Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507379 www.bgdnes.bg

И 8-годишните с високо кръвно

Спорт и диета за децата

Смяната на начина на живот лекува хипертонията, заявява доц. Христова

"Данните, които обяви Световната лига по хипертония, са повече от тревожни. Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това изключително опасно заболяване се откриват дори деца под 8-годишна възраст. Главна причина за тази стряскаща статистика е наднорменото тегло при огромен процент от подрастващите, стресът в домашна и училищна среда, застоялият им начин на живот пред компютрите", споделя пред "България Днес" доц. Красимира Христова, директор на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония.

Става въпрос не за високите стойности, които се срещат при възрастни пациенти, като кардиологът предупреждава, че артериално налягане 140 на 90 за дете е не само прекалено високо, но и много опасно. По думите на специалиста групата на тийнейджърите е най-засегната от този бич, като там фактор за развитието на болестта са порочните навици - цигари, алкохол, наркотици, и нежеланието на засегнатите да се откажат от тях и да осъзнаят вредата им.

Реклама

"Хипертонията е болест, породена от начина ни на живот. В 90% от случаите той е този, който отключва болестта, а не някакви вродени сърдечни недостатъци или други физиологични аномалии. Следователно лечението е много просто - отстраняваме причините. Това изисква, разбира се, постоянство, упоритост и поглед в бъдещето", допълва експертът.

Доц. Христова е категорична, че навременното улавяне на проблема, следенето му и периодичнта проверка на кръвното налягане е билет към живот със здраво сърце и ограничава случаите на инсулти. Последният е на първо място като причина за инвалидност и на трето като причина за смъртност у нас. Близо 80% от рисковите фактори обаче могат да бъдат предотвратени.

Медикът препоръчва при съмнение за високо кръвно поне седмица, по три пъти на ден то да се следи, данните да се записват и веднага да се посети кардиолог. Ако пациентът усеща, че има проблеми със сърдечния ритъм, трябва да се направи 24-часово проследяване с холтер. Ако има мъждене, се започва антикоагулантна профилактика. Хората не трябва да се притесняват и от факта, че в началото на лечението може да се прибегне до употребата на медикаменти. Доц. Христова споделя, че е мит твърдението, че веднъж човек започнал лечение с хапчета за кръвно, ще трябва да ги пие завинаги, като заявява, че всичко може да се спре. Тя предупреждава в никакъв случай пациентите да не намаляват на своя глава дозите на лекарствата за регулиране на кръвното налягане. Ако кръвното е в нормални граници, това не означава, че трябва да спрем лекарствата.

Превенцията също е задължителна. Съветът й да има повече движение, активен спорт, повече време на открито пространство, здравословна храна, наличие на ниско съдържание на сол, редукция на телесното тегло и ограничаване на алкохола и цигарите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама