Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8394660 www.bgdnes.bg

Конте: Това е цунами, което като война оставя икономиката в руини, хората с травми

Италианският премиер Джузепе Конте отправи тържествен призив към Германия за повече европейска солидарност, за да се преодолее "цунамито", предизвикано от пандемията на COVID-19, която постави Италия на колене, предадoха Франс прес и БТА.

"Ако сме един съюз, сега е моментът да го докажем", пише Конте в статия, която предстои да бъде публикуван в германския седмичник "Цайт". "Имаме нужда от стратегия за икономическо възстановяване. Всички европейски страни, без изключение, трябва да дадат своя принос", добавя италианският лидер, чиято страна е една от основателките на ЕС и една от неговите опори.

Реклама

Тази "солидарност (между страните членки) трябва да се изразява в общ план, който гарантира, чрез прозрачността и твърдостта на всички участници, че няма да стигнем до съюз, в който по-богатите плащат за по-бедните", подчертава Конте.

Италия и Испания са най-тежко засегнатите от коронавируса европейски страни, като освен това те имат нестабилни обществени финанси. Те искат сериозна финансова подкрепа от ЕС, за да преодолеят здравните, икономически и социални последствия от кризата. Подкрепяни от Франция, те искат споделяне на финансовата тежест, например под формата на специални облигации, така наречените коронаоблигации. Страните от Северна Европа, водени от Германия и Нидерландия, отхвърлят идеята.

"Трябва да разгледаме подходящите инструменти за една необичайна ситуация и това да стане без предупреждения и налагане на вето още в началото", казва още Конте.

"Целта е всички заедно, ние да излезем от тази криза възможно най-бързо, по-силни и по-единни", посочва той.

"Това е една ужасна ситуация, която не съм си мислил никога, че ще преживея един ден като гражданин или като председател на министерския съвет", признава Конте.

Той сравнява пандемията с "цунами, което подобно на една война оставя икономиката в руини и хората с травми".

Реклама

Премиерът на Италия Джузепе Конте удължи тази вечер мерките за всеобща изолация в страната до най-малко 13 април, предаде Франс прес.

"Все още не сме достигнали условията, които да ни позволят да вдигнем мерките. Току-що подписах постановление, с което удължавам настоящия режим на ограничения до 13 април", каза Конте в обръщение по телевизията. Мерките трябваше да приключат на 3 април.
Конте призова италианците да спазват ограниченията и по време на великденските празници. Той каза, че засега не може да прогнозира какво ще се случи на 14 април.

Следващата фаза ще бъде началото на вдигане на изолацията, което ще започне едва, когато експертите кажат, че това е възможно, допълни Конте. Той каза, че фаза номер две ще бъде съжителството с вируса и прогресивно вдигане на ограниченията, без да уточни кои. Фаза три ще бъде излизане от кризата и подновяване на нормалния живот.
Началото и краят на всяка фаза ще бъдат решени след консултации с Научния и техническия комитет, които подпомагат правителството от началото на кризата.

Реклама
Реклама
Реклама