Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8559356 www.bgdnes.bg

Двойните убийци от Камчия остават в кауша

Жертвите измамили Краля на скрапа

Съдът отказа на килърите предсрочно освобождаване от пандиза

Предсрочно условно освобождаване от затвора отказа Варненският окръжен съд на Мартин Стоименов и Илчо Адамов, които изтърпяват присъди от по 20 г. затвор за убийството на 27-годишната Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов, на 48 г. То е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвите начин на 16 април 2007 г. край село Круша. Мотивът за убийството e измама от страна на жертвите за близо 70 000 лева спрямо собственика на фирма "Трансинс" Николай Николов, който е известен като Краля на скрапа.
Двамата убити се представили за пълномощник на Министерството на отбраната (МО) и негова секретарка, които можели да предоставят на фирмите на Николов скрап от военна промишленост и печелене на търгове в МО за рязане на техника. Сключили сделка и Николов превел на Евтимов 30 000 евро капаро и след това още 10 000 лева. Бизнесменът разбрал, че е измамен, след като нито една сделка не се осъществила.
Първоначално Евтимов и Пекова са отвлечени, а по-късно пребити, завързани с въжета и хвърлени живи със закачени метални тежести в река Камчия. Труповете на жертвите са открити седмици по-късно. След продължило близо 9 години съдебно следствие съдът налага наказания на двама от четиримата подсъдими по делото - затвор от 20 години на Мартин Стоименов и Илчо Адамов. Другите двама - Николай Николов и Ганислав Начев, са оправдани. Николов бе обвинен като подбудител и помагач в престъплението, а Начев за участник в убийството.
Към момента 38-годишните Мартин Стоименов и Илиян Адамов са излежали в затвора по 11 г. и 11 месеца. Според становището на Затвора-Варна двамата отговарят на законовите изисквания за условно предсрочно освобождаване - изтърпели са половината от наказанията си и са дали доказателства за своето поправяне.
На противното мнение обаче беше държавното обвинение, според което реално работата с двамата в затвора е започнала едва през 2016 г., когато са влезли в сила присъдите им. Според прокуратурата периодът е твърде кратък, за да може да се направи обоснован извод за превъзпитанието на убийците, както и за прилагане в цялост на прогресивната система във връзка с присъдите им. Въпреки множеството награди и замяната на режима на изтърпяване от строг в по-лек прокуратурата счита че е нужно още време, за да бъдат събрани доказателства за поправянето на двамата.
След като се запозна със становищата на страните, представените доказателства и комплексни оценки от Затвора- Варна, съдът остави без уважение двете искания за условно предсрочно освобождаване. Магистратите прецениха, че не са налице категорични доказателства за положителна промяна в осъдените по време на изтърпяване на наказанието.
Определението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Варна, съобщава агенция "Блиц".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама