Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9711493 www.bgdnes.bg

Анализ на топалпиниста Денис Урубко: Късметът е фактор в смъртта на Скатов

Легендарният алпинист Денис Урубко определи липсата на късмет като фактор за смъртта на Атанас Скатов в зимната експедиция до К2. Сливналията загина на 5 февруари, падайки от 1800 м височина. Още четирима други катерачи не се завърнаха при зимната атака на опасния връх.

Денис Урубко е 15-ият в историята на човечеството, който изкатери всичките 14 осемхилядника на планетата, и едва осмият, сторил това без използването на допълнителен кислород. Той е известен с проправянето на нови маршрути на най-опасните места в света и рисковите атаки в алпийски стил без използване на предварително фиксирани въжени парапети.

Реклама

"Спортният алпинизъм не е супермаркет, където можеш да си купиш елементи от оцеляването - коментира пред "България Днес" Денис Урубко. - Понякога инциденти се случват заради лош късмет. Важно е да се помни, че гаранция в критични условия може да се постигне само със самоконтрол, самоподготовка, 100% отговорност и изцяло отборна работа."

Скатов беше част от голяма международна експедиция. В нея участваха катерачи от цяла Европа, които бяха заплатили такса от над $50 000, за да бъдат улеснени при изкачването на К2 през зимата. В сумата се включваха осигуряване на шерп за износване на багаж, монтиране на въжени парапети, палатки на височинните лагери, бутилки с кислород и др.

След ужасния край на експедицията стана ясно, че част от алпинистите не са спазили графика за изкачване и дори са изключили своите радиостанции по време на катеренето. В резултат на това около 25 алпинисти преспаха на височина от 7350 метра само в четири палатки.

"Имам моите разсъждения, но предпочитам да запазя мълчание. Не искам да давам храна на диванните специалисти, които конструират реалността чрез интернет - коментира ситуацията Денис Урубко. - "Трагичните уроци от зимния сезон 2020-2021 в планината Каракорум са логични."

През миналата година Урубко обяви, че приключва с алпинизма след неуспешна зимна атака на Броуд Пик. По време на експедицията той видя смъртта в очите, след като падна от 50-метрова височина при соло изкачване, но оцеля.

Легендата призна невероятното постижение на непалския отбор, воден от Нирмал Пурджа. 10 шерпи за пръв път изкачиха К2 през зимата няколко седмици преди смъртта на Скатов.

Реклама

"Това беше добър пример на отборна работа. Непалските спортисти работиха координирано с общи усилия на всеки член - коментира Урубко. - Покоряването се превърна в историческо. Но не бих казал, че всички зимни изкачвания са велики. Повечето от тях са правени по класически маршрути, с използването на фиксирани въжета, някои с допълнителен кислород от големи експедиции. Великите експедиции трябва да са изключителни и необичайни. Като тези на Еверест през 1980-а и на Чо Ою по нов маршрут през 1985-а от полски тимове. С цялото ми уважение, но не мога да поставя експедицията на К2 наравно със соло битката на Ули Щек на Анапурна или тази на големия съветски отбор по южния склон на Лхотце. Въпреки липсата на спортен елемент в изкачването непалците посветиха всички свои сили за крайната цел. Адмирирам ги за успеха. Подобно братство в днешни дни е рядкост."

Урубко призна, че самият той се съмнява дали ще опита зимно изкачване на К-2.

"Моята възраст ме лимитира - добави 47-годишният алпинист. - В момента не се занимавам със спортен алпинизъм. Организирам комерсиални експедиции за клиенти, безплатни уроци за младите, спортно скално катерене за мое собствено удовлетворение. Правя презентации и фотоизложби, издавам книги. В бъдеще може да опитам да счупя рекорда от покорени 8-хилядници без кислород, за да задмина постижението на Хуанито Ойарсабал от 26 изкачвания (Убубко има 23). Възможно е да опитам нов маршрут над 8000 метра в алпийски стил с някоя дама. Но за зимния К2 имам нужда от истински партньор като Борис Дедешко или някой друг мой приятел. Моите деца и семейство имат нужда от мен в нормалния живот."

Реклама
Реклама
Реклама