Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7506118 www.bgdnes.bg

Ето ги братята, заподозрени за убийството на гръцки мафиот

Арестуваният Серафим Райчев с две самоличности

Безчинстват в Канада като Рафет и Метин Ахмед

С двойна самоличност са братята, заподозрени за ликвидирането на гръцко-австралийския бизнесмен Янис Макрис, научи "България Днес". Задържаният Серафим Райчев използва и името Рафет Ахмед, а издирваният му батко се казва Метин.

Поръчковото убийство окървави атинското предградие Глифада на 31 октомври 2018 година. След зрелищна гонка с полицията в началото на април т.г. бе задържан Серафим Райчев. Издирва се брат му, който е заподозрян като съучастник в екзекуцията.

Реклама

При арестуването на Серафим Райчев гръцката полиция съобщава, че 31-годишният мъж е с българско-турски корени, но спестява втората му самоличност. Справка показва, че заподозрените за екзекуцията на Янис Макрис са именно Метин и Рафет Ахмед. С тези имена двамата братя са добре познати на канадската полиция. Депортирани са от страната през 2016 година заради безчинствата си, сред които грабеж и притежание на незаконно оръжие (виж карето).

Гръцките разследващи по случая с убийството на Янис Макрис твърдят, че българинът е професионален наемен убиец. Заподозреният живее в България, но има и канадско гражданство и се смята, че е имал бизнес с татуировки там.

Пред ченгетата Серафим Райчев заявява категорично, че е невинен. Пристигнал в Гърция на почивка и няма нищо общо със смъртта на Янис Макрис.

От своя страна разследващите в Атина са категорични, че имат железни доказателства срещу двамата братя. Според събраните данни Рафет и Метин са пристигнали в Гърция 15 дни преди убийството бизнесмена. Две седмици те следили всяко движение на мишената си. Стават негова сянка. Няколко часа преди екзекуцията Рафет и Метин посещават известен магазин за спортни стоки на улица "Вулиагменис", откъдето си купуват дрехи и бейзболни шапки. Връщат се в хотела, преобличат се и тръгват за "Панорама"- Вула, където е домът на Янис Макрис. Причакват бизнесмена да излезе от тузарското си имение и да се качи в колата си. Тогава към него се приближава мъж с бейзболна шапка и стреля. Това според разследващите е Серафим Райчев, известен още като Рафет Ахмед. Смята се, че брат му Метин го изчаква в паркираната наблизо кола под наем. След като е изпълнена мократа поръчка, двамата братя напускат Гърция по въздух на 1 ноември м.г.

На 2 април тази година Серафим-Рафет се завръща в Гърция, но този път с фалшиви документи. Разпознат е и е следен от самото начало от спецченгета. Те разбират, че действията му са идентични с тези преди покушението над Янис Макрис. И при второто си пребиваване в Гърция, нашенецът наема няколко автомобила и трескаво сменя хотелите, в които отсяда. Ченгета предполагат, че се е готвил да изпълни нова поръчка.

Реклама

Гръцки ченгета го надушват и му устройват засада пред хотел "Креоли". Серафим-Рафет прави опит да избяга, но е зрелищно арестуван. Брат му Метин е обявен за издирване, предполага се, че се крие в България.

С богато кримидосие

Справка в архива на канадската полиция показва, че двамата братя Рафет и Метин Ахмед са арестувани нееднократно.

Имената им лъсват от съобщение на ченгетата в Ниагара от 31 август 2011 година. Според информацията двамата братя са задържани и обвинени в грабеж, изнудване и закана за убийство. Арестувани са, след като нападат 28-годишен мъж, принуждават го да се качи в тяхната кола, след това пленникът е заплашен и ограбен.

На 1 ноември 2013 г. Метин и Рафет Ахмед отново попадат зад решетките. Двамата са задържани по подозрение, че са част от рокерска банда, която пласира кокаин и хероин, сочи справка на полицията в Ниагара.

Името на Рафет се появява и в полицейска акция през юни 2016 година, когато ченгета нахлуват в нощен клуб. Там е открита торба с хероин, заключена в сейф, сочи полицейска информация на полицията в Ниагара.

Твърди се, че срещу Рафет има и разследване за притежание на незаконно оръжие.

Реклама
Реклама
Реклама