Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7731993 www.bgdnes.bg

Камионът ковчег правел и други курсове

Ирландски бандити използват наши посредници

Собственикът на тира с 39-те трупа и човек от Добрич са част от схемата, подозират разследващи

Предишни курсове към чужбина са правили собствениците на камиона ковчег, в чийто хладилен контейнер бяха намерени 39 трупа на емигранти. Това показа проверка на "България Днес". Ден след трагедията, потресла Англия, стана ясно, че машината е собственост на родна фирма. Според разследващи, цитирани от медиите, това е регистрираното във Варна дружество "Утрешни движения днес" на ирландката Джоана Махер. В отговора си до английските власти родните криминалисти обявиха, че червената "Скания" с варненски номера е напуснала страната на 20 юни 2017 г., управлявана от двама англичани, и не се е връщала оттогава в България. Впоследствие се оказа, че фирмата на Джоана е регистрирана през 2018 г. Тя наследява камиона от фирмата на съпруга си "Томас Махер Европеец".

Реклама

Според запознати прехвърлянето на товарната машина и оформянето на документите няма как да стане без физическото й присъствие у нас. Нещо, което родните власти отричат да е ставало.

В петък следобед съпрузите Махер бяха арестувани от британските власти. Подозренията са, че те са част от група за трафик на мигранти, действала в продължение на месеци. Зад решетките е и шофьорът на камиона ковчег Мо Робинсън.

Тепърва властите в Англия ще установяват откъде са качени 39-мата виетнамци и как са влезли в страната. Разследващи проверяват дали Джоана и Томас Махер не са участвали в трафик на мигранти и на други места в Европа. Включително и у нас. Криминалисти припомнят, че през последните години влезлите нелегално от Турция мигранти масово се прекарват към Западна Европа в ремаркетата на камиони.

За подобна възможност подсказва и документацията на първата фирма, собственик на машината "Томас Махер Европеец". В последния си финансов отчет дружеството декларира десетки хиляди левове приход от извършени превози. Парите са постъпвали по българските сметки, което според превозвачи подсказва, че и маршрутите имат връзка с нашата страна. През 2018 г. миналата година лицензът на първата фирма собственик да извършва превози в ЕС е отнет от ДАИ. До крайната мярка се стига, след като дружеството "Томас Махер Европеец" извършва множество нарушения. Според запознати именно това е причината камионът ковчег да бъде прехвърлен на съпругата на Махер. Лицензът на фирмата и "Утрешни движения днес" е валиден и до ден днешен.

След задържането на камиона в Англия снимки показаха, че на предното стъкло има два стикера за "Гражданска отговорност" и два за преминат годишен преглед. Как са се появили те, след като според ДАИ и граничните власти машината не е влизала у нас от 2017 г. остава мистерия.

Проверка на вестника показа, че наред с ирландците семейство Махер транспортни фирми, регистрирани във Варна, имат и други техни сънародници. Повечето от тях ползват същия адрес във варнеския панелен блок като на семейство Махер. Хора от сградата отрекоха да са виждали някога ирландските бизнесмени и подозират, че разбитото помещение на партера не е мощен транспортен офис. Имената на един от босовете - ирландеца Райън, съвпадат с това на издирван в Англия кримитип.

Реклама

Според документите за интересите на ирландците се грижи млад мъж от Добрич. В част от случаите той първоначално регистрира фирмите и после им ги прехвърля. Самият посредник в миналото е имал проблеми с данъчните, установи проверка на вестника.

Регистрират фирмите с пълномощно

Регистрирането на транспортна фирма от чужденци може да стане, дори без собственикът да стъпи у нас. За целта се ползват посредници, обясняват юристи. Единственото изискване е бъдещият собственик да подпише пълномощно на своя човек в наше посолство в чужбина и да му го изпрати чрез куриер. България е изключително популярна заради доста хлабавото си законодателство и ниски данъци. Наред с това десетки случаи през годините показват, че кола или камион може да мине годишен технически преглед, дори и да не се явява в пункта.

Реклама
Реклама
Реклама