Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875616 www.bgdnes.bg

Лъвът Любо с прерязана артерия

Спасените Максуд и Иван-Асен на успокоителни

Ултрас вероятно хвърлил бутилка в клетката

Лъвът Любо е бил с жестока рана на крака, преди прокуратурата да започне проверка на случващото се в разградския зоопарк. Предполага се, че футболен ултрас е причинил травмата.

Районната прокуратура в Разград започна досъдебно производство за проявена жестокост към лъва. Тя е по чл. 325б от Наказателния кодекс и ако бъде открит виновник, може да бъде наложена глоба до 5 бона, а в някои случаи и до 3 години затвор. За два месеца ще бъдат изискани различни документи и ще бъде направена ветеринарна експертиза на състоянието на Любо. Сигналът е подаден от различни неправителствени организации и граждани, които видели клипче на страдащия лъв, направено от организацията "Четири лапи".

Реклама

"Любо имаше дълбока рана на крака и дори бе с прекъсната артерия. Това е вследствие на нараняване от остър предмет", обясни пред "България Днес" Явор Гечев от фондация "Четири лапи". След като бил констатиран проблемът, Любо е прегледан от консилиум от трима лекари, които са предписали подходящо лечение. Тогава обаче предметът, причинил травмата, вече е липсвал от клетката.

Зоопаркът в Разград е точно до стадиона на "Лудогорец" и експертите считат, че това има пряка връзка с нараняването. Предполагат, че след футболен мач ултрас е хвърлил бутилка в клетката, тя се е счупила на чакъла и така Любо е получил травмата. Хипотезата противоречи на изказаната от гл. експерт към общинската администрация д-р Михаил Балтаджиев, според когото Любо е протрил лапата си.

Иначе на лъва дори му паднал нокът. Това пък вероятно е станало или от настилката, или лъвът е бил дразнен от посетител и ядосан се е блъскал в решетките, докато наранил лапата си. След последните проблеми с Любо в зоологическата градина вече е назначен ветеринарен лекар. Самата градина обаче продължава да се обслужва от персонал без специализирана квалификация за отглеждане на животни.

Видеонаблюдение около клетката няма и хулиганите трудно ще бъдат открити. Пред вестника прокурор Северина Монева коментира, че държавното обвинение няма информация, че раната на крака на Любо може да е причинена от бутилка, хвърлена от ултрас.

Явор Гечев съобщи, че съвсем скоро ще бъде изпратен сигнал до Еврокомисията за проблемите в разградския зоопарк и това, че той няма лиценз. Според него той трябва да бъде преместен освен заради лошите условия и заради мачовете на "Лудогорец", при които се осветява зоопаркът през тъмната част на денонощието, а и се вдига шум, който смущава животните.

Проблемите с лъвовете в зоологическата градина в Разград не са отскоро. Сега там останаха само Любо и приятелката му Ева, но преди бяха повече. През 2017 г. от там болните лъвчета Максуд и Терез бяха транспортирани в центъра за големи котки "Фелида" в Холандия. По-късно съдбата им бе последвана и от Иван-Асен. Явор Гечев преди дни е бил в Холандия, за да посети лъвовете. Максуд и Терез са в едно заграждение, а Иван-Асен в съседното. Въпреки че решетките им пречат за пряк контакт, трите лъва си играят на криеница и се забавляват. Заради лошия живот у нас и заради това, че са деца на близкородствена връзка, те имат малформации. Те се изразяват в неправилен растеж на прешлените на гръбнака, които притискат нерви. Затова Максуд и Иван-Асен са на коктейл от медикаменти, сред които успокоителни, за притъпяване на болката. Иван-Асен вероятно ще остане цял живот на лекарства, докато за Максуд има надежда, че ще се излекува. Само Терез засега е в перфектно здраве.

Родителите на Иван-Асен, които са баба и дядо на Максуд и Терез, също бяха спасени от разградския зоопарк. Рая и Хектор са преместени в Пазарджик. През лятото Рая имаше здравословни проблеми, но вече е по-добре.

Реклама
Реклама
Реклама