Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9898712 www.bgdnes.bg

Прокуратурата иска от САЩ още данни за засегнати от "Магнитски"

Върховната касационна прокуратура поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи бяха наложени санкции по закона "Магнитски", съобщава БТА.
Става дума за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и за подалия оставка зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.
Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са пожелали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.
Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона "Магнитски" те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така са запорирани сметките им в американски финансови институции.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама