Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8208361 www.bgdnes.bg

15 българи зад решетките в Бали

Влизат като туристи, отсядат в пандиза

Руски мафиоти ги вербували за точене на банкомати

Поне 15 българи се събраха зад решетките в Бали, след като са заловени, че източвали банкови карти. По информация на сайта Bali Discovery в арестите и затворите на тропическия остров лежат общо 20 чужденци за скимиране на ATM устройства, а от тях 3/4 са нашенци.
Българите явно са привлечени от сравнително ниските присъди, които в последно време получават, ако бъдат хванати да източват сметки. Те отнасят по 8 месеца пандиз и унижението да бъдат пуснати снимките им с белезници. До съвсем скоро присъдите бяха доста по-солени. Кримиелементите обаче всячески се опитват да измъкнат от лапите на властите, не само защото им се секва "бизнесът", а и защото затворите в Индонезия са известни като далеч не най-приятното място за престой. Всички са пращани в балийския пандиз "Керобокан", известен като "Хотел К". Менюто там не е особено богато и на ден на всеки от около 1400 задържани се пада малко повече от долар. Голяма част от задържаните са за наркотици, като много са чужденци, включително осъдени на смърт. Престоят понякога е разнообразяван от стълкновения между враждуващи банди. През 2017 година наш скимьор става един от малкото, които успяват да избягат от "Хотел К." (виж карето).
От разследванията на индонезийските власти става ясно, че българите пристигат на Бали като туристи. Когато бъдат хванати, обикновено твърдят, че са вербувани от руснаци, за да скимират банкомати.
"Абракадабра и българският крадец е освободен", пишат индонезийски медии по повод 8-месечната присъда на 30-годишния Георги Стоянов. Българинът е хванат още през август миналата година, но тъй като оттогава е в ареста, ще излезе до седмици. При разследването Иванов заявява, че е бил вербуван от руснак на име Олег, който му обещал между 150 и 200 евро за всеки поставен скиминг.


Васил Кирилов Бакарски също отнася 8 месеца за поставяне на скиминги. Спипан е, докато теглел 15 млн. рупии от чужда карта. Софиянецът е представляван от трима адвокати, които остават доволни от наложеното наказание. Самият Бакарски обяснил пред разследващите, че бил нает от руснак Вова, за да тегли от сметки. Той му дал 10 скиминга и PIN номера на много карти, като офертата била от всяка източена сметка 10% да остава за българина. Интересното е, че българинът е стар кадър в скимирането и е залавян на другия край на света. Преди 14 години италианският вестник "Ил Джорнале" съобщава, че 35-годишният тогава Васил Кирилов Бакарски е заловен от карабинерите на банкомат в Сиена.
Красимир Стойков е друг заловен на Бали, в град Семиняк. Разкриването му станало по сигнал на банков служител, засякъл необичайна активност от банкомати в района. Ченгетата проверили и намерили камера за заснемане на ПИН кодове. Мястото било поставено под наблюдение. Българинът паднал в капана, когато в ранни зори отишъл да прибере камерата.
Константин Иванов и Георги Иванов също са сред задържаните. Мъж, живеещ в близост до набелязания банкомат, видял, че посред нощ единият се суети до устройството. Нашенецът му предложил пари, за да си мълчи, но индонезиецът се обадил в полицията.
Само от няколко дни зад решетките са силистренците Теодор Петров и Камен Севдалинов. Докато първият монтирал устройство на банкомат, вторият го чакал в колата. Интересно е, че те отседнали съвсем наблизо до затвора "Керобокан". Те са хванати по-малко от месец след предишните - Методи Николов и Янко Борисов. И те се настанали точно до пандиза - в град Кангу.


     Митко бяга, но за малко

Димитър Илиев е един от малкото затворници, успели да избягат от затвора "Керобокан", където лежат осъдените за скиминги нашенци. През 2017 година заедно с индиеца Сай Саид, малайзиеца Тий Кинг и австралиеца Шон Дейвисън успяват да прокопаят 15-метров коридор под стената на пандиза и да духнат, след като се провират през широкия 50 см тунел. Само няколко дни по-късно Илиев, който има присъда от 7 години за скимиране, е хванат в Източен Тимор. Открит е в суперлуксозен хотел заедно с индиеца Саид.

Методи Николов и Янко Борисов са хванати до "Керобокан"

Константин и Георги предложили пари на индонезиец, който ги видял

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама