Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8261108 www.bgdnes.bg

Племенникът на Киро Японеца шиткал дрога за Малък Йоско

След като се оплака от скалъпено дело

Сотир Петров влиза в пандиза,
признава, че бил авер със сина на Костинбродския

Племенникът на ромския бос Киро Японеца влезе в пандиза, научи "България Днес"! Сотир Петров признава, че участвал в наркофирмата на сина на Йоско Костинбродския – Иван, и шиткал дрога за него. Успява да си договори със спецпрокуратурата за леко наказание от 1 година и 10 месеца зад решетките на общ режим. Наскоро съдия Биляна Вранчева одобрява споразумението. Сотир е на топло от ноември 2018 г. След приспадане на излежаното се очаква до няколко месеца той да се окаже свободен като птичка. Ако работи, кримигероят ще напусне още по-бързо килията.
След разбиването на наркоорганизацията на Иван Йосифов, познат като Малък Йоско, и Петко Стоянов-Пендака, в ареста освен босовете се озовават още 16 души. Повечето от тях са задържани в подножието на връх Шипка в края на юни 2018 г. Според разследващите бандата е планирала да сложи ръка на наркопазара в София и е притискала непослушни дилъри с рекет и побои. Пласирали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Амфетамините и марихуаната били собствено производство, което било разположено в града на изчезналия гангстер Йоско - Костинброд. Дрогата се продавала на цени от 15 до 140 лв. чрез кодови думи като "долари", "коприва", "алфа ромео", "камък", "сиренце", "копчета" и др.

Реклама


Сотир е хванат на по-късен етап и е тикнат в кауша. На едно от заседанията по делото той скача да брани правата си пред магистратите. Повод стават няколко определени дати за следващи заседания. "До 2021 г. направете дати", изригва племенникът на Киро Японеца. Той обяснява, че е задържан вече 5 месеца заради показания на Николай Лозанов.
"В момента този свидетел е в ареста. С половината лица от ГДБОП се познавам от затвора. Искам да внеса доказателства, че не съм се укривал и как са ме вкарали в тази скалъпена групичка. И аз имам права!", жалва се Петров по време на разпоредителното заседание. Съдията го успокоява, че ще има възможност да представи доказателства, когато делото започне.
Пред Темида групата рязко се стопява. По-голямата част от подпуканите се признават за виновни и сключват споразумения за леки наказания. На подсъдимата скамейка остават само тарторите Малък Йоско, Петко Пендака, Борислав Йоневски, Борислав Алексиев, Валери Владов, Васил Стоянов, Красимир Петров и Стефан Гевгелийски. За някои от тях сделката с разследващите не е изгодна, защото над главите им висят обвинения и за подготвяни покушения срещу полицаи и прокурори.
Сотир Петров от години присъства в криминалните хроники заедно с брат си Георги Петров-Йончо. Майка им е сестра на ромския бос от столичния кв. "Факултета" Кирил Киров - Киро Японеца. Отношенията между роднините се влошават още преди години. Според Петрови враждата започнала към 2005 г., когато спрели да работят за вуйчо си. Като причина посочват намерение на Японеца да завземе бизнеса им с прокарване на интернет в махалата.
През февруари 2013 г. Йончо е задържан по обвинение, че е поръчал убийството на Японеца. В дома на заподозрения е открит пистолет, който според близките е на друг човек и е негоден за употреба. След броени дни в кауша Георги е пуснат и разказва своята версия за шумния си арест. Твърди, че в дома му са се изсипали близо 50 ченгета, а тарашът е станал без заповед и без поемни лица.
Братята разказват, че са подавали жалби срещу ромския лидер, но той имал протекции в полицията. Като конкретен инцидент посочват побой отпреди време срещу Георги, който по думите им е дело на Японеца, синовете му Януш и Спартак и гарда Кирил. Петрови споделят още, че именитият им вуйчо е изкарал парите си от наркотици и отбелязват, че той е играл с хора като Фатик и Мето Илиянски.


Ромският бос не им остава длъжен и отвръща на обвиненията. Той проговаря, след като синът му Януш е прострелян пред дома си. До инцидента на 2 юни 2015 г. се стига след опит на тумба роми да нахлуят в имението на Японеца. За стрелбата бяха обвинени Георги Петров-Йончо и Марин Петров. След 4-годишна съдебна сага Йончо е напълно оправдан. На 9 г. затвор за покушението окончателно е осъден Марин.
Киро Японеца заявява, че Георги Петров, брат му Сотир и неговият тъст Марин са организирали разпространението на наркотици във "Факултета", а полицията си затваряла очите и упражнявала чадър върху този наркотрафик.


Цигански работи

Искам да се извиня на цяла България, че занимаваме обществото с нашите цигански работи, казва Кирил Киров-Японеца за екшъните във "Факултета". Той отбелязва, че оцелява след няколко опита да бъде убит. "Ние нямаме интерес с нашите синове да заплашваме. Ние сме перфектни данъкоплатци, държим уникални активи в нашите компании", изтъква ромският лидер. Покрай стрелбата срещу сина му става ясно, че Японеца се е обърнал към вярата и е съградил евангелска църква в ромския квартал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама