Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8392004 www.bgdnes.bg

Коронавирусът не живее в плодове и зеленчуци

Иво АНГЕЛОВ

Не може да се заразите с коронавируса от зеленчуци, плодове и хляб.
Това потвърдиха редица международни институции, които проведаха изследвания по повод тревогите на хората, че храната може да е болестопреносител.
Добри новини дойдоха от Службата за оценка на риска в Германия. Техни проучвания показват, че коронавирусът не може да се разпространява по повърхностите на плодове и зеленчуци. И в световен мащаб досега няма регистриран подобен случай, което затвърдява позицията им.
Центърът по вирусология в Бон подкрепя колегите си в тази насока. Проучване, проведено от лекари в центъра, установява, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не остава върху плодове, зеленчуци, хляб и основният път на предаване е чрез въздушни капки. Това може да се случи чрез директен контакт с човек и често чрез контакт с ръце, ако след това се пипа носа или лицето.
Въпреки категоричните резултати, експертите съветват преди всяко хранене и готвене, да се мият ръцете и продуктите, които се ползват. Но това е препоръка, която е задължителна и във времена, когато няма болест, обхванала цялата планета.
"Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света", коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли.
От герамнаската Служба за оценка на риска са достигнали до резултата, че вирусът е чувствителен на топлина и термичната обработка на храните увеличава сигурността допълнително. Известните до този момент коронавируси не обичат топлината, но са твърде устойчиви на ниски температури. Това е и причината те да могат да издържат на температура от -20 градуса, и то за период от цели две години. В световен мащаб няма данни коронавирусът да е бил предаден чрез замразени продукти.
Танева внесе спокойствие, че пандемията няма да застраши отбелязването на Великден и Гергьовден с агнешно месо, тъй като у нас се произвежда достатъчно количество.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама