Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9393477 www.bgdnes.bg

За 15 бона адвокат осъди прокуратурата

Здравето на Пламен Пенков разклатено след осем години незаконно разследване

За 15 хил. лв. обезщетение осъди прокуратурата великотърновският адвокат Пламен Пенков. Парите според магистратите трябва да компенсират пртърпените психични травми, уронен престиж и влошено здраве при воденото срещу него разследване за измама. След продължили осем години митарства делото на Пенков е прекратено с мотив, че самото разследване е водено незаконно. Така на практика адвокатът се превръща в поредната жертва на съдебен произвол и единственият начин да получи някакво възмездие е делото срещу прокуратурата. Па закон присъденото му обезщетение ще се плати от бюджета, а не от джоба на магистрата, превишил правомощията си.

Реклама

Съдебната драма започва на 3 януари 2011 г. и приключва окончателно в края на март 2018 г. Наказателното производство е за измама и стартира по жалба на Ангел Станев-Барабината от Горна Оряховица, че юристът го е преметнал с 5 хил. лв. Двамата отпреди това са във вражда след отказ на Пенков да го защитава по дело след непристойно държание на Станев към магистратите. Барабината му отвръща със сигнал за измама. Още в началото на разследването Пенков е категоричен, че няма нищо вярно. Защитникът му от своя страна обяснява, че в обвинителния акт за измамата от 5 хил. лв. няма няма никакви писмени доказателства за съществуването на подобни пари. В папките фигурират само показанията на бивша барманка, която работила за жалбоподателя Ангел Станев в държаната от него ловна хижа край Арбанаси. Това, оказва се, не пречи на прокуратурата да даде адвоката на съд. Наложена му е и мярка за неотклонение "подписка".

При насрочването на процеса всички съдии от Районния съд във Велико Търново си правят отвод. Така с решение на Върховния касационен съд делото е изпратено в Казанлък. Тамошните магистрати моментално връщат обвинителния акт на наблюдаващия прокурор за отстраняване на очевидни недомислици и нередности. Вместо да се коригира, магистратът прекратява делото. Мотивът е, че деянието, което Пенков е извършил, не представлява престъпление по смисъла на НК.

Ангел Станев-Барабината не се отказва от вендетата срещу бившия си защитник. След негова жалба срещу прокурорското постановление казусът отново е възобновен и минава през съдилищата в половин България. Точка на сагата слагат магистратите в Габрово. След близо осем години те отново се произнасят, че адвокатът не може да бъде съден за нещо, което не е престъпление. За това и първоначалното постановление на прокурора за прекратяване на разследването е правилно.

"Разследването и обвинителният акт са пълен фарс и става въпрос за съсипване на колегата ми. На него Барабината дължи хонорари по дела за над 5000 лева, а не му ги е откраднал, и вече сме извадили изпълнителни листове!", коментира тогава адвокат Стоян Петров, който защитава своя набеден колега.

В опит да си отмъсти Барабината подава жалба срещу Пламен Пенков и във Висшия адвокатски съвет. Тя също е отхвърлена, защото нарушение не е открито.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама