Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7500072 www.bgdnes.bg

Стрелча бедства

Градът остана без вода! 

Хората се страхуват за здравето си 

Доли ТАЧЕВА

Стрелча бедства!

Градът остана без всякаква вода!

Поройните дъждове са нанесли сериозни щети за населението. През последните дни водоемните съоръжения многократно са заливани и затлачвани с тиня, пясък, камъни и дървета. Запасите в резервоарите са изчерпани и в момента в домовете на 4593 души няма капка чиста вода.

Местните хора са сериозно разтревожени. Майки не могат да изкъпят децата си и да изперат дрехите си, бабите не могат да сготвят вкусни манджи...

Реклама

"Тинята и пясъкът влизат в довеждащия водопровод, къртят част от подпорната стена и оголват довеждащия водопровод. Стигнаха и до резервоарите на града в пречиствателната станция, вследствие на което водата, която подавахме два дни с прекъсвания за населението, беше с непитейни качества", коментира пред "България Днес" Филип Фингаров, управителят на ВиК в града.

Водните съоръжения са изградени през 40-те години на миналия век. Оттогава не са ремонтирани. По думите на Фингаров причината за липсата на средства за ремонт е, че не са правени инвестиции от страна на държавата и ниската цена на водата в града.

От общината са осигурили водоноски, от които могат да си налеят вода. Бедственото положение е обявено от вчера до 17 юни включително. Девет човека от ВиК са на терен и се опитват да отстранят повредите, за да могат да пуснат вода поне за битови нужди.

"Това е максималният срок за бедствие, който може да бъде обявен. Аз съм сигурен, че той ще бъде удължен предвид щетите", категоричен е управителят на дружеството.

Здравните инспектори: 

Никой не ни каза! 

"Изненадах се, че чак днес (б.р. - вчера) сутринта получих информация за бедственото положение в Стрелча, и то след като активно си я потърсих! Нито имам писмено становище от ВиК дружеството, нито от кмета Стойно Чачов. Ние ще си потърсим съответната отговорност. Не може да предприемат действия, без да уведомяват институции!"

Това коментира пред вестника директорът на здравната инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова. По думите й, ако водата е затлачена с тиня, трябва незабавно да се направи хиперхлориране. В противен случай, попадайки в човешкия организъм, може да доведе до стомашно-чревно неразположение.

"Ще направя каквото е необходимо! Досега в Стрелча не е обявявано бедствено положение. Щабът за борба с бедствия и аварии чете наредбата. Вчера бях в Пазарджик и представих заповедта за обявяване на бедствие в пожарната и на областния управител. Оттам нататък предполагам, че някой от тези две институции уведомява всички останали", обясни Фингаров.

Реклама
Реклама
Реклама