Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7728665 www.bgdnes.bg

Фалшификаторите от Слънчака отърваха кожата

Заковани след сигнал на Сикрет сървиз, Европол и внедрен таен агент

Двама от схемата за милиони долари и евро менте се измъкват с условни присъди

Фалшифицирането на близо 13 милиона евро и долари не заслужава затвор! Това става ясно от решение на Специализирания съд, който одобри споразумения на двама топфалшификатори за условни присъди. Руснакът с български паспорт Александър Крихтин и аверът му Петър Манев признаха, че са част от престъпна банда за фалшифициране на пари. Групата създала нелегална печатница, бълвала фалшиви банкноти евро и долари в мазето на хотел "Кантилена 2" в Слънчев бряг.

Реклама

Крихтин и Манев се признават за виновни и сключват споразумение, което е одобрено преди броени дни от съдия Пламен Панайотов като отговарящо на закона и морала. Така двамата се измъкват с по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок и няма да лежат в панделата, освен ако не престъпят закона. Магистратите приемат, че от престъпленията няма настъпили имуществени щети, и присъждат на подсъдимите 2 бона съдебни разходи. Крихтин изкарва година в следствената килия, а Манев е бил на свобода срещу 5 хил. лв. гаранция. С решението мерките за неотклонение на двамата са отменени, както и забраната им да напускат страната.

Фалшификаторите са използвали няколко вида сито за отпечатване на банкноти с номинал 500 евро и 50 щатски долара, става ясно от съдебните документи. С подложка те са имитирали релеф на изображенията на част от банкнотите. Многофункционален принтер е отпечатвал изображенията на заготовките за еврото менте. При акцията са открити 23 хиляди листа с напечатани банкноти.

Пред Темида остават да се пържат соченият като тартор на схемата Иван Тодоров-Борчето и Димитър Ангелов. Ченгета разкриват, че Борчето е ученик на легендарния пловдивски фалшификатор Димитър Димитров - Митьо Дебелия. Криминалистите смятат, че Борчето е поел бизнеса след ареста на Дебелия за производство на фалшиви документи. При операцията освен Дебелия са натръшкани още 12 души за пласиране на фалшиви български паспорти. Готовите ментета се изнасяли към Албания и се използвали в нелегален канал за трафик на бежанци за Великобритания, САЩ и Канада. Мигрантите се бъркали с хиляди долари за услугата.

Според разследващите бандата на наследника Борчето действа в Пловдив и страната от януари до октомври м.г. Наред с подправените долари и евро спецченгетата намират и стотици заготовки за подправени български паспорти и половин килограм канабис. Затова освен фалшифицирането на пари на групата са повдигнати и обвинения за наркоразпространение.

По време на акцията в "Кантилена 2" нахлуват тежковъоръжени антимафиоти. В подземието на хотела те заварват боса Иван Борчето и собственика на хотела Крихтин в момент на производство. Открити са готови 11 570 000 фалшиви евро и 1 900 000 долара. Разследващите обявяват, че ментета са произвеждани от почти година. От прокуратурата се хвалят, че печатницата е най-голямата и модерната в Европа, разбивана пред последните 20 години. Антимафиоти признават, че ментетата са с много добро качество и дори специалист трудно би ги различил от истински. Фалшификаторите прибирали 6% от стойността на еврото и една пета от курса на подправените долари.

По стар обичай родните криминалисти не подозират за мащабната дейност, която се върти под носа им. Информация за нелегалната схема те получават от колегите си от американската Сикрет сървиз и Европол. След сигнала българските власти внедряват агент под прикритие, който се свързва с боса Борчето и дори на четири пъти купува фалшиви банкноти от него при т.нар. доверителни сделки.

Реклама

След 8-месечно разследване делото е внесено в съда точно преди да изтече срокът, в който фалшификаторите могат да са задържани. В началото на октомври е проведено разпоредително заседание, на което съдия Аделина Иванова преценява, че не са допуснати нарушения и процесът трябва да започне. За да не се разкарват с години пред Темида, дни по-късно Крихтин и Манев сключват сделката със спецпрокуратурата, със съгласието на аверите си и вече са свободни като птички.

Началото на процеса се очаква през ноември, когато на подсъдимата скамейка ще бъдат изправени само Иван Борчето и Димитър Ангелов.

      Бизнес от ареста

Топфалшификаторът Александър Крихтин върти бизнеса си от килията, показа проверка на вестника. Въпреки че е зад решетките, Крихтин преспокойно надзирава работата на собствения си хотел "Кантилена" на Слънчака, провежда лично общи събрания на фирмите си, приема финансови отчети и дори разпределя печалби, показва фирмената документация.

Докато е задържан, руснакът дори лично подава декларация, че една от фирмите му не извършва дейност. Остава неясно как се върти бизнес от кауша към Централния софийски затвор, понеже от прокуратурата се кълнат, че Крихтин не е напускал ареста.

Реклама
Реклама
Реклама