Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7683047 www.bgdnes.bg

Излекувана от рак е удушена от съпруга

Извергът отива за 25 години зад решетките

Любовта, пламнала у нас между български турци, завършва трагично в Австралия

Съпруг получи 25 години за бруталното убийство на жена си. Процесът завърши две години след трагедията, разиграла се в Австралия, а действащите лица са български турци, емигрирали в Страната на кенгуруто.

Реклама

Мехмед и Фатма се залюбили още като тийнейджъри в България. Първите години от живота си прекарали у нас. По време на "възродителния процес" решават да емигрират заедно с двамата си синове. Първо се преместват в Западна Европа, а после в Австралия. Намерили си работа в Мелбърн, щата Виктория. Купили и къща в предградието на Мелбърн Съншайн Уест. Отначало всичко в живота им било безоблачно. Няколко пъти се прибирали и до България. По-късно отношенията им се обтегнали и още в далечната 1993 година двамата се развели официално. Останали да живеят в обща къща заедно с двете си деца, като австралийските медии обясняват това с "финансови и културни причини". Освен това Фатме не върнала моминското си име, а продължила да се представя с това на съпруга си - Солмаз. По-късно Фатме развила тежко онкологично заболяване. Ракът поразил кръвта й и лекарите не давали никакви гаранции за живота й. След няколко години борба Фатме се зарадвала на истинско чудо и изследванията показали, че е в ремисия от левкемията. През цялото време отношенията между Фатме и Мехмед не били лоши и той я подкрепял всячески в борбата с болестта. Но през 2017 година, когато те са съответно на 61 и 62 години, отношенията им рязко се влошили заради парични неразбирателства. Една вечер двамата се скарали жестоко. При избухналия скандал Мехмед изкъртил крак от кухненската маса и започнал с нея да налага жена си. После въпреки писъците й грабнал електрически шнур и го увил около врата на Фатме. След това стискал удължителя, докато хриптящата жена спряла да диша. Българският турчин веднага духнал от къщата и запалил колата си. Изтеглил всички пари от банковата си сметка и се покрил в градчето Гундивинди в слабонаселената югоизточна част на щата Куинсленд. Сметнал, че местните аборигени няма да го издадат.

Полицията обаче междувременно го призовава чрез изявления по телевизиите, за да бъде разпитан като свидетел, тъй като тогава все още не е ясно, че той е извършител на убийството. Представител на властите обявява, че той се придвижва с черен „Нисан”, модел „Пулсар”, произведен през 2003 година. Посочен е и горещ телефон, на който всеки да съобщи за местонахождението му. Именно по нисана бил засечен и само два дни след убийството ченгетата влезли в дирите му и успели да го арестуват. По-късно Куинсленд го екстрадира в щата Виктория, за да отговаря пред правосъдието.

През 2018 година Мехмед се признава за виновен. Той през цялото време твърди, че Фатме първа го нападнала, а той се защитавал. Магистратите не приемат версията му и сега Върховният съд на Австралия окончателно го осъди, като го прати за 25 години зад решетките. В решението си съдия Андрю Тини определя оръжията на престъплението като "екстравагантни".

„Взехте електрически кабел, увихте го около врата й и го дръпнахте здраво, за да я удушите. Продължили сте с омраза и злонамереност, за да сложите край на живота й“, обръща се Тини към Солмаз и допълва: "Животът на Фатме бе скъпоценен - вие го отнехте".

Съдията приема, че доказателствата за виновността на Солмаз са изключително убедителни.

Приятно семейство

Съседка на семейството в Съншайн Уест Васа Велевска разказа пред местните медии, че са приятелско и много приятно семейство, като често са пили кафе заедно.

„Никога, никога не са създавали проблеми”, спомня си Велевска и казва, че "жената била щастлива". В квартала се знаело, че Фатме е преборила левкемия и всички много я подкрепяли.

Реклама
Реклама
Реклама