Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7561130 www.bgdnes.bg

Хлапета припадат от хелий

Най-опасните детски играчки 

Строителен комплект разкъсва вътрешности, балони предизвикват рак 

Доли ТАЧЕВА

Нищо не прави децата по-щастливи от няколко нови играчки. Чрез тях те се развиват и опознават света, но има такива предмети, които носят повече вреда, отколкото полза. Сред най-новите вредители се оказват модерните и евтини джаджи, известни като "желе", "слуз" или "лепкава каша". В голяма част от тях има високо съдържание на елемента бор, който може да доведе до дерматит. При почти всички играчки текстът на етикетите е прикрит или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. Тези продукти представляват реален риск за здравето на децата, защото типът на играчките предразполага към плътен контакт с кожата, а в много случаи към облизване и тестване на вкуса. Опасните марки се разпространяват свободно в интернет на изключително ниски цени, понякога под 1 лев за брой, което увеличава тяхната достъпност. Произведени са в Китай, като експертите напомнят, че играчките, произведени там, не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство.

Детските партита няма как да минат без балони, но се оказва, че и те могат да бъдат опасен враг за най-малките. В тях се съдържа вредното вещество нитрозамин, което е подобно на талка. Доказано е, че в комбинация с други химични съединения в стомаха субстанцията предизвиква рак. Още по-опасни са балоните с хелий. Хлапетата обичат да дишат безцветния газ, защото тогава се променя гласът им, но те не знаят, че хелият е изключително опасен и може да увреди здравето им. Неочаквано детето може да загуби съзнание, тъй като неусетно хелият изтласква кислорода от белите му дробове. При прекалено честата му употреба се стига дори до смърт. Особено бързо може да се стигне до животозастрашаваща ситуация, когато се вдишва хелий от бутилка, тъй като това може да предизвика и мозъчна емболия.

Реклама

Плюшените играчки – освен че събират прах, който може да отключи алергия, пренасят и зарази. Затова трябва да се перат минимум на 2 седмици. Има и модели, от които се отделят влакънца, и ако детето реши да опита "колко вкусна" е играчката, може да се задави с тях.

Играчките с добавени аромати също крият рискове. Кукли, плюшени играчки или ароматни хартии за рисуване могат да отключат контактна алергия при децата, от която цял живот ще страдат, защото за нея няма лек.

Предметите с яркочервен, оранжев или жълт цвят не трябва да попадат в детската стая. За създаването на багрите се използва химичният елемент кадмий, който е канцерогенен. С течение на времето частици от боята, съдържащи кадмий, изчезват от повърхността на предметите, разпръскват се из стаята и могат да влязат в тялото на хората по различни начини.

Една играчка, която всяко момиченце си мечтае да има, но в никакъв случай не бива, са така наречените "небесни танцьорки". Малките приказни феи се слагат в поставка на гърба, на която има изстрелващ механизъм, чрез който куклата се изстрелва нависоко. Веднъж полетяла в небето, тя е абсолютно неконтролируема. Опасната играчка може да попадне в окото на детето и да доведе до ослепяване. Куклите уж са изтеглени от пазара, но все още могат да бъдат намерени в интернет на цена от 30-40 лв.

Дартсът също влиза в забранения списък за най-малките. Не е нужно голямо въображение, за да се досетите защо стоманени стрелички със забити шипове по тях са опасни. В световен план три деца са починали, едно е изпаднало в кома, а над 6 хил. са ранени.

Комплект за пръстови отпечатъци тип "От местопрестъплението" помага на дребосъците да снемат отпечатъци благодарение на специален прах. Този прах е не какво да е, а азбест, който е силно отровен.

Комплект за строене съдържа в себе си пластмасови части, за които има прикрепени много мощни магнити. Те прикрепват частите една към друга и децата могат да строят каквото си пожелаят. Малките цветни парчета са магнит и за малките деца. Веднъж погълнато, парчето не може да премине през храносмилателната система, нито да бъде разградено. Погълнатите магнити започват да се привличат в организма и водят до разкъсани тъкани. След няколко смъртни случая играта е забранена, но днес все още може да се закупи от интернет за не повече от 20 лв.

Реклама
Реклама
Реклама