Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7485109 www.bgdnes.bg

Кметът Ралев с баща милионер

С баща почти милионер по стойност на притежаваните недвижими имоти се оказа обвиненият в искане и получаване на подкуп кмет на пловдивския район "Северен" от ГЕРБ Ральо Ралев, показа проверка на "България Днес". Любопитно е, че сделките си 71-годишният Иван Иванов прави през последните две години. По това време приходите на пенсионера от бизнеса му трудно могат да оправдаят подобни разходи, показват документите от Търговския регистър.

Перла в имотната корона на дядо Иван е гигантски апартамент от 250 квадратни метра в центъра на Пловдив. Впечатляващото жилище е разположено на последния, седми етаж в бутиковата сграда "Роял Хил" на бул. "Шести септември" и обединява два съседни апартамента. След ареста на кмета Ралев заради поискания рушвет от 60 хил. лв. стана ясно, че той живее в баровския имот. Според хора, живеещи в сградата, Ральо Ралев почти всеки ден е забелязван да влиза в жилището, макар да не е отбелязал в имотната си декларация, че го ползва.

Реклама

Кадри от дрон показаха, че управникът се радва на нечуван лукс. Наред с частния асансьор в стил Цветан Цветанов, чийто ползвател е само Ралев, кметът е усвоил и огромната тераса, превръщайки я в райско кътче. След луксозен ремонт върху покрива се появява японска градина, няколко навеса, джакузи за 8 души, кътове с градинска мебел, барбекю и прочие екстри. Според експерти само преустройството и ремонтът струват много над 100 хил. лв. Отделно е стойността на самия гигантски апартамент. Според брокери пазарната цена на жилище с подобна площ в центъра на Пловдив дори и без личен асансьор и половин декар тераса надхвърля половин милион лева.

В същия момент бащата на кмета дядо Иван плаща за двата апартамента едва 252 638 лв., сочат документите по сделката в Имотния регистър. Изчисленията показват, че така платената цена е едва 500 евро за квадрат при пазарна за имотите в центъра на Пловдив от минимум 1200 евро за кв.м. Разминаване в стил "Апартаментгейт" коствал главите на множество ключови фигури от ГЕРБ.

Апартаментите са купени от кметския баща през лятото на 2017 г. Месец след това следва покупката на още едно жилище в престижен пловдивски квартал, което скоро е продадено. За сметка на това в края на 2017 г. възрастният мъж се сдобива с друг апартамент. В началото на тази година панелното жилище на ул. "Ян Хус" е заменено за парцел от един декар на бул. "България", чиито цена е изключително атрактивна според брокери.

В същия момент бизнесът на 71-годишния кметски баща Иван Иванов далеч не се развива блестящо, което прави странни извършените от него имотни сделки, обясняват финансисти.

Пенсионерът Иван Иванов е собственик на транспортна фирма. През последните години дружеството отчита по 30-40 хил. лв. печалби, но пък дълговете му са почти 200 бона. Майката на кмета Ралев също има своя фирма, но тя от поне пет години не развива дейност.

Мама го брани с петиция

Постоянен арест за кмета Ральо Ралев и помагача му Иван Делевски поиска вчера специализираната прокуратура. До редакционното приключване на броя решението на специалазирания съд не бе ясно. Според разследващите Ралев е поискал 60 000 лв. от бизнесмен, за да му придвижат документите за бъдещ строеж. Посредник при изнудването е кметският приятел Делевски, който провежда и множество разговори с предприемача. След дълги пазарлъци е заловен с получените 60 бона подкуп.

Междувременно роднини и приятели на кмета Ралев организираха подписка в негова защита. Петицията "Аз вярвам в Ральо Ралев" бе публикувана във Фейсбук и от майка му Люба. Според организаторите подписите се събират пред сградата на кметството в "Северен", но проверка на "24 часа" на място, но не откри никого.

До момента онлайн подкрепа за Ралев са дали 124 човека.

Реклама
Реклама
Реклама