Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9217359 www.bgdnes.bg

Таблет променя присъда за убийство

Собствеността на таблет довежда до промяна на присъдата за Илиян Рангелов, който наръгва годеницата си Милена Динова в село Куртово Конаре. Иначе Апелативният съд в Пловдив потвърждава решението на Окръжния и килърът ще лежи 15 години зад решетките, показа проверка на "България Днес".
Делото стига отново на втора инстанция, след като през миналата година Върховният касационен съд го връща на поправителен на Окръжния съд в Пловдив заради процесуални нарушения. Преди това Илиян Рангелов е признат за виновен за убийството, но оправдан, че го е извършил с особена жестокост, и веднъж получава 14 години затвор, а Апелативният съд ги вдига на 16. На 29 юни това лято се стига до ново решение от Окръжния съд и то е за 15 години решетки. Кръвнината за родителите на Милена е по 180 000 лв., вместо исканите по 200 бона.
Следва протест на прокуратурата, като държавното обвинение посочва, че е обърнато прекалено внимание на чистото съдебно минало на Илиян Рангелов като смекчаващо обстоятелство и се настоява за по-високо наказание. Конституираните като граждански ищци родители на Милена настояват за същото, като искат убийството да бъде квалифицирано като такова с особена жестокост. Настояват и за по-голяма кръвнина, както и за връщането на иззетия таблет на майката Ангелинка Динова. Рангелов също обжалва решението на Окръжния съд. Защитата иска той да бъде оправдан, като се посочва, че наличните доказателства не обосновават извод, че именно той е наръгал Милена. Защитата му счита, че участието му в следствения експеримент, показал как е убита годеницата му, както и дадените в началото негови обяснения са направени под натиск.


В началото на този месец процесът продължава отново в Апелативния съд в Пловдив. Заради пандемията от коронавирус обаче магистратите преценяват заседанието да е при закрити врата и в зала да не се допускат външни лица. Репортерска проверка показва, че само седмица по-късно вече има постановено решение. Присъдата на Окръжния съд е изцяло потвърдена. Единствената промяна е за таблет, иззет от разследващите в нощта след убийството, което става на 28 декември 2016 година. Той е намерен в дома на Милена и Илиян и Окръжният съд постановява да бъде върнат на килъра след влизане в сила на присъдата. Майката на Милена Ангелинка Динова посочва, че тя го е подарила на дъщеря си и иска да го получи след влизане в сила на присъдата. Техническата експертиза потвърждава, че само Милена го е ползвала, а Илиян Рангелов - не. Самият той няма против джаджата да бъде предадена на Ангелинка Динова, и така се стига до единствената промяна в присъдата, а именно таблетът, който явно има голяма емоционална стойност за майката да бъде получен от нея.
Процесът ще продължи пред Върховния касационен съд, ако в 15-дневен срок от съобщаването му решението бъде обжалвано.


Показания без натиск

Магистратите от Апелативния съд разглеждат нашироко твърденията на защитата на Илиян Рангелов, че след като отначало твърдял, че не знае кой е убил Милена, после си е признал, но че тези показания са взети под натиск. Той бил ги направил преди момент, в който твърди, че бил бит. Полицайка, която му диктувала текст, оформен като обясненията му, пък не го била малтретирала, а само го убеждавала, че ако признае за убийството, "в съда ще вземе 6-7 години". Отхвърлено е и твърдението, че е бил неадекватен, тъй като медици му дали "Диазепам" за успокоително и затова направил самопризнания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама