Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7534025 www.bgdnes.bg

Фенове на "Ливърпул" помагат на семейството на убит българин

Майката на наръгания Венцислав го видяла малко преди смъртта му

Делото срещу рецидивиста Джеймс Гелинг тръгва до дни

Фенове на футболния отбор "Ливърпул" събраха пари за семейството на убития на Острова Венцислав Маргинов. Той бе наръган смъртоносно в град Саутпорт, след финала на Шампионската лига, в който "Ливърпул" бе коронован за крал на Европа.

Предполагаемата причина за убийството на 51-годишния Маргинов е футболен спор. Венцислав гледал финала на Шампионската лига със синовете си в бар, след което тръгнали да се прибират. Тогава били нападнати с нож от рецидивиста Джеймс Гелинг. Българинът бе закаран в болница в тежко състояние, но по-късно почина.

Реклама

Инициативата за подкрепата на семейството е на Ани Мактагарт, съдържателка на бар в хотел в Саутпорт. Тя я анонсира във Фейсбук, като първоначално призова всички и най-вече артистите от града и от целия окръг Мърсисайд, занимаващи се с ръчна изработка на сувенири, да дарят интересни предмети, които да бъдат продадени на благотворителен търг и томбола. "Нека покажем на семейството му, че сме срещу насилието в Саутпорт. Бог да благослови този беден човек и семейството му. Да се изправим рамо до рамо срещу насилието", призова Мактагарт и остави телефона си и адреса на бара, където да бъдат изпращани сувенирите.

На събитието в пъб Wellie се събрали доста хора, много от които фенове на футболния "Ливърпул". Парите от благотворителната вечер ще бъдат преведени на семейството на Маргинов.

Няколкостотин долара са събрани и от хора от различни националности в интернет дарителска кампания, също в подкрепа на близките на Венцислав. Инициативата е на британката Гейнър Бенет, която нарича Маргинови "прекрасно семейство".

Междувременно полицията на Мърсисайд направи кратко изявление и предаде съобщение от близките на наръгания българин.

"Венцислав бе много обичан член на нашето семейство и липсата му ще бъде огромна за всички нас. Той беше трудолюбив, верен и щедър съпруг, син и баща".

В текста се казва, че "Родителите му, които са по на 70 години и все още живеят в България, са напълно опустошени от смъртта му. Майка му дойде да го посети преди няколко седмици и нямаше представа, че това е последният път, когато ще го види жив".

Реклама

Близките обясниха, че се опитват да свикнат с "безсмисления начин, по който умря Венцислав".

"Бихме искали да благодарим на всички за техните мисли и любезни пожелания, но искаме всеки да уважава нашата мъка в този труден момент."

Синът на Венцислав Станимир също има рани от мелето, но вече се оправя. 31-годишният Джеймс Гелинг бе арестуван и първоначално бе с повдигнати обвинения за нанасяне на телесни повреди, но след смъртта на Маргинов чрез видеовръзка беше обвинен в убийство. Тези дни се провежда последно изслушване на задържания, а през следващата седмица трябва да започне производството срещу него. Вероятно тогава ще станат ясни отговори на въпросите, които все още не са ясни. Едно от нещата е дали Гелинг е имал съучастник, а също как е възникнал завършилият смъртоносно скандал. В английските медии Венцислав Маргинов е описван като фен на "Ливърпул", но в профила си във Фейсбук има снимки, които недвусмислено говорят, че е бил привърженик на основния враг на "мърсисайдци" Манчестър Юнайтед.

След убийството в Обединеното кралство започна дискусия за промени в законите, защото Гелинг е един от най-безскрупулните местни рецидивисти. Още преди 8 години вестник "Дейли мейл" повдига въпроса какво прави на свобода Джеймс Гелинг. Изданието коментира, че още тогава той има 40 присъди за грабежи, кражби с взлом, нападения, опасно каране на мотор, укриване от властите, притежаване на опасно куче, нарушаване на гаранция и други. При едно от явяванията си пред Темида магистратът Денис Кларк от Кралския съд в Ливърпул го определя като "трън сред приличното общество на Саутпорт". Скандалът тогава се разгаря, защото Гелинг получава 12 седмици решетки заради нападение над бившата си приятелка.

Трагедия след трагедия

Семейната трагедия за близките на Венцислав е огромна, защото убийството е извършено на рождения ден на сина му. Близките бяха ужасени от идващите една след друга лоши новини. Ден след наръгването на Венци баща му е закаран в много тежко състояние в болница в София. Той сечал дърва в санданското село Петрово, когато цепеница отхвърчала и го ударила по главата. Черепът му е счупен и има кръвоизлив в мозъка. Беше му направена операция.

Реклама
Реклама
Реклама