Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Д-р Магдалена Баймакова: Не мажете кърлежа с олио

д-р Магдалена Баймакова

Не го пипайте с голи ръце, а само с ръкавици или парче плат

КОЯ Е ТЯ

Д-р Магдалена Баймакова, д.м. е главен асистент в Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА-София. През 2008 г. завършва Медицинския университет в София. От януари 2014 г. е специалист по "Инфекциозни болести", а от февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен "Доктор" по научна специалност "Инфекциозни болести". От дипломирането си до този момент работи във ВМА-София. Носител е на наградите "Млад медик на 2015", "Млад медик на 2017", "Дигитално активен лекар на 2017", стипендиантка по програмата "За жените в науката 2018", носител на Дамски кръст 2 степен. Д-р Баймакова преминава специализация по инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland. Автор и съавтор е на над 60 научни публикации и на над 30 научни съобщения. Самостоятелен автор на монографията "Неясно фебрилно състояние или температура с неизвестен произход". С д-р Баймакова разговаряме за бума на кърлежи след като лекари извадиха над 50 от главата на дете, разхождало се в столичния Южен парк.

- Д-р Баймакова, в разгара на ухапванията от кърлежи как да се предпазим от тях?

- Превенцията е ключoва за инфекциозните болести. Още по-актуална е сега в сезона на активността на членестоногите, в случая на кърлежите. Превенцията е в няколко насоки. Първо е индивидуалната, при която всеки човeк е отговорен за собственото си здраве. Трябва да се използват репеленти, когато се посещават места, където има вероятност да има кърлежи - планини, паркове, високи треви. Репелентите трябва да се прилагат съгласно указанията на фирмата производител. На второ място много е важно облеклото. Не става дума за защитно или маскировъчно облекло, а идеята е да бъдем с дълги панталони и с чорапите обути върху тях. Идеята е кърлежът да няма досег до гола кожа и по този начин да се ограничи до минимум възможността за ухапване. Също така горната дреха е добре да бъде с дълги ръкави, добре закопчана до горе и да няма открита повърхност. Шапката трябва да бъде светла, за да може и най-малкото членестоного да бъде лесно откриваемо. Освен това има репеленти, които се поставят върху дрехите, но трябва да се внимава в тази насока. Трето много важно правило е след разходка като се приберем вкъщи да огледаме внимателно своето тяло. Акцентът трябва да бъде върху гънките зад коленете, зад ухото и шията. Всяка малка черна точица буди съмнение за кърлеж, така че трябва обезателно добре да се самоогледаме. Особено при децата трябва активно да търсим и в окосмената част на главата. Това не е от най-характерните места при ухапване от кърлеж, но трябва да го имаме предвид и то с повишено внимание. Четвърто, ако имаме вила или градина е препоръчително да поддържаме тревната площ добре окосена. Необходимо е често да се косят тревните площи, да се пръскат с необходимите превантивни препарати срещу кърлежи и комари.

- Можем ли да се доверим на репелентите да ни предпазят от ухапване от кърлеж?

- Трябва внимателно да се запознаем с инструкциите за употреба на всеки един препарат, защото не всички са еднакви. По принцип, при употреба на репеленти не би трябвало да се получи алергична реакция. В тази връзка репелентите предназначени за деца имат малко по различен състав от тези за възрастни. В аптечната мрежа има достъпни всякакви репеленти за всякакви възрастови групи. Добре е да знаем също така, че собствениците на домашни любимци (кучета, котки) е наложително през определен период от време да ги обезпаразитяват.

- Какво да направим ако вадим кърлеж? Можем ли сами да опитаме да го извадим или задължително трябва да го извърши специалист?

- Трябва да се отстрани възможно най-бързо, защото времето през което кърлежът престоява впит в нас е от изключителна важност. Ако човек няма опит и не е вадил кърлеж досега, а има възможност да посети специалист, е желателно да потърси лекарска помощ. Има някои тънкости при ваденето на кърлеж и може да се допуснат грешки. Но, естествено, когато нямаме бърз достъп до медицинска помощ (например когато сме продължително време в планината) можем да пристъпим към самостоятелно отстраняване на кърлежа.

- Какви са тънкостите?

- Добре е в раницата за планина човек да носи пинсета и медицински ръкавици. Никога кърлеж не трябва да се пипа с голи ръце. Кърлежът се отстранява с ръкавици, или с парче плат, но не и директно с голи ръце. Изважда се с леки и постепенни движения. Мястото на ухапване не се маже с никакви видове кремове, олио или други течности. Също така не трябва да се правят въртеливи движения. Перпендикулярно и бавно се опитваме да извадим кърлежа с пинсета.

- Какво се случва след това?

- Мястото на ухапване подлежи на проследяване. Най-често, средно за около две седмици, ако има заразяване с инфекциозен агент ще се появи специфично зачервяване в мястото на ухапване. Ако до един месец след ухапване от кърлеж се получи зачервяване и обрив в мястото на ухапване то тогава непременно трябва да бъде потърсен специалист по "Инфекциозни болести". Препоръчително е също така човек да следи и за общото си състояние - поява на температура, неразположение, увеличени лимфни възли, главоболие. При поява на такива симптоми също да се потърси специалист и да се съобщи за ухапването.

- Те често се забелязват трудно.

- Често пациентите не разбират, че са били ухапани от кърлеж и това е съвсем нормално, защото кърлежите отделят вещества, които потискат чувствителността на мястото на ухапване. Много често се случва когато разпитваме пациент за неговите симптоми да установим, че става въпрос за ухапване от кърлеж (за което той не е разбрал) и за развитие на Лаймска болест. Проблемът при тази първична изява на болестта е, че тя е много незабележима и не създава почти никакви неприятности на пациентите. А ако е на труднодостъпно място човек може и да не забележи. Като цяло Лаймската болест добре се повлиява от антибиотично лечение. Най-честата изява на това заболяване е появата на специфичен обрив на мястото на ухапване. След снемането на кърлеж същият може да бъде изпратен за изследване за инфекциозния агент причиняващ Лаймска болест. Така бихме могли да разберем дали кърлежът е бил инфектиран с причинителя на Лаймската болест.

- Много хора неглижират проблема и не търсят лекар, чакайки да мине от само себе си. Може ли да се стигне до по-тежки последици или фатален край?

- Впоследствие може да има засягане на сърдечно-съдовата система, нервната система и ставите. Това са вече по-далечни усложнения. Най-коректното поведение е да се потърси специалист по инфекциозни болести, а не дерматолог, както много хора правят. Инфекционистът ще прецени дали да се премине към антибиотично лечение, амбулаторна терапия или лечение в болнична среда. За фатални последици е трудно да говорим.

- Идва и сезонът на досадните комари. Как да се борим с тях?

- Препоръчително е в домовете си да имаме т.нар. "комарници". Климатиците също са метод за гонене на комарите. На тераси и открити площи да не се оставя вода и течности, които привличат комарите.

- Има хора, които са като магнит за комари, а други въобще не ги хапят. Защо се получава така? От кожата на човек ли е?

- Не са ми известни научни публикации, които да установяват такава зависимост. В практиката сме го виждали и вероятно има някакво обяснение, но науката трябва да излезе със значими резултати в тази насока, за да бъдем категорични. В тази връзка е добре тези, които знаем, че имаме способност да привличаме малките членестоноги да бъдем по-вниматeлни. Разбирам, че на 35-40 градуса е много трудно да бъдем с дълги панталони и ръкави, но поне да се опитаме нашите дрехи да бъдат в светли цветове, за да може по-лесно забелязваме членестоногите. Разбира се, силно е препоръчителна честата употреба на репеленти.

Натали Трифонова спи по организъм

Натали Трифонова спи по организъм

Никога вече прогнозата няма да е същата! Защото вече знаете как спи Натали Трифонова, некоронованата принцеса сред синоптичките - без нищо... Учени установиха, че едно от най-хубавите преживявания в света е човек да спи гол, без бикини, без сутиени, без потници. Освен че е върховно преживяване, това е много полезно за организма.

Саня изду джуки

Саня изду джуки

И Саня Борисова влезе в отбора на тунингованите мацки. Бившата на Ники Илиев напомпа джуките си. Това е първа интервенция за актрисата, която доскоро се хвалеше с напълно естествения си вид. Саня, която гледаме във "Фермата", пълни устата си с ботокс малко преди да влезе в шоуто. Борисова сменя визията си точно след развода с бившия си Ники Илиев.

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Емануела и Ариа се давят в салфетки

Внимание, салфетките летят, заливат звездите! Емануела и новата й дуетна половинка, младата Ариа, се окъпаха в море от целулоза с песента си "Незабравима". Носете си поясите и спасителните жилетки, нещо страшно е, само ВИП певачки могат да оцелеят в този въртоп на

Свитки посред бял ден вижда Гери Дончева

Свитки посред бял ден вижда Гери Дончева

Свитки свистят край прелестната глава на Гери Дончева! Звездите посред бял ден на пищната тв персона й излизат, докато тя е по хавлия - това виждаме от снимката. Дали звездата от онази реклама, в която вадеше сирене от бездънното си деколтеу не си е шибнала главата в банята?! Предстои да се разбере!

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Цеца пусна волна гръд

Цеца пусна волна гръд

Цеца си е Цеца! Цеца е секси, отново го доказа и показа в пловдивски клуб. След големия концерт на открито, за който "България Днес" първи писа, сръбската звезда направи участие и на затворено. Пред смаяната от хитове като "Пиле" и "Београд" публика Цеца се изфука с бляскаща рокля, разкриваща пищно деколте с всичките му прелести... "Волим те!

Бившият на Ивана с народна певица

Бившият на Ивана с народна певица

Голямата любов на Ивана - Стоян Стоев от оркестър "Канарите", има нова жена до себе си. Канара заряза дългогодишната си половинка Малина Колева заради народната певица Ваня Вълкова. Двамата вече не крият връзката си. Стоян и новата му изгора се забелязали още след връщането й в редиците на "Канарите" тази пролет.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

С наедряло дупе се появи Ралица Паскалева в новия сезон на "Откраднат живот", забелязаха бдителни фенове на сериала. Красивата брюнетка видимо е понапълняла, нещо съвсем нормално сред раждане. Натрупаното тегло най-ясно се забелязва при дупето, което сериозно е пораснало. Д-р Стилянова, както е екранното име на Паскалева,

Елена Петрова тича по задачи

Елена Петрова тича по задачи

Напрегнати дни има Елена Петрова. Къдрокосата актриса е заета от сутрин до вечер, видя "България Днес". Звездата от "Стъклен дом" залага на официална рокля, но на краката си е нахлузила бели кецове. Елена показа завидни за жена умения с паркирането. Тъй като срещите й са на място, на което няма къде да остави колата си,

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

Боби Турбото ръси лафове на Халваджиян

С марковите си лафове Боби Турбото успя да разсмее новия си шеф Маги Халваджиян. Бившият участник в "Капките" е част от сериала "Пътят на честта", чиято премиера бе в понеделник в столичен мол. Боби видимо бе в настроение. Още с влизането си в киното той започна да ръси шеги на колегите си. Въпреки каменното си изражение Маги започна да се смее с

Най-коментирани

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

Боян Радев си почива на улицата

Боян Радев си почива на улицата

Седнал на стол на улицата и поздравяващ минувачите. Така топпапараците на "България днес" заловиха олимпийския шампион Боян Радев. За да оцелее в горещия ден, до Радев има шише вода, което го освежава. Видимо борецът е поотслабнал и изглежда много

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Щерка и внучка протестират за свободата на Митьо Очите

Със свой протест дъщерята и внучката на Димитър Желязков - Митьо Очите поискаха свобода за именития несебърски бос! Родата на крими героя се включи в митингите за и против назначението на следващия главен прокурор, видя "България Днес". Пред репортер на вестника щерката на Желязков Станислава сподели, че е решила да намине през протеста,

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Жени Сървайвъра скочи на "Игри на волята"

Показа си рогата! Винаги усмихната Жени Джаферович, известна като Жени Сървайвъра заради участието си в едноименното риалити, скочи на новото предаване за оцеляване "Игри на волята": "Как отиваш в предаване с оцеляващ елемент, снимащо се на морето, и НЕ МОЖЕШ да плуваш?!", чуди се сексбомбата на участник, който не умее да плува.

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Закопчаха Мариан Бачев

Закопчаха Мариан Бачев

Сложиха му скоба, докато води детето си на градина, съветват го да даде подкуп Идея за рушвет за влизане в детска градина, подхвърлена от служители на Центъра за градска мобилност, вбеси актьора Мариан Бачев. "Да ми обясняват как да давам 200 или 500 лева на някой, ми дойде в повече. Да дадеш рушвет е толкова естествено според тях.

Кобрата пръв в света

Кобрата пръв в света

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Обамеянг скочи на своите

Обамеянг скочи на своите

Голмайсторът на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг се нахвърли на част от своите съотборници за пропусната победа срещу "Уотфорд". "Топчиите" поведоха с 2:0 на "Викъридж Роуд" след две попадения на габонеца, но след почивката допуснаха изравняване. "Стършелите" дори можеха да стигнат и до пълен обрат. Обамеянг разкритикува защитата,

Расистки скандал с Лукаку!

Расистки скандал с Лукаку!

Италианският анализатор Лучано Пасирани бе изгонен от телевизионен канал, след като направи расистки коментар към Ромелу Лукаку. Нападателят на "Интер" може да бъде удържан само с десет банана според журналиста. Коментаторът се появи като гост в "ТопКалчо24". "Не виждам друг играч в Серия "А" като Лукаку.

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" се точи на "Барса"

"Борусия" (Дортмунд) е готов за "Барселона"! С такова заглавие надъхва официалната страница на "жълто-черните" в интернет. Тимът напомпа самочувствие след гръмката победа с 4:0 над "Байер" (Леверкузен) през уикенда. Вестфалци цитират коментар на списание "Кикер", че Матс Хумелс и Мануел Аканджи могат да сформират най-добрата двойка централни

Меси с 20 минути в Дортмунд

Меси с 20 минути в Дортмунд

До 20 минути игра може да получи капитанът на "Барселона" Лионел Меси в днешното гостуване на "Борусия" (Дортмунд). Мачът от Шампионската лига вероятно ще се окаже първи за аржентинеца от дълго време насам. Той със сигурност няма да бъде титуляр, тъй като лекуваше контузия и с връщането му на терена няма да се бърза.

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Великият Роналдо се разплака: Баща ми беше пияница

Кристиано Роналдо се разплака по време на телевизионно интервю пред британския журналист и водещ Пиърс Морган. Звездата на "Ювентус" не успя да сдържи сълзите си, когато видя кадри със своя баща. Родителят му Динис Авейро умира на 52-годишна възраст от чернодробна недостатъчност, причинена от алкохолизъм.

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница

Стефан Данаилов отново постъпи в болница. Това съобщиха от УМБАЛ „Софиямед“ Актьорът ще продължи там възстановяването си. На актьора ще му бъдат направени нови изследвания и ще се подложи на рехабилитация.                                                                                                                                                

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Икономът на Цветан Василев 
в бясна гонка с ченгета

Икономът на Цветан Василев в бясна гонка с ченгета

Господи, помилуй грешния и накажи виновния Георги Георгиев - Жоро Гъ*а напирал пиян да стигне до Кръстова гора Бясна гонка с ченгета си спретна икономът на Цветан Василев. Сериозно почерпеният Георги Георгиев, известен с неприличния прякор Жоро Гъ*а, напирал да бъде пуснат с предимство до Кръстова гора,