Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8977070 www.bgdnes.bg

$400 млн. вземат от ортак №1 на фараонката Ружа

Колосалната сума от 400 млн. долара да бъде конфискувана от дясната ръка на криптофараонката Ружа Игнатова. Съдебната процедура по вземането на пари и активи от адвокат Марк Скот ще започне в понеделник в САЩ.
Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) се стреми да конфискува близо 400 милиона долара от адвоката, който е помогнал за изпирането на стотици милиони долари на създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова. Тя изчезна в края на 2017 г., когато разбира, че е разследвана от ФБР за колосалната измама от 4,5 млрд. долара. Вече три години Интерпол я издирва безуспешно по целия свят. Междувременно нейният брат Константин бе арестуван, стана защитен свидетел и разкри цялата престъпна схема на сестра си, както и участниците в нея.
Американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк поиска съдия от окръжния съд на САЩ, отговорен за осъждането на Марк Скот, да вземе решение за отнемане на милионите от Марк Скот в понеделник, съобщава специализираният сайт за блокчейн новини CoinDesk. Адвокатът Марк Скот бе признат за виновен още миналия ноември по обвинение за пране на пари и банкова измама. До момента на два пъти произнасянето на магистратите за размера на присъдата му се отлага по искане на адвокатите на Скот. Според юристи това не е пречка съдията, признал Скот за виновен, да разпореди конфискация на богатствата му. Освен нея наказанието, което грози Скот, е 50 години затвор и глоба до 1 млн. долара.


Според представянето на материалите в съда в понеделник Министерството на правосъдието иска да замрази активите на Скот, докато той не се лиши от сумата от близо 400 милиона долара, която е изпрал за OneCoin. Ако бъде одобрено от съда, правителството на САЩ ще може да конфискува средства и активи, както и всяко друго имущество, което Скот притежава, докато сумата не бъде удовлетворена. Това ще включва няколко морски вили, спортни коли, бижута, часовници и яхта, която той е закупил с приходи от OneCoin.
На Скот също така ще бъдат блокирани банковите сметки, които е използвал за пране на средствата на пирамидата на Ружа.
Според доказателствата по делото между 2015 и 2018 г. Скот създал мрежа от фалшиви инвестиционни фондове за OneCoin, в които са потънали общо 392 940 000 щатски долара. Това е сумата, която сега Министерството на правосъдието иска да вземе от Скот. Въпросните фондове са получили средства от поредица от кухи фирми, които привидно са били инвеститори, а всъщност са били свързани с пирамидата на Ружа. След това парите били прехвърлени като заеми, които не били изплатени или преведени към поредица от банкови сметки, някои от тях пряко свързани с Ружа Игнатова. Като плащане Скот прехвърлил милиони и на себе си, установява разследването.
Схемите на мошениците са сложни, но като цяло минават през инвестиционни фондове с частен капитал и между международни офшорни зони - от Британските Вирджински острови до Ирландия, до Каймановите острови. Това движение на капиталите замъглява техния източник и се прави, за да се замитат следите от изпирането на средствата, поясняват познавачи на грандиозната финансова схема на Ружа.
Новината за предстоящата конфискация на милионите от осъдения адвокат дава надежда на измамени вложители. В социалната мрежа те определят предстоящата съдебна процедура като знак за възтържествуване на правдата и наказване на престъпниците. В примката на Ружа и аверите й са паднали стотици хиляди мераклии за бързи печалби от десетки страни по света.

Да измамиш топмошеник

Марк Скот е успял да измами топмошеничката Ружа Игнатова, докато върти схемите за парне на завлечените пари от клиенти на пирамидата. Разследващите установяват, че Скот е прехвърлил на себе си цели 50 млн. долара зад гърба на шефката си, на която бил дясна ръка и един от най-доверените хора.
52-годишният Скот има блестяща кариера на юрист до 2016 г., когато среща Ружа. Тогава той напуска работата си в престижна адвокатска кантора, която има офиси в Чикаго, Далас и други мегаполиси в САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама