Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9303030 www.bgdnes.bg

Заразата извади Ветко от килията

Коронавирусът извади Ветко Арабаджиев от килията! След 1 година и 9 месеца под стража милионерът е пуснат под домашен арест, но с електронна гривна за проследяване. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реално Ветко е пуснат още на 24 ноември, когато първата инстанция постановява незабавно освобождаване. Въпреки окончателното решение да се прибере вкъщи известният хотелиер все още се намира в частна болница. Той бере душа в COVID отделение, има 39 градуса температура и диша трудно с кислородна маска. Вирусът нанесъл сериозни поражения по белите му дробове. Касае се за насложена върху COVID-19 бактериална пневмония. Продължават усложненията на тлеещата инфекция на простатната жлеза и е необходимо пълното й отстраняване. Всички тези обстоятелства обективират реална и непосредствена опасност за живота и здравето на Арабаджиев, посочват лекарите.

Реклама

Заради тежкото здравословно състояние на подсъдимия бизнесмен магистратите, начело с шефа на съда Георги Ушев, се смиляват над него и отменят ареста. Това става след редица опити за промяна на мярката и игра на котка и мишка между двете специнстанции и прокуратурата. На няколко пъти наблюдаващата процеса съдийка Христина Михайлова пуска Ветко Арабаджиев под домашен арест, но държавното обвинение протестира и горната инстанция отменя решението. Подобно развитие беляза и освобождаването под домашен арест с гривна на съпругата на Ветко - Маринела Арабаджиева.

Между магистратите няма спор, че са налични достатъчно доказателства срещу Ветко. Той е подсъдим за организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Като улики се цитират свидетелските показания, протоколите за претърсване и изземване и иззетите веществени доказателства, техническата експертиза на мобилни телефони, съдебно-счетоводната експертиза и веществените доказателствени средства от прилаганите специални разузнавателни средства (СРС).

Единодушни са съдиите, че Арабаджиев може да се укрие или да извърши престъпление. Затова се мотивират с факта, че хотелиерът е обявяван за международно издирване, задържан е в Кралство Испания, където се е укривал, и е бил предаден въз основа на Европейска заповед за арест. Според материалите по делото Ветко е знаел за воденото срещу него наказателно производство в България предвид намерените в телефоните материали и протоколи от разпити на свидетели по делото. Магистратите отчитат, че част от свидетелите в процеса са служители, подчинени на Арабаджиеви, и в тази връзка може да им бъде повлияно.

Наличието на сериозен финансов ресурс, включително в чужбина, дава основание на съда да се опасява, че подсъдимият бизнесмен лесно може да се укрие извън страната. Въпреки наличието на всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка служителите на Темида омекват. "В случая е настъпила промяна в обстоятелствата, която обуславя необходимостта от изменение на мярката за процесуална принуда, взета спрямо подсъдимия Арабаджиев, а именно влошаването на здравословното му състояние от 20 ноември т.г., което е решаващ мотив на Апелативния специализиран наказателен съд", коментират съдия Ушев и колегите му.

Те се позовават на служебна бележка от болницата, според която на Ветко е направена компютърна томография на бял дроб, която показала двустранни изменения тип матово стъкло, т.нар. ковид пневмония. Заключението й е, че пациентът е в тежко увредено общо състояние, фебрилен, с кислородна маска, с прогресия на пневмоничните огнища и тлееща инфекция на простатната жлеза. Данните от заключението и фактът, че Арабаджиев е настанен в COVID отделение, са потвърдени и в медицинска справка, издадена от лекар при Медицински център - Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София.

Силно притеснени за състоянието на Ветко са жена му Маринела и наследниците им. Тъй като е под ключ в дома си, бизнес дамата следи от разстояние развитието на ситуацията. "Най-силният опиат, който съществува за един човек ... е друг човек", пише Маринела след решението. В профила й в социалните мрежи тя ежедневно пуска снимки със съпруга си, като личи, че той много й липсва. За Арабаджиев се грижат децата му, които предават в болницата каквото е необходимо, доверяват близки до семейството. По думите им Ветко още се чувства зле.

Съмнения на прокуратурата

Съмнения в провежданото лечение на Ветко Арабаджиев изказват от държавното обвинение. Според прокурора хотелиерът е настанен в болницата повече от една година по негово изрично желание, а не се забелязва съществено подобрение на здравословното му състояние. Затова у спецобвинителя се пораждали съмнения в методите на лечение. Предвид подробната медицинска справка съдът отхвърля тези предположения, като приема категорично тежкото състояние на известния пациент.

Реклама
Реклама
Реклама