Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7570817 www.bgdnes.bg

Диви прасета докарали чумата

     Убиват 17 000 свине в Николово

Ловците алармирали за проблема още през септември 2018-а

"Диви прасета вероятно докараха африканската чума при нас в село Николово. Не дадоха на ловджиите да ги гърмят, а ако им бяха разрешили, можеха да доведат бройката им до санитарния минимум и нямаше да се стигне до тази огромна трагедия".

Това сподели пред "България Днес" кметът на русенското село Марийка Генова. Повече от 17 000 прасета заразени с африканска чума в свинекомплекс в Николово ще бъдат ликвидирани. Там през уикенда бе потвърдено наличието на африканска чума по свинете.

Реклама

Евтаназирани ще бъдат и домашните прасета в 3-километровата зона около комплекса. Участъкът се охранява от полиция, а достъпът на външни лица е ограничен.

На няколко километра от там се намират още два големи свинекомплекса, които осигуряват една трета от свинското месо за страната.

Още през септември 2018 г. ловците от Русенско се вдигнаха на протест и затвориха за кратко движението към граничния пункт Дунав мост. Те се разбунтуваха срещу готвената тогава забрана за групов лов на диви прасета и използването на ловни кучета. Ловците бяха категорични, че забраната за отстрел на глигани като мярка срещу навлизането на африканска чума в България няма да е ефективна.

"Десет месеца по-късно се оказа, че чумата е влязла при нас и ще убият 17 000 животни. Ако ги бяха оставили ловците да си свършат работата, вероятно щяхме да се разминем сега с тази трагедия", сподели още пред вестника кметът на Николово и допълни, че тази версия се поддържа масово от местното население.

Другата теза, която се лансира най-вече от институциите, е, че заразен фураж е причина за заразата. "Възможно е тя да е плъзнала и от него. Купува се от близките села Борисово и Ново село", каза още Марийка Генова.

Версията за дивите прасета поддържа и заместник областният управител на Русе Свилен Иванов.

"Според мен най-голямата опасност е от горите, където разнасянето на заразата от дивите свине е неконтролируемо. Затова и последната мярка, която се предложи, е 20-километрови зони в горския фонд, около свинекомплексите. Наистина съжалявам, че един от големите свинекомплекси в нашия район пострада от това бедствие. Всичко ще бъде дезинфекцирано", казва Свилен Иванов.

Убитите животни ще бъдат загробвани на територията на фермата. Опасност за замърсяване няма, твърдят от институциите.

Реклама
Реклама
Реклама