Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7541518 www.bgdnes.bg

Баба Станка взе бизнеса на сина си Миню Стайков

90-годишната жена тихомълком е придобила бизнеса с алкохол на арестуваният олигарх Миню Стайков, показа проверка на "България Днес". След серия финансови операции, участие на офшорки и доверени адвокати баба Станка Стайкова, майка на Миню става собственик на половината от акциите в създаденото от сина и предприятие "СИС Индустрийс". Покрай сделките е обявен и финансовият отчет на алкохолната фирма за миналата година. От докемента става ясно, че заводът в Карнобат е натрупал над 4.6 мл. лева загуба.

Наред със завода за ракия и водка в Карнобат "СИС Индустрийс" притежава и десетки хиляди декари лозя. Любопитно е, че самите сделки стават по време когато Стоайков е в ареста по обвинение за участие в престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Реклама

Сдеките на баба Станка приключват трансформирането на собственоста в алкохолната империя от Карнобат. Създателят и Миню Стайков окончателно няма нищо общо по документи със собственоста и така дори и да бъде осъден шанса от конфискация е нулев, обясняват юристи. Като допълнителен бонус е и факта, че липсата на Стайков сред акционерите прави изключително трудно доказването на обвинението в пране на пари чрез винпрома срещу него. В същия момент бизнесът напълно легално остава в семейни ръце.

Трансформацията стартира още през 2016 г. Тогава Стайков и аверите му прехвърлят акциите си във винпрома на името на две офшорки - "Фронтиър Холдингс" и "Синевикс". В резултат фамилията запазва едва два процента от акциите чрез съпругата на олигарха Рени.

Паралелно с появата на офшорките бизнеактивност развива и майката на олигарха баба Станка. Навръх 90-годишният си юбилей дамата създава фирма "Нет акуизишън". Там тя държи 99.8 процента от акциите, а останалите са на адвоката на Стайков Красимир Трифонов. За него преди дни от медийни публикации стана ясно, че е уличен от прокуратурата във фалшифициране на документи. Целта е да се попречи на едно от разследванията срещу олигарха Стайков.

Втората част от схемата с винрпома е реализирана през лятото на миналата година. Събитията се случват малко след като спецпрокуратурата разби нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За нейн бос обвинителите обявиха Миню Стайков.

Покрай акцията и последвалите арести тихомълком от собственоста на винзавода в Карнобат изчезват ошорките.

На мястото на "Синевикс" без много шум влиза фирмата на баба Станка "Нет акуизишън". Любопитно е, че самата сделка става на няколко етаха. Първо офшоарката става акционер във фирмата на 90-годишната жена залагайки акциите си във "Сис Индъстрис", а след това те са купети от майката на олигарха. Окончателната трансформация е узаконена преди няколко месеца. Така баба Станка като собственик и управител на "Нет акуизишън" става най-големия акционер в алкохолната империя.

Любопитно е, че почти половината дялове в алкохолната империя държи и родената в Ливан Аида Ал Медлеж чрез фирма "Екуити Файнанс", която наследява офшорката "Фронтиър Холдингс".

Реклама
Реклама
Реклама