Литературният изследовател Петър Величков: Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Литературният изследовател Петър Величков:
Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Поетът решава да се ожени за фаталната Дора Конова, което довежда до кървавата драма с Лора Каравелова

Кой е той

Петър Величков е литературен изследовател, съставител на книгата "Лора, Яворов и аз". Тя представлява пълно издание на спомените на Дора Конова, трета в любовния триъгълник с Пейо Яворов и Лора Каравелова. Тайният дневник на Дора повдига множество въпроси, сред които убил ли е Яворов Лора, или тя се е самоубила? Каква точно е връзката на поета с Дора Конова? Част от отговорите Петър Величков споделя с читателите на "България Днес".

- Г-н Величков, мнозина читатели за първи път ще научат името на Дора Конова. Тя не е спомената в учебниците и в текстовете за Яворов, но играе много важна роля в живота на поета като страна в любовния триъгълник с Лора и поета. Разкажете повече за това?

- Спомените на Дора Конова излизат с голямо закъснение, 48 години след смъртта й. Обикновено мемоарите споделят съдбата на авторите си. Някои от тях излизат приживе. Други - посмъртно. Трети ги скриват. Четвърти - унищожават. Мемоарите на Дора Конова (1893-1971) са потулвани десетилетия. Сякаш са нещо толкова опасно, че появата им ще предизвика трета световна война! Дадена й е думата приживе само когато я разпитва следователят по делото за смъртта на Лора Каравелова и първия опит за самоубийство на Яворов. Дора Конова е одумвана като виновница за семейната трагедия на поета. Наричана е как ли не - "фатална изкусителка" и "флиртаджийка" са най-безобидните, което е невярно, ако прочетем спомените й.

- Защо толкова късно излизат тези спомени?

- Опитите книгата или откъси от нея да бъдат публикувани приживе удрят на камък. Безуспешни са и след смъртта на Конова, когато нейната племенница Мария Цанкова прави всичко възможно те да излязат. Частични публикации на откъси от спомените й излизат за първи път посмъртно чак през 1977 г.

- Дора Конова е била тайна любовница на Яворов?

- Да! И в спомените си Конова изяснява защо точно в онази, а не в друга нощ се разиграва трагедията, резултатът от която е мъртвата Лора и опиталият да се самоубие Яворов. Завесата на драмата Лора-Яворов се спуска с втория и сполучлив опит за самоубийство на поета.

- Какво става във фаталната нощ?

- Трябва да се върнем малко по-рано. В спомените си Дора Конова разказва, че вечерта преди фаталната нощ на сбирката у семейство Тихови тя казва "Да" на предложението на Яворов за брак. Отговорът, който той чака, за да се разбере с мъжа й Михаил Кремен и с Лора да се разведат и да вземе Дора Конова за жена. Това се усеща от Лора Каравелова и още на сбирката тя и Яворов се скарват. След прибирането в квартирата им на ул. "Раковски" има затишие, което е нарушено от изстрела, който пронизва смъртоносно Каравелова. Докато хазаите и домашната му прислужница Данка са в ужас, Яворов прави опит да се самоубие, неуспешен. Скандалите на Лора с Яворов са били непрестанни, но не са завършвали по този начин, както в тази нощ. Може да се предположи, че Яворов е казал на Лора да си върви, а тя е усетила, че този път нещата са сериозни. Неслучайно Дора Конова казва, че Лора е поставила трупа си между Яворов и нея.

- Кога се запознават Яворов и Конова?

- В средата на април 1912 г. в квартирата на годеника й Михаил Кремен. Преди това Кремен я предупреждава, че Яворов е много грозен и много страшен. В тоя ден тя отива специално да се запознае с поета. Току-що влязла и не след дълго на вратата се почукало. На прага застанал висок мургав човек. С три-четири стъпки той отишъл до прозореца, където Дора стояла права, и се ръкувал с нея "здраво, сърдечно", както пише в спомените си самата тя. След това срещите им зачестяват.

- Какво става след това?

- Спомените на Конова са като вкаменени сълзи, като листа, отронващи се от есенно дърво. Четем за една човешка драма, която няма подобна в литературната ни история. Младо момиче, въвлечено в семейната драма Лора-Яворов. Заради любовта си към поета тя се отказва от охолен семеен живот, остава без деца, защото отхвърля всички предложения за брак по-късно. Принудена е да напусне София и да учителства в провинцията. Пише спомени, които не виждат бял свят, накрая завършва живота си в старчески дом и е погребана в гробището му без надгробен знак. Струва ми се, че става въпрос за драма, разиграла се не на сцената, а в реалността.

- Какво друго научаваме от дневника?

- Спомените на Дора Конова имат голям заряд не толкова за непознати черти на Яворов, колкото впечатляват с онова, което може да се прочете и между редовете. Те са сред малкото написани с толкова любов, с толкова преклонение. Честит би бил поетът, ако знаеше, че е запалил такава любов у една жена, че тя й е останала вярна до сетен дъх. Четем кога Яворов я целува за пръв път, кога тя му казва "Да" и кога той й обещава, че ще се разбере с Лора и с всички замесени в любовната драма и тя, Дора, ще е негова жена.

- Историята на тези мемоари и достигането им до наши дни е достойна за отделна книга...

- Дора Конова е носила спомените си и снимките навсякъде със себе си като най-ценното, което има. Прочитането им подсказва защо. И така, докато паркинсонът изтрива всичко от паметта й. Виждате, че съдбата на тези спомени е доста тягостна. Да не говорим, че някои явороведи ги преиначават.

- Как успяхте да се доберете до спомените на Дора Конова?

- Използвах авторските екземпляри на Дора Конова, пазени във фонда й в Централния държавен архив. Възстановил съм в курсив всички нейни зачертавания или добавки.

- Защо решихте да ги възстановите?

- През тази година се навършват 105 години от смъртта на Яворов и всяко неизвестно архивно свидетелство, дори да е само от няколко реда, е ценност. Затова реших да подготвя по този начин дневника на Дора Конова. Авторката до последно поправя с променлив почерк - от уверения на по-млади години до разкривения на старини. Тези екземпляри са прибрани от Държавна сигурност след смъртта й в старческия дом в село Фатово и днес заедно с добавени други документи се съхраняват в Централния държавен архив.

- Наследниците на Яворов как реагираха на вашата книга?

- Не виждам защо да реагират. Когато излиза първата част на "Романът на Яворов" от Михаил Кремен, тогава те реагират бурно и се стига до писма до ЦК на БКП за спиране на книгата. Това забавя появата на втората й част с 5 години. Яворов не е собственост на роднините си, а на България. Не може никой да му налага своя образ. По-скоро има атаки във фейсбук от поклонница на Лора Каравелова и няколкото й фалшиви профила. Засега.

- От години върви мълвата, че Пейо Яворов е имал незаконни синове. Говори се, че единият от тях се ражда в Пловдив, по това време Яворов бил още ученик. Какво знаете вие?

- Самият Яворов е разказвал, че имал незаконно дете от хазайката си в Пловдив. Версията не е потвърдена от друг източник, очевидец или свидетел. Това дете не е проявило претенции негов баща да е Яворов. При големи таланти като него често мечтата и реалността са едно и също. Той и други подобни истории е разказвал. За съжаление, не са проверени от съвременниците му. Сега е вече невъзможно.

- И още едно незаконно дете се приписва на Яворов. От дама, която била омъжена в Швейцария, но забременява от поета...

- Да, да, този случай също е мистерия. За Божан, сина на Весела Монева-Олзомер, се пише от десетилетия, че е незаконен син на поета. Напоследък се говореше да се сравни ДНК-то на внучките на Божан и на някой от Яворовия род. За съжаление, не съм чул това да е направено.

- Всъщност кои са жените в живота на Яворов, които най-силно го бележат като личност?

- Екатерина Каравелова описва Яворов като грозник след смъртта на дъщеря си Лора. На друго мнение са били много българки. Те са се влюбвали в поета. Имал е и много почитателки, които са изнервяли ревнивата Лора, а след смъртта му са отрупвали гроба му с цветя. Но на първо място е Мина Тодорова, на която той посвещава най-обичаните му и днес любовни стихове. Не е изяснена причината за ранната смърт на Мина. В книгата си "Прототипи и герои" направих разследване на съвпадения от драмата "В полите на Витоша" с предположенията, че Мина Тодорова е починала, след като е принудена от семейството си да абортира от Яворов. Литературните историци трябва да поставят въпроси, ако няма архиви и документи по случая. От това мъртвият писател не губи, защото в цивилизования свят подобни разследвания не се посрещат на нож от ограничени критици, които се опитват да наложат своето виждане, често догматично и отблъскващо по-младите читатели.

- Вярно ли е, че първият мъж на Дора Габе е бил Яворов?

- Дора Габе му посвещава стихотворението си "Женска кръв". Запазена е и голяма част от кореспонденцията им. Поводът за раздялата им според Дора Габе е интригант, който излъгал Яворов, че тя има любов с друг. Всъщност между двамата любовта не е каквато би трябвало да бъде и неслучайно Яворов отстъпва Дора Габе на Боян Пенев. Яворов е бил влюбен и в Нонка Чипева. Но да не изброявам всички. Трябва да разделяме любовта на духа от любовта на плътта, характерна за неговото време. Съвместното му съжителство с Лора Каравелова, защото те нямат законен брак, е голямото му разочарование. Когато се запознава с "Малката годеница", както Лора нарича Дора Конова, той потърсва и намира у нея копие на чистата и невинна Мина Тодорова. Че Дора Конова не е красавица като Лора, това подсказва, че Яворов търси не плътта, а духа. И го намира у Дора Конова.

- В една от анотациите към вашата книга се задава и въпросът: "Кой кого уби - Лора Яворов или обратното?" Какъв е отговорът?

- За Лора Каравелова днес се говори и пише покрай Яворов. Колкото и ужасна да е смъртта й, тя едва ли днес би представлявала такъв интерес. Да припомним, че не се пише или говори за полудялата й сестра Виола след изчезването на съпруга й Йосиф Хербст през 1925 г. Ужасното е друго, че Лора уби човека Яворов. Поет като него никой не може да убие, нито да зачеркне талант като неговия от българската, а защо не и от световната литература. По време на живота им на семейни начала Яворов не написва нищо. А е имал планове за трета драма, за списване на литературно списание. Яворов се самоубива на 36 години. Дядо Вазов умира на 71 и пише до последния си дъх. Ето защо загубата на Яворов едва 36-годишен е голяма загуба за българската литература. Иначе красавици колкото щеш, но поети като него се раждат веднъж.

- Коя е най-голямата мистерия, свързана с магнетичната личност на Яворов?

- Мистерията е как той успява да осъществи таланта си и да остави шедьоври, които са ненадминати и днес. Тази мистерия ни кара да се интересуваме от живота и от съдбата му. За съжаление, много неща се потулват, не се разискват, мнозина са водени от иконата "Яворов". Изчезват писма, архиви... Яворов е далеч по-сложен образ, невъзможен за представяне в стереотип. Той не е бил нито светец, нито великомъченик, а поет и борец за свободата на българите в Македония.

Поклонници алармират:
Загубихме параклиса си на Божи гроб

Поклонници алармират: Загубихме параклиса си на Божи гроб

Единственият православен народ сме без свое духовно място в Йерусалим "Загубихме българския параклис в Йерусалим, а сега тъне в разруха и никой не го поддържа. Kандилата не горят, иконата я няма, състоянието е плачевно. Срам! Позор!" Това споделиха пред "България Днес" възмутени поклонници, върнали се от Йерусалим преди броени дни.

Мис Плеймейт счупи тъпомера

Мис Плеймейт счупи тъпомера

Уникален бисер изръси новата Мис Плеймейт Михаела Тодорова. Дългокракото изкушение буквално счупи тъпомера с изказване в национален ефир. Михаела е част от "Черешката на тортата" през тази седмица. Силиконката реши да поема инициатива, с която да помогне на бедни хора. Тодорова предложи всички участници в предаването да се разберат да дарят...

Поли Генова със сефте на 24

Поли Генова със сефте на 24

Късно прави първите си стъпки в секса Поли Генова. Певицата признава, че е загубила девствеността си чак на 24 години. "Първата ми връзка се случи, когато бях в края на студентските си години. Продължи няколко месеца. Показвах, че съм много над нещата, силна. Непознатите мислеха, че съм много надута или обратна.

2,4 милиона пътуват за празниците

2,4 милиона пътуват за празниците

Над 2,4 милиона българи ще пътуват по празниците, сочи проучване на "Галъп интернешънъл". 42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за тази зима в страната. Около 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Според проучването българските курорти са по-предпочитани за

Мнения

 • 1. Oт Ралица Димитрова на 08.09.2019

  Симеон Радев-знаменитият автор на "Строители на нова България" споделя /записано в книгата на поета Иван Динков"Записано под линия"/:"В стаята на изд."Български писател", в отдел "Поезия", при Фурнаджиев влиза Дора Кпемен, съпруга на Михаил Кремен-автор на Романа на Яворов".Дора Кремен е вече доста възрастна, има психически проблеми и се е самообявила за любовница на Яворов.Още с влизането си в стаята започва да разказва за "любовната си връзка" с поета и да крещи, че Лора била сифилистичка. Фурнаджиев деликатно извежда Дора Кремен от стаята.След нейното излизане настъпва тягостна тишина..." Аз вярвам на Симеон Радев.Тъжно е да се разпространяват лъжите на тази болна жена и да се петни името на великия поет и неговата съпруга.......

 • 2. Oт Тодор Пенков на 08.09.2019

  Зад Екатерина Томова и Петър Величков, среху плагиата застават повечето български писатели. https://e-vestnik.bg/20748/zaradi-tazi-kniga-se-sreshtnah-s-todor-zhivkov-haytov-iskashe-da-ya-otkradne-1/

 • 3. Oт Тодор Ноков на 08.09.2019

  Екатерина Томова и Петър Величков доказаха плагиатството и зад тях застанаха водещите ни писатели още при Живков.

 • 4. Oт Съседка на 08.09.2019

  Цвитунов, а ти направи ли си днк-проба - от баща си ли си или от съседа? За майка ти знаем, че е била като сестрата на Анг. Кънчев.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Норчето простира гола

Норчето простира гола

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Почина и духовният баща на сина на Ламбо

Почина и духовният баща на сина на Ламбо

Точно на рождения ден на татко си отиде и отец Ефрем!, казва натъженият Владимир Данаилов "На рождения ден на баща ми Стефан Данаилов почина и човекът, който ми е помагал много с напътствия, с духовни съвети, с всичко - отец Ефрем, който живееше в Аризона. Много ми беше мъчно, но знам, че и двамата са на по-добро място".

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

"Фермата" събра Красимира и Димитър

"Фермата" събра Красимира и Димитър

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Най-коментирани

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров на столичния площад "Батенберг", предава bTV. Временната инсталация е с височина 4 метра и е на скулптора Андрей Врабчев, чиято идея е да напомни, че "комунизмът не е умрял, а е мумифициран в нас". Врабчев е автор на паметника на Бойко Борисов със светещи очи и говорещ

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Диляна Попова сви якето на Клинт Истууд

Тя не е клептоманка, но не е ли това модна кражба! Диляна Попова разби мрежата с новото си яке. Прелестната брюнетка показа яке, хибрид между рокерия и наметка от уестърн-филм. Капси, колани, катарами, 40-сантиметрови ресни, ципове - такова яке и Майкъл Джексън ще се зачуди дали да облече. Дали пък не й е подранил коледен подарък?!

Разстрел за вълци, убийци на крави

Разстрел за вълци, убийци на крави

50-килограмов мъжкар скачал и на крави  Двойка хищници изяли глиганите край Вакарел  Гигантски 50-килограмов вълк и женската му половинка бяха гръмнати заради поразиите, които правели напоследък. Хищниците изяли глиганите край софийското село Вакарел, а отскоро мъжкият се престрашил да напада и домашни крави.

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Хекимян е най-желаният ерген!

Хекимян е най-желаният ерген!

Около водещия мадамите грейват  Телевизионни каки налазват Антон на коледно парти  "Аз съм Гошко, хубавецът, вечният ерген!" Това пък е Антон Хекимян и той е най-желаният ерген! На коледното парти на Би Ти Ви голямото лице от малкия екран не успява да намери конкуренция по популярност сред дамите! Човекът, който интервюира властта редовно,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

"Локо" и "Левски" се занулиха

"Локо" и "Левски" се занулиха

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Красавица от Ямайка грабна титлата "Мис Свят" 2019

Красавица от Ямайка грабна титлата "Мис Свят" 2019

23-годишната Тони-Ан Синг от Ямайка спечели титлата "Мис Свят" 2019. Нейна подгласничка в конкурса, който се проведе в Лондон, стана французойката Офели Мезино, а трета - представителката на Индия Суман Рао. Тони-Ан Синг зашемети публиката с удивителния си глас, когато изпя класиката на Уитни Хюстън "I got nothing"

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

„Първата ни среща беше на снимачната площадка на сериала „Дон Кихот се завръща”. Той имаше много хубава и сериозна роля. Беше много див, с огромна енергия, щедър, с харизма, завладява пространството, където и да се появи”. Това си спомни през сълзи пред bTV актрисата Елена Петрова за покойния Стефан Данаилов

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

Видеоплатформата YouТube определи кой е хитът на десетилетието. Очаквано това се оказа песента "Despasito", която от излизането си преди две години има 6 милиарда и половина гледания.  Хитът на Луис Фонси и Деди Янки дори влезе в Книгата на рекордите Гинес като най-популярния в историята на Youtube предава NOVA

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли слънчеви очила на поплегендата на "Бийтълс" Джон Ленън се продадоха на търг в Лондон днес за близо 200 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Смятани за една от най-известните реликви в света на рокендрола, кръглите, оцветени в зелено стъкла в златна рамка, бяха притежание на Алън Херинг - бивш шофьор

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Все още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО. Това съобщи в ефира на bTV говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков. "За 15 минути детето е било тук след катастрофата. Събран е екип от петима водещи лекари, които са го консултирали на място и след само още 15 мин. то е било вече в реанимация

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

"Следствие се води... не карах бързо, на зелен светофар минавах. Децата изскочиха от процеп, който не е пешеходна пътека, след светофара. Спрях по възможно най-бързия начин и веднага се обадих на 112, като видях, че децата паднаха". Това каза пред БНТ шофьорът на джипа, който блъсна тази вечер две деца на столичния булевард "Никола Вапцаров"

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Актьорът Вин Дизел се включи със своя интерпретация на артистичната инсталация с банан за 120 хил. долара. Това стана ясно от снимка, публикувана в инстаграма му. На фотото той е напълно гол, но държи хавлия, прикриваща интимните му части, на която е залепен с тиксо... банан. Към снимката актьорът е написал само "Хаха"

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Любимата на поколения актриса Катерина Евро е имала неприятен инцидент вчера. Била е поканена в предаването "Преди обед", където е трябвало да говори за предстоящото представление на "Клуб НЛО", но малко преди ефир, в коридора паднала и се ударила сериозно, научи "24 часа".  Веднага е отишла в спешното на "Пирогов", където се оказало