Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8263280 www.bgdnes.bg

Две версии за атентата срещу Камилата

Бойни гранати са хвърлени под колите му

В бизнеса и миналото на сикаджийския бос Георги Андреев ровят криминалисти от Варна


Две основни версии нищели разследващите около неуспешния опит за атентат срещу бившия сикаджийски бос Георги Андреев - Жоро Камилата от Варна, разкриват запознати. По думите им криминалисти търсели мотивите за покушението в криминалното минало на мишената, както и в настоящия му бизнес. Към момента все още нямало заподозрян за престъплението. То бе извършено в нощта срещу миналата събота. Сигналът в полицията е подаден около 11,40 ч., когато под два автомобила, използвани от Георги Андреев и сина му, били открити две бойни гранати с извадени шплентове на запалките. От записите на видеокамери станало ясно, че в полунощ в петък срещу събота неизвестен мъж хвърля два предмета под двете паркирани коли, след което изчезва.
Бойните гранати не са се взривили. Специализиран екип от ДОТИ – Варна, ги е обезопасил. В Районната прокуратура е образувано досъдебно производство по случая срещу неизвестен извършител. То е за държане на взривни вещества без надлежно разрешително. Часове по-късно случаят е бил иззет от Окръжната прокуратура във Варна, като е променена квалификацията на престъплението - от държане на взривни материали в по-тежката - опит за взривяване на два автомобила. Техните собственици са разпитани от разследващите. Според запознати в своите обяснения Андрееви казали, че не били получавали заплахи и нямали представа кой е искал да ги взриви. Експертизите на намерените гранати все още не са готови. След като специалистите направят своя анализ на иззетите веществени доказателства се очаква да се разбере какъв точно е бил видът на боеприпасите и техният произход. Очаква се това да стане в рамките на първоначалния двумесечен срок на образуваното досъдебно производство. В момента вървяла и идентификация на атентатора по записите от камерите, иззети от обекти в близост до местопрестъплението.

Реклама


През последните години Георги Андреев въртял легален бизнес с петролни продукти и нямало данни за намесата му в дейности извън рамките на закона. Именно сегашните му занимания можело да са провокирали посегателството срещу колите, била първата от възможните версии за неуспелия опит за атентат. Не били отхвърлени и други по-малко вероятно хипотези, сред които съседски разправии и междуличностни конфликти от битов характер.
Във Варна Жоро Камилата се свързвал с бившата силовата групировка СИК. Той бил сочен за наследник на взривения в асансьор бос на структурата Данчо Марков в средата на 90-те години на миналия век. В най-силните години на силовите застрахователи името на Андреев присъствало в полицейските бюлетини по различни поводи - разправии между групировките, наркоразпространение.
В доклад на Центъра за изследване на демокрацията Камилата бил посочен като ключова фигура в разпространението на дрога в североизточната част на страната. Във връзка с миналото била и другата версия на криминалистите за атентата срещу Камилата. Според наблюдатели на отломките от борческите групировки такава хипотеза била много малко вероятна. Градската легенда пък свързва подхвърлените гранати с някакъв вид мафиотско предупреждение към собствениците на колите.

Джакпот и долари менте

Името на варненеца било споменато в полицейските бюлетини и покрай акция на ченгетата, при която преди десет години били арестувани двама членове на организирана престъпна група. Те били спипани непосредствено след като монтирали електронен чип в игрален автомат в казино в Стара Загора. Благодарение на това ударили джакпота от контролираното устройство. В съобщението на МВР от това време било посочено, че организатор на престъплението е Г.А. от Варна, известен с прякора Камилата. Това име липсвало в последвало съобщение от Областната дирекция на полицията в Стара Загора. В информацията не се споменавал и терминът "организирана престъпна група". Съдбата на това разследване не е публично известна.
През октомври 2004 г. името на Камилата нашумяло и около разбитата нелегална варненска печатница за фалшиви долари, когато били хванати 400 000 менте банкноти. Тогавашният зам.-шефът на НСБОП Венелин Великов оповести, че поръчителите на фалшивите пари били хора от бившата структура на СИК. Жоро Камилата бил прибран в полицията, но още на следващия ден го пуснали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама