Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9875049 www.bgdnes.bg

Крах на процеса за колумбийската кока в кашони

Двама от схемата са с домашен арест, третият - под гаранция

Делото за импрегнираната дрога на борсата в "Слатина" е върнато за поправка

Крах претърпява в спецсъда делото за кокаина, импрегниран в кашони с плодове, открит на борсата в "Слатина", научи "България Днес"! В края на януари м.г. от ГДБОП и спецпрокуратурата се хвалят, че са разбили престъпна група, прекарала 550 кг кокаин в 6600 кашона с цитруси. Година по-късно процесът е белязан от фалстарт. Магистрати откриват куп нарушения, заради които връщат обвинителния акт на прокуратурата за поправка.

Реклама

Зад решетките попадат бившият шеф на столичната митница Красимир Керемедчийски, бизнесменът Огнян Асенов и соченият за помагач Пламен Пешев. Антимафиот, който следи тримата, разкрива, че те са осъществявали връзка с испанци и колумбийци за трафика на коката. Още докато разглеждат мерките на обвинените, съдиите отказват да се позоват на разкритията на агента поради липса на други доказателства.

Освен това се оказва, че на първо четене няма достатъчно улики тримата да са в престъпно сдружение. Единственото, което свързва Керемедчийски и Асенов, е хвърчащо листче, намерено в бившия митничар. На хартията бил записан броят на кашоните с лайм, които внася фирмата на бизнесмена. Това се оказва недостатъчно за Темида.

По данни на прокуратурата Пешев е улеснил трафикирането на коката в България не само със съвети и разяснения, но и финансирал вноса на стоката. Той е криминално проявен и осъждан за измама, посочват от държавното обвинение. Ченгета откриват, че схемите съвпадат с канали, използвани от "Кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо.

Криминалисти разкриват, че стоката идва от Колумбия по море до Солун, откъдето е докарана у нас. При тарашите криминалисти откриват наркокашони не само в столицата, но и в складова база в Ихтиман. Софийските кашони са с лайм, а ихтиманските - с ананаси. Специалисти взимат парчета картон за проба. Изследването показва, че кокаин има само в някои кашони, а не във всички.

Според изчисленията на разследващите и представена от тях съдебно-икономическа експертиза чистият кокаин е на стойност между 55 и 70 милиона лева на черния пазар.

Операцията е резултат от съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорските служби на Испания, Нидерландия и Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ, посочват от прокуратурата. Разнищването на наркоаферата започва по сигнал за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България.

Реклама

След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа разследването продължава на територията и на други държави. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 души, а в акцията по залавянето им участват над 300 униформени. Общото количество на внесения от Колумбия кокаин в Европа, укрит в кашони с плодове, надхвърля един тон, изчисляват криминалистите.

Те установяват, че престъпната организация е планирала периодично да внася от Колумбия големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван във всички европейски държави. Испански медии твърдят, че в България е подготвена специална лаборатория, която да извлече коката от кашоните.

Когато е поставена пред Темида, наркоаферата се сгромолясва. Оказва се, че в обвинителния акт се разминават описаните количества наркотици, както и тяхната стойност и процентно съдържание. Прокурорите посочили само общия резултат. Липсвали данни къде е извършвано престъплението по държане на наркотици. Освен това квалификациите се разминавали, като в особена сила това важи за Керемедчийски. Втората инстанция се съгласява с нарушенията и връща делото за ремонт.

Магистратите отказват да променят мерките на тримата обвинени. Така Керемедчийски и Пешев остават да чакат новия процес под домашен арест, а Асенов - на свобода срещу парична гаранция от 30 бона. Съдът отбелязва, че белият прах е прекаран през континенти и няколко държави. Освен това е замаскиран в легална стока, като коката може да се екстрахира единствено по химичен път.

Кътат хероин в мрамор

Около половин тон хероин за 24 милиона лева, укрит в мраморни плочи, откриват ченгета преди броени дни в склад в Сливен.

Дрогата пристига с 4 контейнера по море на пристанище Варна-Запад и с товарни камиони е превозена до склада. Там в момент на изваждане на хероина от кухините на мраморните керемиди са заловени двама чужденци.

Реклама
Реклама
Реклама