Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9908145 www.bgdnes.bg

Доц. Горнев: Високотехнологичната медицина тук ще спре българите да се лекуват в чужбина

На хората в болницата не може да се вменява вина, докато институциите не се произнесат, заяви новият шеф на "Лозенец" по повод скандала с нарушения при извършени операции с трансплантация на органи

Иска ми се болница "Лозенец" да се припознава като университетската на Софийския университет, каза новият директор на здравното заведение доц. Радосвет Горнев. Той заяви, че се сменя ръководството, но не и хората, които работят там.

Реклама

"Осъзнавам, че съм временно изпълняващ длъжността до организирането на конкурс за тази длъжност", каза д-р Горнев.

Според него процесът на трансплантация има няколко компоненти: да се създадат центрове, в които да се правят, да се обучават лекарите, които да ги правят и да се организира звено за усложненията след трансплантации.

"Хората, които организират трансплантациите, трябва да се проверяват непрекъснато и да се инициира цялостно оглеждане на този процес. Има нормативна база, има хора, които много са работили, трябва да се придържаме към световните практики", заяви доц. Горнев.

Необходимо е да се направи възможното, за да се прекрати здравният туризъм - българи да ходят на лечение в чужбина, включително и за трансплантиране - тук имаме обучени лекари. Ще направим така че високотехнологичната медицина ще се прави тук, в България. И без друго проследяването на трансплантирани в чужбина се прави в България.

На хората в болницата не може да се вменява вина, докато институциите не се произнесат - дотогава всички са невинни, категоричен бе доц. Горнев по повод скандала с нарушения при извършени операции с трансплантация на органи.

Недопустимо и да бъде селектиран даден пациент по какъвто и да е признак - раса, религия, контакти, бе коментарът му дали знае за пациенти, които са пререждали други от спесъците за чакащи донор.

Накрая на разговора новият шеф на болница "Лозенец" заяви, че иска да има доверието на пациентите, на колегите си, на студентите си и най-много да върне доверието на академичната общност на СУ към болницата.

Реклама
Реклама
Реклама