Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9161990 www.bgdnes.bg

Превзехме Холивуд

Щерката на Борат посяга към "Оскар", Саша Коен я засипва с похвали

Цветомир създава най-страшните чудовища в меката на киното- подз.

Родното кино може и да не бележи кой знае какви успехи навън, но българските таланти шашнаха меломани и звезди зад граница. И тук не става въпрос само за отдавна утвърдени имена като Димитър Маринов и Нина Добрев, които ни прославиха в седмото изкуство, но и на много наши таланти, чиято звезда тепърва изгрява в Холивуд или грее отдавна, но не е осветила достатъчно родния небосклон.
Последната в това съзвездие носи името Мария Бакалова и направи истински фурор с ролята си на дъщерята на Борат в продължението на едноименната комедия. Британският актьор Саша Коен, прочул се с ролята си на мустакатия герой, засипва с похвали нашенката. Борат е категоричен, че ще бъде пародия, ако българката не получи "Оскар" за игралните си умения. Да сте чували толкова ласкави слова за наше момиче от световна звезда наскоро?
"Мария е невероятна актриса! За ролята й интервюирахме над 600 жени от цял свят. Тя е един от най-смелите актьори в историята", не пести похвалите си за своята екранна щерка Борат.


Преди името на Мария Бакалова да обиколи света и да прочуе за сетен път китната ни страна, други наши сънародници също превзеха Холивуд, макар за тях да нямаше толкова силен отглас. Един от тях се казва Тодор Лазаров. Освен бивш състезател по джудо и самбо той е и професионален кинокаскадьор. Участвал е в редица холивудски филми, като "Игра на тронове" "Троя", "Хрониките на Нарния", "Непобедимите", "Хелбой", "Да обичаш Пабло", "Марко Поло", "Спартак" и много други. Обиколил е целят свят, но независимо от това Тодор е избрал да живее и да се развива в България.

Реклама


Животът на Тодор тръгва от симитлийското село Полето, за да стигне до меката на киното и да играе рамо до рамо с едни от най-прочутите звезди на седмото изкуство. И това ако не е звездна кариера, здраве му кажи!
Друг ярък пример носи името Николай Стоилов. За успехите на българина зад Океана "България Днес" писа още преди година. Филмовата критика в САЩ спряга българина за следващия Джеймс Бонд, след като го вижда в лентата "Дъждът на Лана". Отнема му 6-7 кастинга, преди да получи първата си роля, а по-големият му ангажимент е в култовия сериал "Сабрина - младата вещица".


И ако екранната известност на актьорите звезди не е достатъчно бляскава до нашите географски ширини, то какво да кажем за онези, които създават зад компютрите си 3D анимации, чудовища и специални ефекти за хитовите американски продукции и никога не виждат "бял свят" на екран?
Един от тях е Цветомир Георгиев. Българинът е създател на едни от най-страшните чудовища в Холивуд, които стряскат и въздействат от филми като "Сблъсъкът на титаните", "Трансформърс 3", "Невероятният спайдърмен", новият "Костенурките нинджа". Ужасяващите герои на Цветомир виждат бял свят след денонощия стоене пред компютъра.
Днес българинът е част от компанията на Аарън Симс, един от най-иновативните концептуални артисти в областта на филмовите продукции. Екипът на американския дизайнер стои зад моделите на не едно и две холивудски създания. Някои от тях са на Цветомир.
Немалко от тях той вижда в сънищата си още като дете. "Като малък си затварях очите, преди да заспя, и си представях различни същества, с много ръце и крака, с различна анатомия", споделя Цветомир за началото на всичко и допълва, че разработва страшните образи на компютърна програма от нулата.


Наред с таланта на Цветомир друг наш сънародник грабна престижно отличие в Холивуд. Кирил Мирков спечели наградата на Световната асоциация за визуални ефекти в категория "Реклама". По създаването на видеото българинът работи редом и с режисьора Ридли Скот.
Това е втора номинация за Кирил Мирков в рамките на няколко години от престижната асоциация, като за тези отличия казват, че са наградите предшественици на холивудските "Оскар"-и.


Владимир изумява Том Ханкс,
създава света на Хари Потър

Владимир Тодоров изумява знаменитости като Стивън Спилбърг, Робърт Земекис, Том Ханкс и Анджелина Джоли с уменията си във филмовата анимация и дизайнерството на типажи. Започва работа в лондонското студио на Спилбърг, а десет години по-късно е част от бляскавия холивудски свят.


Най-дълго време прекара с Том Ханкс на снимачната площадка на филма "Полярният експрес". Заедно са през деня по време на работа и вечер в караваната на звездния актьор. Ханкс разказва на Владимир, че жена му е наполовина българка - баща й е родом от Кърджалийско. Том разпитвал Тодоров дали наистина е било, както тъстът му е разказвал - че е бягал през граница, хващали са го и са го връщали обратно.
Сред големите продукции, по които е работил Тодоров, са "Алиса в Страната на чудесата" на Тим Бъртън, "Космически забивки", "Стюарт Литъл" 1 и 2, "Майло на Марс", "Коледна песен" и много други. Той е и създателят на анимационната версия на Хари Потър.

Реклама
Реклама
Реклама