Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7627664 www.bgdnes.bg

200 бона иска Куцара за отворени писма

Обезщетение от 200 хиляди лева иска известният пандизчия Светломир Нешков-Куцара заради отворени писма! Затворникът призна пред "България Днес", че претендира за по 10 бона за всяка от последните 20 години, през които е получавал отворени пликове в килията. Искът е заведен в Административния съд София-град и е срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и началници на различни затвори, в които е пребивавал кримигероят.

По думите на Нешков навсякъде надзиратели са чели писмата му, с което са нарушили правото му на тайна кореспонденция. Той се жалва и от бездействие на администрацията, която трябвало на всеки шест месеца да заличава наложените му наказания. По този начин смята, че са му нарушени правата, гарантирани от конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека.

Реклама

Административните съдии са оставили иска без разглеждане, като са указали на Куцара да посочи срещу кого го завежда, дали ще иска две отделни дела, както и какви точно вреди е претърпял. Не е изключено, ако не получи правосъдие в България, отново да се обърне към Страсбург и да спечели, коментират юристи.

Нешков стана известен преди 4 години със спечеленото дело срещу България в Страсбург заради лошите условия в килиите. Оказа се, че славата му не е стигнала до съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд. Магистратът трябваше да реши вчера дали да пусне предсрочно от панделата кримигероя. Заседанието се отложи заради нередовна призовка. Куцара разбрал, че трябва да бъде конвоиран до Съдебната палата за дело, но не пишело за какво. Затова не извикал и адвокат. Щом разбра защо е изправен пред Темида, Нешков поиска да прочете становищата на затворническата администрация за това - дали се е поправил.

Докато прелистваше папките с материали, съдията се поинтересува какво води репортерите в залата и попита с какво е известен Куцара. Представителят на Централния софийски затвор взе да му обяснява за спечеленото дело "Нешков срещу България" за лошите условия по каторгите у нас, с което впечатли магистрата. "Че то има ли килия без санитарен възел", удиви се съдия Стоицев.

"Да, в XXI век в България все още има и килии без тоалетна", изтъкна Светломир Нешков. Той все пак уточни, че след спечеленото дело вече е настанен в килия с кенеф. "Аз съм в двойна килия за четирима души в 12-и отряд", каза пандизчията. Пред репортер на вестника той сподели, че не очаква да го пуснат по-рано на свобода. "Не очаквам това да стане, няма как", заяви Куцара.

Той лежи присъда от 29 години и 11 месеца. Наказанието му е натрупано по 14 дела за престъпления от почти целия Наказателен кодекс - от хулиганство, кражби, грабежи, незаконно държане на оръжие до опит за кражба на кола и опит за убийство на полицаи. Според запознати Куцара правил удари с перуки и пременен като Елвис Пресли и Чарли Чаплин. Кримката е хванат през март 2002 г., докато се опитва да задигне опел във Варна заедно с още двама авери. Апашите са видени от свидетели, които викат ченгетата. Служителите тръгват след бандитите и стрелят предупредително във въздуха, а Куцара гърми по тях от 10-15 метра.

По време на делото за този случай Нешков запазва пълно мълчание, стои като вцепенен и си гледа обувките. Нарушава състоянието си само за да се изплюе в лицето на експерт.

Реклама

През декември м.г. Нешков се пробва да напусне килията предсрочно. Естествено, че съжалявам за стореното, заявява пред магистратите. Те не се смиляват, тъй като каторжникът още не е излежал две трети от присъдата и не се е поправил. Мотивират се със становището на затворническата администрация, че осъденият е честолюбив, прикрит, самонадеян и на моменти агресивен. Имал враждебни нагласи към хомосексуалисти и роми. Cпoрeд aдминиcтрaциятa нa зaтвoрa Нeшкoв e c трaйнo пoтвърдeни прecтъпни нaвици - cъздaвa нaпрeжeниe oкoлo ceбe cи, зaплaшвa cлужитeлитe нa зaтвoрничecкaтa aдминиcтрaция, но въпрeки тoвa му e дaдeнa рaбoтa кaтo чиcтaч.

Осем месеца по-късно се оказва, че Куцара е загубил работата си. Това разкри пред вестника служител на пандиза. По думите му рискът от рецидив при осъдения отново е 71%, колкото е бил и предния път. Дали служителите ще премислят, ще стане ясно през септември.

Борба за секс без камери и отроче

Светломир Нешков бе един от 15-те затворници с тежки присъди, които обжалваха заповед на бивш шеф на ГДИН, според която интимните свиждания се провеждат в присъствието на надзиратели и се следят с камери. Пандизчиите спечелиха делото за т.нар. розови стаи и съдът отмени заповедта, но камерите и надзирателите останаха, като изискването за тях бе въведено в правилник към закона.

"С приятелката ми искаме дете, а не ми дават възможност", оплака се Куцара. Нешков и приятелката му могат да пробват зачеване инвитро, има възможност за това, отсякоха от местата за лишаване от свобода. Инспектор от затвора дори се похвали преди време, че вече има два такива случая.

Реклама
Реклама
Реклама