Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7580236 www.bgdnes.bg

Анонимен топи Миню Стайков и сина му за лихварство

Анонимник забърка в лихварство Миню Стайков и сина му Стайко! Според мистериозния свидетел, скрит зад номер 430, алкохолният бос и наследникът му давали пари срещу лихва, научи "България Днес". Показанията на тайнствения коз на прокуратурата бяха цитирани преди дни на заседанието в апелативния спецсъд за разглеждане на мярката за неотклонение на Стайко Стайков.

Стайков-младши поиска да му бъде изменен домашният арест, а магистратите от спецсъда го пожалиха и му определиха 30 бона гаранция. Апелативните съдии обаче безмилостно отмениха решението и отсякоха, че наследникът трябва да стои вкъщи под ключ. Те се позоваха именно на думите на анонимника. Той първо дава показания през април, но разследващите се присещат и го разпитват отново на 19 юли. При повторния си разпит свидетелят разказва, че Стайкови са отпускали пари срещу лихва и дори споменава един от възползвалите се - Камен Желев. Името съвпада с погнат за лихварство бос от Ямбол, но в съдебната зала не стана ясно дали става дума за същия. Защитата скочи срещу показанията на анонимника, тъй като били без факти и конкретика. Не се разбирало и кой евентуално е давал пари - бащата или синът. Пропелият свидетел не пояснява как са връщани парите на Стайкови, но уточнява, че те са били от схемата им с нелегални цигари.

Реклама

Съдия Венелин Иванов отсече, че няма нужда защитен свидетел да разказва детайлно фактите. Всички анонимници говорели без подробности, за да не разкрият самоличността си. Магистратите се мотивираха с новите разкрития за предоставяни кредити, за да оставят Стайко под домашен арест. Те признават, че липсва конкретика кой от Стайкови може да е давал пари и чия собственост са те, важни били самите действия. Така без да има обвинения за лихварство, синът на алкохолния бос бе пратен окончателно да си стои вкъщи.

Не е изключено след разкритията на номер 430 спрецпрокуратурата да се активизира и да лепне още едно обвинение на семейство Стайкови, коментират запознати. През септември м.г. шефът на винпром "Карнобат" Миню Стайков и други бяха подпукани като организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари. Наследникът Стайко бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол по обвинения за участие в групата на баща си и данъчни престъпления, но през януари се появи. Твърдеше, че е бил отвлечен, за което бе образувано разследване. Заради здравословни проблеми, потвърдени от осморна експертиза, съдът го пусна под домашен арест.

Защитата изтъкна, че от зимата не е искала промяна на мярката, но сега се налага, за да може Стайко да се лекува. Той често се примолвал на прокуратурата да му разреши да напуска дома си за прегледи, което обезсмисляло мярката, посочи адвокат Васил Крумов. Обвинението се запънало на молбите само веднъж - отказало да позволи на Стайко да хване самолета за Швейцария. Там той възнамерявал да се подложи на прегледи и изследвания, но според магистратите нямало доказателства за насрочени манипулации.

"Трябва да ходя да ми правят пункция на главата", обясни Стайко пред съда. От думите у стана ясно, че засега той не е навит на подобна интервенция и вероятно иска мнение на чуждите специалисти. В какво точно се изразяват оплакванията му милионерският син отказа да отговори заради присъствието на репортер на вестника в залата. Предишни мерки на Стайков-младши бяха засекретявани, за да не стават публични болежките му.

Същото се случи и с мерките на бащата. Алкохолният бос идва в спецсъда в инвалидна количка. През май той трябваше да бъде пуснат, понеже изтичаше 8-месечният срок, в който можеше да търка нара без дело. Спецпрокуратурата го изцака с ново обвинение и го погна като част от престъпна схема за източване на пари от европрограми.

Мизата пада от половин милион на 50 бона

Стайко Стайков бе обвинен в данъчни шашми за около половин милион лева. Защитата му изтъкна, че ревизионният акт, който установява към 450 хил. лв. отклонения, е бил отменен от съда и сумата е редуцирана на 50 хил. лв. Въпреки това разследващите са представили счетоводна експертиза от февруари т.г., която преповтаряла отменения акт.

Реклама
Реклама
Реклама