, e и Бългapия.

Никол тъжна без Гришо

Никол тъжна без Гришо

Никол Шерцингер отмаря по женски на италианския остров Капри и за пореден път показа сочни форми от ваканцията си. Само преди две години тя изкара почивката си отново там, но в компанията на Григор Димитров. Тогава двамата бяха лудо влюбени и снимките им как се натискат на плажа обиколиха цял свят.

100 бона на БСП струва
капризът на Корнелия

Делегати на конгреса с пищна вечеря в скъпарски хотел, нощували за 20 000 лв.

100 бона на БСП струва капризът на Корнелия Делегати на конгреса с пищна вечеря в скъпарски хотел, нощували за 20 000 лв.

Надя Панкова Колосална сума за няма нищо. За едно женско фръцкане, за един каприз! Така негодуват след конгреса на БСП апаратчици, след като стана ясно, че лидерът Корнелия Нинова е похарчила над 100 хиляди лева от партийните пари, за да... не подаде оставка. Конгресът на социалистите, който се превърна в истинска бомба в неделя,

Деси Тенекеджиева обича царя

Деси Тенекеджиева обича царя

"Обичам царя!" Признанието направи актрисата и певица Деси Тенекеджиева по повод 82-рия рожден ден на Симеон Сакскобургготски, който той отпразнува миналата неделя. Ето какво написа 48-годишната варненка в социалните мрежи: "История, Класа, Финес, Интелект, Благородство, Доброта, Състрадателност! Дълбоко се възхищавам, уважавам и обичам Царя!

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

РАЛИ ЗА ТУЗАРИ В СОФИЯ

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Българка влезе в "Гинес"

Българка влезе в "Гинес"

Пловдивчанката Смиляна Захариева, която кандидатства в „Гинес“ за най-силен глас на планетата, най-после получи дългочакания сертификат. Миналата година тя постигна невероятните 143.8 децибела с песента "Дельо хайдутин". Щастливата новина я завари на остров Шри Ланка, където е със съпруга си Добрин, а тя сподели радостта си във Фейсбук.

Годежният пръстен на херцогиня Меган е променен?

Годежният пръстен на херцогиня Меган е променен?

Наблюдателни фотографи забелязаха, че годежният пръстен на Меган Маркъл изглежда различно, пише glamour.com. Когато принц Хари подари годежния пръстен на Меган, в него бяха монтирани два диаманта, принадлежали на принцеса Даяна. Двата камъка от брошката на майка му бяха придружени от трети диамант от Ботсвана, заемащ централно място в пръстена.

Кличко и семейството му на косъм от смъртта след пожар на яхта

Кличко и семейството му на косъм от смъртта след пожар на яхта

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко и семейството му се разминали на косъм от голяма трагедия, пише в. "Мирър". Пожар е бил избухнал на яхтата, на която почивали на остров Майорка. Испанската брегова охрана реагирала мигновено и успяла навреме да изведе хората от плавателния съд. „Всички сме добре.

Дронове отново объркаха 18 полета в Сингапур (Видео)

Дронове отново объркаха 18 полета в Сингапур (Видео)

Неоторизирани полети с дронове объркаха работата на международното летище в Сингапур. Това е втория случай в рамките на няколко дни, в които има пренасочени полети заради дронове над пистите на летище Чанги, съобщи Би Би Си. Проблеми имаше при общо 18 полета. Част от тях излетяха със закъснение, а други бяха насочени към други летища,

Хесе даде бившата на прокурор

Хесе даде бившата на прокурор

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев на пазар

Даниел Вълчев на пазар

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

808 млн. евро похарчи Ла Лига

808 млн. евро похарчи Ла Лига

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.

Навършват се 10 години от смъртта на Майкъл Джексън

Навършват се 10 години от смъртта на Майкъл Джексън

Днес се навършват 10 години от смъртта на Майкъл Джексън, наричан още Кралят на поп музиката. Негови почитатели от цял свят подготвят различни инициативи, за да си спомнят легендарното му творчество. Официалната причина за смъртта на Майкъл Джексън беше сърдечен удар.За смъртта му бе обвинен личният му лекар - Конрад Мъри,

Мадона оглави класацията на "Билборд" за албуми (Видео)

Мадона оглави класацията на "Билборд" за албуми (Видео)

"Madame X" стана деветият албум на Мадона, оглавил класацията Топ 200 на "Билборд", съобщи сайтът на изданието. През първата седмица от него са продадени 95 000 еквивалентни албумни единици в САЩ, от които 90 000 в традиционен формат, предава БТА. Мадона е оглавявала класацията на "Билборд" за албуми с "MDNA" (2012), "Hard Candy" (2008),

Пожар в ТЕЦ “Марица Изток 2”

Пожар в ТЕЦ “Марица Изток 2”

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Немското издание Handelsblatt: "Фолксваген" реши заводът да е край Измир

Vоlkѕwаgеn АG e взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият зaвoд в Изтoчнa Бългapия дa бъдe в Typция, твъpди гepмaнcкoтo дeлoвo издaниe Наndеlѕblаtt, цитирано от money.bg. Paзгoвopитe oбaчe вce oщe нe ca пpиключили. B нaдпpeвapaтa зa инвecтициятa, кoятo ce oчaквa дa бъдe в paзмep нa нaд €1,3 милиapдa и дa oтвopи нaд 5 000 paбoтни мecтa, e и Бългapия.