Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507763 www.bgdnes.bg

До месец решават за делото „Чората“

Вярваме в правосъдието, обявиха петимата полицаи, осъдени за смъртта на бандита

Върховният касационен съд ще реши до месец дали да бъде възобновено делото срещу петимата бивши полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Благоевградският наркодилър почина в края на ноември 2005 г., след като е задържан по време на акция "Респект". Според медицинската експертиза Чората умира от задушаване вследствие на получените рани от побой при ареста. След дългогодишни съдебни обрати петимата служители в ГДБОП Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха признати за виновни. С решение на Върховния касационен съд те са осъдени на по седем години затвор.

Реклама

В средата на април тази година петимата антимафиоти са пратени зад решетките. Влизайки в пандиза, те за пореден път обявиха, че са невинни, а присъдата им е заради политически интриги.

Веднага след това чрез адвокатите си ченгетата поискаха преразглеждане на делото. Молба за рестарт на делото до Върховния касационен съд внесе и главният прокурор Сотир Цацаровв, който заяви, че присъдите са несправедливи. В изложението си до съда Цацаров твърди, че получените травми от Чората не са такива, че да доведат до смърт от задушаване.

Петимата осъдени вчера се явиха лично на заседанието пред ВКС.

"Искаме най-после истината да възтържествува. 14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук", заяви бившият офицер антимафиот Мирослав Писов.

Адвокатите на Писов и останалите осъдени също оспориха версията за задушаване след побой на Чората.

"Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания", обясни един от защитниците на ченгетата.

Според адвокатите им е несериозно и обвинението за умишлено убийство на издирвания като наркодилър Чората, защото никои от петимата полицаи не са се познавали преди акцията, за която са повикани и събрани в последния момент. Нямали са и представа къде и кого ще трябва да задържат. Показанията на две сестри за нанесен побой при задържането на Димитров пък били твърде съмнителни, защото арестът станал по време, когато е било тъмно и не се виждало нищо.

Реклама

В опит да оправдаят клиентите си те посочиха, че в присъдата така и не е уточнено кой конкретно от петимата е нанесъл фаталните удари, вследствие на което настъпва задушаването след увреждания по аортата на Чората.

"Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да посочи кой от полицаите с какви действия е допринесъл за смъртта на Димитров. Не звучи сериозно и петимата да са допринесли за нея", посочи адвокатът на Борис Механджийски Явор Нотев. Според него осъждането анблок на петимата означава те да получат присъда, без да знаят в какво са обвинени.

Самият Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал.

В крайна сметка съдебният състав реши, че ще се произнесе по молбата за възобновяване на процеса в законовия едномесечен срок. До тогава петимата осъдени остават в затвора.

Реклама
Реклама
Реклама