Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7888769 www.bgdnes.bg

Вълци гонят туристи,плуват в ледени води

 Сървайвър в Стара планина

Екшънът се разминава без травми

Близка среща с глутница от пет вълка, преплуване на ледена река по тъмно вечерта, лутане сами в Балкана сред горски хищници.

Това преживява 25-годишен мъж от Бургас, решил да покори старопланинския връх Ботев за пети път. Въпреки мъглата, ноемврийския хлад и добре познатия вече маршрут туристът в добър дух се запътва по зимната пътека.

Реклама

Компания му прави негов приятел също от морския град. Избират неделя за катерене, но плановете им за спокойна вечер в туристическата спалня на върха не се сбъдват.

По пътя, близо до изоставен трафопост, двамата се натъкват на глутница вълци. Хищниците всяват страх у младите мъже и те панически побягват. В критичния момент решават да се разделят, за да заблудят вълците. Единият тръгва по обратния път, който лъкатуши до реката. Другият решава да се качи до връх Ботев по указаната маркировка.

На този, който тръгва покрай реката му, се налага да я преплува, за да се спаси от хищниците. Това става по тъмно - след 20 ч. в неделя вечерта. Реката е дълбока почти до гърди. На другия бряг туристът се преоблича със сухи дрехи, които носи в раницата си. Тъй като няма резервни обувки, джапа с мокрите, докато е намерен от спасителите в местността Мечата чешма.

Другият турист успешно се измъква от вълците, стига до връх Ботев и се връща към хижа "Рай". Там разказва на хижаря за срещата с глутницата и че приятелят му се е изгубил. Подаден е сигнал до планинската спасителната служба, която намира другия турист.

"Благодарение на това че са се разделили в тази трудна ситуация, туристите са успели да се спасят. Нямат никакви наранявани и са се разминали само с уплаха. Проведохме съвсем рутинна акция и ги прибрахме", разказа пред "България Днес" Любомир Колев - един от спасителите, участвали в акцията.

Реклама
Реклама
Реклама