Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7536160 www.bgdnes.bg

Броят ударите с чук на убиеца Христо

Смърт заради ежедневен терор

Пенсионерът, затрил сина си алкохолик, е психически здрав, установи експертиза

Нарочна експертиза ще брои колко точно удара с чук по главата на сина си Илия е нанесъл 79-годишният Христо Присадов от пазарджишкото село Добровница. При изследването си съдебните медици трябва да установят и каква част от зверските попадения в основата на черепа са фатални. Решението на съда за допълнителното изследване бе взето след молба от адвоката на дядо Христо.
Възрастният мъж е обвинен в умишлено убийство на 54-годишния си наследник, а изследване от психолози доказа, че може да отговаря за действията си.
Кървавата трагедия се разигра в края на септември 2017 г. Късно вечерта в събота дядо Христо и съпругата му Гина гледат телевизия, когато мъртвопияният им син Илия се прибира. Родителите му по навик се били заключили на първия етаж на дома заради постоянния си страх от тормоз. Синът този път бил недоволен от храната, която му оставили в пристройка към къщата, в която живеел. Потърсил майка си с люти закани. Възрастната жена е с 85% процента инвалидност и е почти неподвижна, поради което бащата излязъл на двора да усмири сина си. Вместо да се успокои, Илия ударил няколко пъти баща си в главата и тялото с юмруци.
Афектиран, Христо Присадов взел чук и предупредил сина си да ги остави на мира, защото ще го удари. След като Илия не се вразумил, баща му го ударил няколко пъти в главата с чука. Пренесъл падналия на земята Илия в пристройката и го сложил в леглото му. Мъжът бил жив и започнал да повтаря, че му е студено, поради което бащата го завил и го оставил да спи. На сутринта го открил мъртъв и се обадил в полицията.
При ареста на стареца стана ясно, че злият син Илия почти ежедневно го е тормозил. Почти всяка вечер безработния бабаит се прибира в дома си мъртвопиян и започва да бие и изтезава родителите си. Опитите на възрастната двойка да се оплаче не са взети на сериозно от ченгетата. Въпреки подадените от тях жалби и следи от насилие срещу Илия не е предприето нищо.
След като назначената експертиза установи броя на ударите с чук и нанесените от тях поражения се очаква защитата на стареца да пледира, че убийството на Илия е извършено при самоотбрана. Така възрастният мъж може да избегне предвидените по закон до 20 години затвор.
Самият пенсионер за пореден път повтори пред съда, че съжалява за стореното от него, но по думите му ежедневният тормоз и побоища не са му дали друг шанс. Самите удари с чук са едва след като Илия му забива няколко юмрука в лицето.
В подкрепа на думите на дядо Христо са и показанията на съпругата му. Пред разследващите възрастната жена разказва, че Илия почти ежедневно им е посягал.
С решение на съда са изискани от МВР и всички подадени от старците сигнали за насилие от Илия. От тях ще стане ясно и дали ченгетата са направили нещо, за да спасят от тормоза възрастната двойка, каквито са задълженията им.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама