Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7643115 www.bgdnes.bg

Гаф вади Митьо Очите от ареста

Само месец за поправяне на грешките в обвинителния акт имат спецмагистратите

На свобода след по-малко от месец може да излезе Димитър Желязков - Митьо Очите заради лошо изготвен обвинителен акт. Повод за шокиращата възможност са множеството пропуски, допуснати от Специализираната прокуратура при внасяне на делото в съда. Сред тях са дори елементарни детайли като фрапиращо разминаване в сумите, прибирани от рекет. На една от страниците се твърди, че изнудван бизнесмен е дал 16 000 лв. на мутрите на Желязков, а самата щета е вписана като 21 460 лв. Как точно се е получило разминаването, от прокуратурата не са счели за нужно да обяснят, посочва съдът.

Реклама

При друг от цитираните случаи се твърди, че така и не е изяснена мистерията как насочване на пистолет в главата, удар и закана към собственичка на погребална агенция през март 2014 г. довеждат до още 5 престъпни прояви до февруари 2017 г. Фрапиращи разминавания има и в датите на конкретните престъпления, извършени от Желязков и подчинените му. На различни страници в обвинителния акт едни и същи неща са се случили в различни месеци, което е, меко казано, невъзможно, аргументира се съдът.

След задълбочен анализ и изброяване на гафовете съдебният състав резонно посочва, че с подобни неточности се нарушават правата на обвиняемите. Спецсъдът стига до извода, че няма пречка пороците в настоящия обвинителен акт да бъдат преодолени чрез оправдателни присъди. В случай че прокуратурата все пак настоява да вкара в затвора Митьо Очите и останалите от бандата му, трябва да се коригират пропуските. И то по възможност в едномесечен срок, допълват магистрати.

В противен случай несебърският Ал Капоне преспокойно може да напусне ареста. По закон всеки задържан може да престои зад решетките не повече от осем месеца, без да му бъде внесен обвинителният акт в съда. Веднага след изтичането на срока дори и най-закоравелият бандит получава правото да си отиде в къщи. Оттам пътят до бягството и напускането на страната в стил "Братя Галеви" е само една дребна крачка.

В случая с Очите срокът е от началото на февруари, когато бе върнат от Турция, и изтича първите дни на октомври.

Дори и пропуските да бъдат отстранени, половината обвинения срещу Димитър Желязков автоматично отпадат при бъдещия процес. Повод е гаф, допуснат още при искането за екстрадиция от Турция. В молбата си от миналия август родните магистрати пишат, че желаят да съдят Очите по пет обвинения - организиране и ръководене на престъпна група и съучастие при изнудване и три палежа на казино, автомобил и вендинг машина. Според международните конвенции за екстрадиция това са и единствените престъпления, за които Желязков може да бъде съден. Освен в случай че турският съд не даде разрешение да се включат и други незаконни прояви. Такова до момента така и няма. В същия момент след връщането на Очите през февруари у нас той се сдоби и с обвинения за изнудване на собственици на погребални фирми и разпространение на наркотици. Те и до момента фигурират в обвинителния акт, макар за всеки юрист да е ясно, че това е напълно недопустимо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама